Máme 53 nových prípadov. Matovič pripúšťa sprísnenie opatrení

Vláda prerokuje v pondelok na mimoriadnom zasadnutí legislatívnu úpravu, ktorá umožní poslať občanovi prichádzajúcemu z "červenej", nebezpečnej krajiny SMS správu. Obsahovať má upozornenie o povinnosti kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Neuposlúchnutie sa má trestať vysokou pokutou. Novelu zákona majú predložiť do parlamentu v skrátenom konaní. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

09.07.2020 09:15 , aktualizované: 18:24
debata (601)

VIDEO: Premiér Igor Matovič o sprísnení opatrení proti koronavírusu.

Video

Predseda vlády poukázal na najnovších 53 pozitívne testovaných. Podľa jeho slov to „nie je pozitívne číslo“. Preto sa rozhodol zvolať konzílium odborníkov, kde sa chcel informovať o najnovšej situácii. Avizoval, že v pondelok taktiež zasadne konzílium epidemiológov s novými odporúčaniami týkajúcimi sa nového koronavírusu. „Jediná zbraň, ktorú v rukách máme, je zodpovednosť nás všetkých,“ komentoval s tým, že práve tá Slovensku pomohla vyhrať prvú vlnu. „Pevne verí“, že sa Slovensku podarí zabrániť druhej vlne.

Tri kategórie prípadov

Hlavný hygienik SR Ján Mikas rozdelil prípady na Slovensku na tri kategórie. V prvej ide o skupinu importovaných prípadov zo zahraničia. Ďalej ide o úzke, najmä rodinné kontakty už pozitívne testovaných osôb, táto skupina je najčastejšou. V tejto súvislosti odporúča hlavný hygienik zvážiť veľké rodinné oslavy, ktoré sú podľa jeho slov dosť rizikové. Ďalšou kategóriou sú roztrúsené prípady, ktoré sa objavia, no tie sú podľa jeho slov pod epidemiologickým dohľadom. V súvislosti s plánovanými dovolenkami pripomenul, že „je dôležité, aby si občania uvedomili, že seba musia chrániť“.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti vyzdvihol kvalitnú prácu epidemiológov. Upozornil tiež, že pacienti by mali pred vstupom do nemocnice prejsť triážou. „Je dôležité, aby naše nemocnice nezabúdali, že treba triáž realizovať,“ poznamenal s tým, že vďaka tomuto opatreniu by sa podozrivý pacient s možným ochorením COVID-19 nemal ocitnúť v nemocnici.

Taktiež odporúča, aby pacienti pred operáciou boli testovaní na nový koronavírus, test bude podľa jeho slov uhradený z eurofondov. Odporúča, aby štátne nemocnice posielali takéto testy na regionálne úrady verejného zdravotníctva alebo do súkromných laboratórií. Faktúry by im mali byť preplácané z eurovýzvy, ktorú zrealizujú v najbližších týždňoch, pravdepodobne v dvoch kolách. Rovnako vyzval na zváženie podujatí, kde sú ľudia dlhšie bez rúšok, napríklad oslavy, kluby.

Premiér Matovič zároveň avizoval, že v piatok (10. 7.) spustí Ministerstvo vnútra (MV) 24-hodinovú akciu, aby získali obraz o tom, koľko ľudí prechádza hranicami. Robiť testy pre všetkých ľudí považuje nateraz za nelogické.

Krajčí dodal, že v zariadeniach sociálnych služieb odporúča, aby boli zamestnanci testovaní na náklady štátu, ak prídu zo zahraničia. Seniori ako riziková skupina by mali podľa jeho slov nosiť rúška aj keď idú von.

Premiér na svojom Facebooku už ráno informoval, že máme 53 nových prípadov nákazy koronavírusom. Zároveň naznačil možné sprísňovanie opatrení. „53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí,“ napísal Matovič.

Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 284 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. Celkovo evidujeme 1 798 pozitívne testovaných na koronavírus.

Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1477 ľudí, v stredu pribudli štyria vyliečení pacienti. Hospitalizovaných je desať osôb, z toho v siedmich prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú traja a na pľúcnej ventilácii jeden pacient. Sedemdňový kĺzavý medián je aktuálne na hodnote 20.

Najviac nových prípadov, a to 12, pribudlo v Prešove. Deväť nových nakazených eviduje Bratislava, rovnako deväť má okres Čadca. Nasledujú Košice s piatimi prípadmi. Tri zaznamenali v okrese Trebišov. Dva nové prípady hlásia v Košiciach – okolí a v okresoch Piešťany a Sabinov. Jeden prípad nákazy majú okresy Dunajská Streda, Gelnica, Malacky, Martin, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Senec, Spišská Nová Ves a Šaľa.

Prešovské Centrum sociálnych služieb je v karanténe

V Centre sociálnych služieb (CSS) Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove je v karanténe 112 prijímateľov a 63 zamestnancov. Ďalších 44 pracovníkov je v domácej karanténe. Dôvodom je, že v tomto CSS uplynulý týždeň ordinoval lekár a jeho zdravotná sestra, ktorí boli pozitívne testovaní na nový koronavírus. Pre TASR to za zriaďovateľa, ktorým je Prešovský samosprávny kraj (PSK), potvrdila jeho hovorkyňa Daša Jeleňová.

