Návrhy interrupčných zákonov nerešpektujú dôstojnosť žien, tvrdí SaS

Návrhy zákonov o umelom prerušení tehotenstva nerešpektujú súkromie a dôstojnosť ženy. V utorok to na pôde Národnej rady (NR) SR uviedli predsedníčka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS) a europoslankyňa za SaS a predsedníčka Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre zamestnanosť a sociálne veci Lucia Ďuriš Nicholsonová. Podľa ich názoru sa tieto návrhy iba tvária ako pomoc pre ženy.

07.07.2020 16:17
debata

Podľa Cigánikovej a Ďuriš Nicholsonovej treba zvyšovať životnú úroveň a vzdelanie žien.

Političky hovoria v súvislosti s predkladanými zákonmi o psychickom týraní žien či o obmedzovaní reprodukčných práv žien. Navrhované poučenia sú podľa ich slov založené na skreslených náboženských informáciách. Cigániková poznamenala, že takmer pred štyrmi mesiacmi sa začala koronakríza, ktorá poznačila celú spoločnosť. „Nemyslíme si, že teraz je vhodné otvárať takéto kontroverzné témy. Nikomu to nepomôže. My sa momentálne snažíme zachovať status quo,“ povedala.

Podľa Cigánikovej a Ďuriš Nicholsonovej treba zvyšovať životnú úroveň a vzdelanie žien. Obe navyše zdôraznili, že zo štatistík vyplýva, že na Slovensku počet interrupcií každý rok klesá. Za vhodnejšie by považovali riešiť sexuálnu výchovu na školách, bezplatnú antikoncepciu pre všetky ženy a predchádzanie psychickému a fyzickému násiliu na ženách. „Toto je pokus o zviditeľňovanie sa ľudí, ktorí sú nositeľmi tejto ideológie,“ doplnila europoslankyňa.

Vyzvali preto na účasť na pochodoch za reprodukčné práva žien, ktoré budú v utorok podvečer vo viacerých mestách.

debata chyba
Viac na túto tému: #interrupčný zákon #SASKA