Etická komisia konštatovala voči Trnkovi porušenie prokurátorskej etiky

Etická komisia prokuratúry, ktorá v utorok v Banskej Bystrici prerokovala žiadosť disciplinárnej komisie Generálnej prokuratúry (GP) SR v konaní voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi, prijala na zasadnutí jednohlasné stanovisko.

07.07.2020 19:08
dobroslav trnka Foto:
Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka počas ústneho pojednávania pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry 23. júna 2020 v Bratislave.
debata (12)

Konštatovala porušenie pravidiel prokurátorskej etiky spočívajúce v porušení dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex. Médiá o tom informoval šéf etickej komisie Rastislav Remeta.

Etická komisia konala na základe žiadosti disciplinárnej komisie GP SR, ktorú jej doručili 2. júla, a urýchlene vytýčila termín zasadnutia. Písomné odôvodnenie stanoviska bude vyhotovené do 30 dní a následne ho zverejnia na webovom sídle GP SR.

„Etická komisia prokuratúry sa zaoberala skutkami tak, ako sú vymedzené v žiadosti disciplinárnej komisie GP SR v súvislosti s poskytnutým rozhovorom súkromnej televízii a skutočnosťami, ktoré odzneli v rámci tejto nahrávky a dotýkali sa preberaných súvislostí a aj okolností prepustenia z väzby osoby J. M.,“ vysvetlil Remeta.

Disciplinárny senát odročil konanie s Trnkom koncom júna na neurčito s tým, že až po doručení stanoviska etickej komisie sa rozhodne o termíne ďalšieho konania.

Disciplinárneho priestupku sa mal Trnka dopustiť tým, že v októbri 2019 poskytol rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenej nahrávky rozhovoru s podnikateľom Marianom K. v prípade kauzy Gorila. Ďalším dôvodom je časť rozhovoru pre túto televíziu k prepusteniu podnikateľa Jozefa M. z väzby.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Dobroslav Trnka #etická komisia