Krajčí: Výberové konanie na záchranky sa bude musieť zopakovať

Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) sa bude musieť zopakovať. V pondelok to na tlačovom brífingu oznámil na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO). Zároveň bude nutné zmeniť legislatívu tak, aby nebola v rozpore s európskou.

06.07.2020 14:30 , aktualizované: 16:15
debata

Šéf rezortu poukázal na to, že na túto tému upozornil ešte minulé leto ako opozičný poslanec. „Teraz je už jasné, že tento proces sa bude musieť zopakovať. Budeme sa snažiť minimalizovať škody voči Slovenskej republike, ktoré hrozili zo strany Európskej komisie aj súčasných prevádzkovateľov ZZS,“ komentoval šéf rezortu zdravotníctva s tým, že najdôležitejšie pre MZ SR bude zabezpečiť pre občanov bezproblémové poskytovanie ZZS.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí k vyhláseniu UVO na zachrankový tender

Úrad pre verejné obstarávanie začal kontrolu vo veci záchrankového ten­dra

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal v piatok (3. 7.) kontrolu vo veci výberového konania na prevádzkovanie ambulancií zdravotnej záchrannej služby (ZZS), známeho ako záchrankový tender. V pondelok o tom na tlačovom brífingu informoval šéf úradu Miroslav Hlivák. Zároveň avizoval, že vznikla pracovná skupina, ktorá diskutuje s Európskou komisiou (EK) o tvorbe novej legislatívy.

Hlivák poukázal na to, že v júni Súdny dvor Európskej únie vyniesol verdikt, z ktorého výsledku vyplýva, že ÚVO je autoritou, ktorá má v tejto veci právomoc vykonávať dohľad a nemal jej byť odopieraný vstup do veci zo strany kompetentných slovenských orgánov.

„V piatok 3. júla úrad vykonal úkony smerujúce k oficiálnemu začatiu konania voči kontrolovaným subjektom. Kontrola sa už začala voči kontrolovaným subjektom, a to voči Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), Všeobecnej zdravotnej poisťovni, Dôvere zdravotnej poisťovni a Union zdravotnej poisťovni,“ uviedol Hlivák s dôvetkom, že úrad si je vedomý, že sa pustil do najdôležitejšej kontroly vo svojej histórii.

Zdôraznil, že ÚVO predostrel návrh legislatívneho riešenia, ktoré bude následne v rukách Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Ten nemôže byť v rozpore s legislatívou Európskej únie, ako to bolo doposiaľ. „Je potrebná legislatíva, ktorá eliminuje všetky následky plynúce zo stavu, ktorý bol v rozpore s európskym právom,“ doplnil Hlivák.

Prípad výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, viedol k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Kauza ukázala na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Najviac bodov získala spoločnosť LSE – Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia (EK). Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak MZ SR upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #záchranky