Pribudli desiatky prípadov. Pacientovi v Bratislave prvýkrát podali liek Remdesivir

Liek Remdesivir, ktorý je účinný v liečbe ochorenia COVID-19, prvýkrát podali pacientovi Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

08.07.2020 09:35 , aktualizované: 19:24
debata (196)

Podľa riaditeľky UNB Renáty Vandriakovej sa 39-ročnému pacientovi po podaní lieku výrazne polepšilo aj v kombinácii s kortikoidom dexametazónom.

Liečba liekom s účinnou látkou remdezivir bola podľa zástupkyne prednostu Kliniky infektológie a cestovateľskej medicíny Aleny Koščálovej nasadená podľa súčasne platných indikačných kritérií. U pacienta sme už po 24 hodinách zaznamenali výrazné zlepšenie klinického stavu v zmysle vymiznutia teplôt a zníženej potreby liečby kyslíkom, doplnila Koščálová.

Látka je podľa stanoviska UNB určená pacientom, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19 s ťažkým priebehom a stavom, ktorý si vyžaduje kyslíkovú liečbu. Podľa zahraničných štúdií by malo liečivo s látkou remdezivir skrátiť dĺžku hospitalizácie a významne znížiť riziko úmrtia.

Európska komisia rozhodla o podmienečnej registrácii lieku s účinnou látkou remdezivir v piatok. Toto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ. Liek je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc a ich stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach.

V Trenčíne je COVID-19 v zariadení sociálnych služieb

Mesto Trenčín uzatvorilo zariadenie sociálnych služieb na Piaristickej ulici, pretože vyšetrenie potvrdilo pozitívny test na koronavírus u jedného z klientov. Zamestnanci aj ďalší klienti sú v karanténe a postupne ich otestujú.

Najviac prípadov za posledné mesiace

Na Slovensku pribudlo v utorok 31 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 798 pozitívne testovaných na koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 225 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.Máme sedem hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

V okrese Nové Mesto nad Váhom pribudlo päť prípadov nákazy, rovnaký počet nakazených hlási aj okres Tvrdošín. Štyri prípady sú z okresu Senica. Tri prípady sú z okresu Senec, rovnako tri z Trenčína. Námestovo má dva prípady, rovnako aj Bratislava a Revúca. Okresy Prievidza, Brezno, Medzilaborce, Prešov a Veľký Krtíš majú po jednom novom prípade nákazy.

„Rastúci počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v ostatných dňoch je najmä dôsledkom aktívneho dohľadávania kontaktov s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov,“ píše na svojom Facebooku Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky s tým, že situáciu majú pod kontrolou.

Štvrtina Slovákov by očkovanie úplne odmietla

Proti ochoreniu COVID-19 by sa v prípade dostupnosti vakcíny dala dobrovoľne zaočkovať viac ako štvrtina Slovákov. Porovnateľne veľká skupina však tvrdí, že by sa nedala zaočkovať ani v prípade, ak by bola vakcinácia povinná. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere, ktorý pre agentúru SITA realizovala od 25. júna do 30. júna tohto roku na vzorke 506 respondentov internetovej populácie staršej ako 15 rokov.

Záujem dobrovoľne sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 pritom vyjadrilo 26,4 % opýtaných. Výrazne viac sú očkovaniu naklonení muži a mladí ľudia. Kým za dobrovoľnú vakcináciu sa vyslovilo iba 17 % žien, u mužov tento podiel dosiahol až takmer 36 %. V prípade mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov deklarovalo záujem o dobrovoľné očkovanie viac ako 41 % účastníkov prieskumu.

Ďalších takmer 20 % opýtaných v prieskume uviedlo, že by sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 iba v prípade, ak by to bolo povinné. Desatina opýtaných by zase v prípade dobrovoľnosti očkovania využila možnosť sa nezaočkovať. Vakcínu proti ochoreniu COVID-19 aj v prípade, že by očkovanie bolo povinné, odmieta takmer 24 % respondentov. Paradoxne ide najmä o staršie ročníky vo veku 45 a viac rokov, teda podľa odborníkov aj o najohrozenejšiu skupinu ľudí v dôchodkovom veku, kde tento podiel dosahuje takmer tretinu.

Na Slovensku však stále zostáva relatívne veľká skupina ľudí, ktorí zatiaľ nevedia, ako by sa v prípade dostupnosti novej vakcíny zachovali. Takmer 7 % opýtaných totiž uviedlo, že si počká, ako sa zachovajú ostatní v ich okolí a podľa toho sa prispôsobia. Ďalších vyše 11 % respondentov uviedlo, že nad problematikou očkovania proti ochoreniu COVID-19 ešte nerozmýšľali.

Krajčí: Na Slovensku stále nie je komunitné šírenie koronavírusu

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) vylúčil, že by na Slovensku bolo komunitné šírenie nového koronavírusu. Rovnako nehovorí ani o druhej vlne. Povedal to v stredu po rokovaní vlády. Slovákom dovolenkujúcim najmä v Chorvátsku vyslovene odporúča výlety do prírody a vyhýbanie sa sociálnym kontaktom.

„Prípady zatiaľ vieme dohľadať, sú to importy zo zahraničia. O druhej vlne by sme hovorili vtedy, keby sme zaznamenali naozaj exponenciálny nárast,“ povedal. Šéf slovenského rezortu zdravotníctva zároveň uviedol, že v prípade podozrenia sa majú ľudia obrátiť či už na svojho lekára, príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, prípadne na portál korona.gov.sk.

Za najrizikovejšie v súčasnosti považuje oslavy v uzavretých priestoroch, nočné kluby, diskotéky či hromadné podujatia, kde sú ľudia veľmi blízko pri sebe. „Toto sú naozaj tie miesta, kde sa nám tá infekcia vie veľmi rýchlo rozšíriť,“ doplnil.

Doplnil, že pokiaľ by začali vznikať ohniská a v rámci kontaktov by bolo príliš veľa nakazených, Krajčí nevylúčil zavádzanie nejakých nových protiepidemio­logických opatrení. Pripomenul, že dôležité je, aby sa nenakazili rizikové skupiny, najmä seniori či bezdomovci.

Zmysel v paušálnom testovaní všetkých, ktorí prichádzajú napríklad z Maďarska či z Rakúska, nevidí. Poukázal tiež na to, že v súčasnosti funguje na Slovensku 48 mobilných odberových miest, v ktorých sa vykonávajú testy na prítomnosť nového koronavírusu. Podľa Krajčího sú rovnomerne rozmiestnené po celom Slovensku.

„Chceli by sme, aby operátori každému človeku zo zahraničia rozposlali SMS správu, kde bude mať zoznam nie bezpečných krajín, a zároveň eventuálne nejakú linku, kde si bude môcť okamžite online vyplniť formulár,“ dodal.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #remdesivir