Hlasovanie o Kollárovi je podľa Čaputovej zaujímavou hodnotovou skúsenosťou

Hlasovanie o odvolaní predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej z hodnotového hľadiska zaujímavou skúsenosťou. Uviedla to v stredu počas návštevy Trnavy a regiónu.

08.07.2020 15:04 , aktualizované: 17:13
Čaputová Trnava Foto: ,
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa fotí s obyvateľkou Trnavy počas návštevy mesta Trnava v stredu 8. júla 2020.
debata (176)

„Je potrebné, aby sme tie najvyššie štandardy a nároky uplatňovali predovšetkým na seba, ak sme ich žiadali od našich predchodcov alebo od ľudí, ktorí boli v politike na inom názorovom alebo hodnotovom spektre,“ uviedla Čaputová. Prezidentka rešpektuje výsledok hlasovania v parlamente, považuje za veľmi významné to, aby všetci verejní činitelia budovali dôveru u verejnosti. Podľa jej slov je dôležité „pozerať sa dopredu a tiež to, akým spôsobom sa budeme pri iných hodnotových križovatkách rozhodovať“.

Poslanci NR SR v utorkovom tajnom hlasovaní neodvolali Kollára z funkcie predsedu parlamentu. Kollár čelí podozreniam z plagiátorstva pri svojej diplomovej práci. Návrh na svoje odvolanie podal sám. Na hlasovaní sa nezúčastnili poslanci za SaS a Za ľudí, ktorí vopred vyzývali Kollára na vyvodenie politickej zodpovednosti. Chceli, aby Kollár sám odišiel z funkcie. To, že Kollár podal návrh na svoje odvolanie považovali tieto strany za hádzanie zodpovednosti na nich. OĽaNO Kollárov odchod nežiadalo, avizovalo, že poslanci z hnutia budú mať pri hlasovaní voľnú ruku.

Prezidentka sa stretla s Bročkom aj Viskupičom

Trnava a jej okolie boli v stredu cieľom návštevy prezidentky Čaputovej. V jej úvode sa stretla s predsedom Trnavského samosprávneho kraja Jozefom Viskupičom a následne aj s trnavským primátorom Petrom Bročkom. Témami rozhovorov bol najmä dosah pandémie koronavírusu, financovanie a reforma samosprávy, rozvoj sociálnej a zdravotnej starostlivosti, ochrany životného prostredia, kultúra, a tiež aj kandidatúra Trnavy na titul Európske hlavné mesto kultúry 2026.

Prezidentku potešilo, že Trnava i kraj majú plány budovania kapacít v oblasti starostlivosti a ochrany tých najzraniteľnejších, a tiež hľadania spôsobu na zastabilizovanie personálu, a to vrátane zdravotníckych pracovníkov. Pre Slovensko bude, ako uviedla, dôležitá v tomto ohľade pomoc Európskej únie v podobe Fondu obnovy, vďaka ktorému budú môcť byť projekty podporené. Konštatovala, že samosprávy obstáli v ťažkej skúške koronavírusovej pandémie, veľmi rýchlo vedeli reagovať na novú situáciu a veľakrát aj rozhodnutia z centra, kým sa dostali na miestnu úroveň, boli kompenzované aktivitou starostov, primátorov a dobrovoľníkov. Prezidentka zároveň vníma obavy miest zo zníženého príspevku z miestnych daní v budúcoročnom rozpočte.

Prezidentka sa v Trnave stretla aj s podnikateľkami spoločností Klartec a Everifin, ktoré prinášajú inovatívne projekty na ochranu životného prostredia a prezrela si centrum mesta vrátane už typického letného deväť metrov dlhého nápisu TRNAVA. Na Hlavnej ulici hlavu štátu čakali už desiatky Trnavčanov. V Galérii Jána Koniarka si prehliadla aktuálnu výstavu obrazov Alexandra Szalontaya Zásielka a pobudla s deťmi z letného výtvarného tábora. Z Trnavy zašla do Piešťan, kde v Kursalone pôsobí komunitné centrum seniorov AkSen. Posledným bodom jej stredajšej návštevy v regióne bola Dolná Krupá, kde sa spoločnosť Apimed snaží o pokračovanie slávneho rozária ružovej grófky Márie Henriety Chotekovej.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #Zuzana Čaputová