Ako povedala, v uvedenom CSS v týchto chvíľach nemajú potvrdený žiaden pozitívny prípad na COVID-19, či už u prijímateľa alebo zamestnanca. „V stredu (8. 7.) sme zabezpečili rýchlotesty pre tých prijímateľov a zamestnancov, ktorí boli alebo aj mohli prísť do styku s lekárom a sestrou. Všetky výsledky boli negatívne,“ spresnila.

Počas štvrtka presnejšími PCR testami zatiaľ testovali 63 zamestnancov, ktorí sú toho času v zariadení. V piatok (10. 7.) otestujú všetkých 112 klientov. „V tejto súvislosti sme reagovali veľmi rýchlo aj preto, že odbery vzoriek vykonávajú priamo zamestnanci, ošetrujúce sestry tohto zariadenia, ktoré sme na tento účel vyškolili,“ uviedla Jeleňová s tým, že prvé výsledky PCR testovania by mali byť známe počas piatka. Stav zamestnancov aj prijímateľov podľa PSK pravidelne monitorujú. Kraj označil situáciu za stabilizovanú a pod kontrolou.

V zariadení okrem testovania sprísnili opatrenia. Prijali karanténny režim s vyčlenenými červenými zónami, zákazom návštev, zvýšenou dezinfekciou či doplnením potrebných osobných ochranných pracovných prostriedkov – najmä respirátorov FFP3.

U sestry v nemocnici v Rimavskej Sobote potvrdili covid

U jednej zo sestier fyziatricko-rehabilitačného oddelenia (FRO) nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota testy preukázali ochorenie COVID-19. Zdravotnícke zariadenie však napriek tomu funguje štandardne. TASR to potvrdila komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

Ochorenie COVID-19 bolo potvrdené len u jednej zamestnankyne FRO oddelenia, ktorá je aktuálne v domácej izolácii. Pretestovali sme preto 26 zamestnancov, všetci mali negatívne výsledky testov. V stredu bol realizovaný ešte opakovaný odber u časti personálu, nik však nemá príznaky ochorenia, konkretizovala Fedáková.

ÚVZ: Situácia je pod kontrolou

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a odborné konzílium pozorne sledujú epidemiologickú situáciu v súvislosti s koronavírusom ako na Slovensku, tak v zahraničí. „Pravidelne ju vyhodnocujú a na základe jej vývoja pristupujú k prehodnocovaniu opatrení,“ uviedla vo štvrtok pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Odborníci zdôraznili, že v súčasnosti sa protiepidemické opatrenia pri potvrdených prípadoch ochorenia COVID-19 efektívne prijímajú na lokálnej úrovni. ÚVZ SR priblížil, že nové prípady koronavírusu SARS-CoV-2 za stredu sú zaznamenané buď ako prípady v epidemiologickej súvislosti s už potvrdenými prípadmi, alebo ako import zo zahraničia. „Tieto osoby rešpektovali aktuálne platné opatrenie ÚVZ SR a nahlásili sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR,“ zdôraznila Račková.

Priblížila, že rastúci počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v ostatných dňoch, vrátane najnovšie potvrdených 53 prípadov, je dôsledkom najmä aktívneho dohľadávania kontaktov s pozitívnymi osobami zo strany regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR a cieleného testovania týchto kontaktov.

Naďalej aktívne a intenzívne vyhľadávajú tých, ktorí boli v kontakte s pozitívne potvrdenými osobami. „Zároveň sa odber klinických vzoriek na ochorenie COVID-19 realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb – a preto je predpoklad, že počet potvrdených prípadov bude ešte narastať,“ komentovala Račková.

Prízvukovala, že regionálne úrady verejného zdravotníctva zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni a situáciu majú pod kontrolou. Potvrdené prípady ochorenia COVID-19, respektíve ohniská nákazy dokážu podľa slov hovorkyne veľmi rýchlo identifikovať a podchytiť. V prípade výskytu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 tiež informujú o celkovej situácii samosprávy a zainteresované subjekty a spoločne ju riešia.

Povinná domáca izolácia

Račková tiež doplnila, že ľudia v regiónoch sú zo strany hygienikov informovaní o potrebe dodržiavania všetkých potrebných protiepidemických opatrení a hygienických zásad.

„Ak niekto v ostatných 14 dňoch navštívil krajinu, ktorá sa nenachádza na zozname menej rizikových krajín, je povinný v zmysle platného opatrenia ÚVZ SR prihlásiť sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR. Ten mu pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode do SR,“ doplnila.

V zozname menej rizikových krajín sú v súčasnosti: Austrália, Belgicko, Cyprus, Česká republika, Čína, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Chorvátsko, Holandsko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko a Taliansko.

ÚVZ SR pripomenul, že ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

601 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19