Chorvátsko zavádza nové koronavírusové opatrenia

K brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi sa s pozitívnym testom na koronavírus pridala aj bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová. Celkový počet potvrdených prípadov koronavírusu prekročil hranicu 12 miliónov ľudí.

10.07.2020 05:50 , aktualizované: 21:49
La Scala, koronavírus Foto: ,
Milánska operná scéna La Scala je po štyroch mesiacoch od pondelka opäť otvorená.
debata (34)

21:30 Počet úmrtí s infekčným respiračným ochorením COVID-19 vo Francúzsku prekonal hranicu 30 000. Informovalo o tom francúzske ministerstvo zdravotníctva po tom, keď za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 25 ľudí. Od začiatku epidémie francúzske úrady evidujú dohromady 30 004 mŕtvych. Francúzsko je v počte obetí pandémie celosvetovo na šiestej priečke za Spojenými štátmi, Brazíliou, Britániou, Talianskom a Mexikom. V počte nakazených (207 356) je krajina s takmer 68 miliónmi obyvateľov podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa (jk) na 16. mieste. Vo francúzskych nemocniciach aktuálne zostáva 7 062 pacientov s COVIDOM-19. Od začiatku epidémie bolo hospitalizovaných 105 417 ľudí, z toho 18 469 na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

18:55 V Británii začalo platiť nariadenie o zrušení dvojtýždňovej karantény pre desiatky krajín. Slovensko na tomto zozname nefiguruje. Je však na zozname krajín, ktoré majú od 4. júla výnimku z odporúčania pre britských občanov necestovať do nich v iných než nevyhnutných prípadoch.

Na zozname krajín s výnimkou z karanténnych opatrení sa nachádza viac než 70 krajín a britských zámorských území, ktoré majú nízky počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, a preto sa ich občania pri návšteve alebo návrate do krajiny nebudú musieť samoizolovať. Do karantény nebudú musieť ísť ani cestujúci z krajín ako Česko, Rakúsko, Poľsko a Maďarsko, ale aj z krajín, ktoré v minulosti zaznamenali veľký počet prípadov ochorenia COVID-19, ako sú Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Taliansko či Španielsko.

18:28 Približne 4,4 milióna ľudí, alebo 6,7 percenta obyvateľov Francúzska, sa pravdepodobne do polovice apríla nakazilo koronavírusom, informoval v piatok zdravotnícky úrad, na ktorý sa odvolala agentúra DPA. Francúzsky národný zdravotnícky úrad Santé publique France uviedol, že tieto údaje boli odhadnuté na základe testovania na prítomnosť protilátok proti vírusu SARS-CoV-2.

17:45 Po rekordných 116 nových prípadoch nákazy koronavírusom, nahlásených v Chorvátsku v piatok, minister zdravotníctva Vili Beroš oznámil, že budú zavedené nové opatrenia. Napríklad sa vystupňujú kontroly zhromaždení, sprísnia sa podmienky pre vstup do Chorvátska zo susedných krajín a nosenie rúšok v reštauráciách, baroch a obchodoch sa vyhlási za povinné. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA. Minister dodal, že štátny tím pre riešenie pandémie ochorenia COVID-19 bude mať znova denne tlačové konferencie.

16:16 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine presiahol v piatok 52 000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ministra zdravotníctva Maxyma Stepanova. Podľa neho sa počet prípadov nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 819 na celkovo 52 043. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 18 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1345.

15:50 Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok naznačil možnosť, že núdzový stav v krajine súvisiaci s pandémiou nového koronavírusu bude koncom júla predĺžený. Informovala o tom agentúra AFP. „Stav núdze slúži na to, aby sme vírus udržali pod kontrolou. Ešte sme nerozhodli (o jeho predĺžení), ale s uvážením k tomu smerujeme,“ dodal Conte. V Taliansku sa koronavírusom nakazilo viac než 242 000 ľudí a takmer 35 000 ochoreniu COVID-19 podľahlo.

14:37 Nórsko od 15. júla zruší cestovné obmedzenia pre cestovanie z a do viac než 20 európskych krajín vrátane Slovenska, Česka či Rakúska, ako aj pre tri z 21 švédskych provincií. Krajina povolila ako prvým vstup na svoje územie občanom a cudzincom z Dánska, Islandu a Fínska po tom, čo od polovice marca pre obavy zo šírenia koronavírusu uzatvorilo svoje hranice.

Zoznam bezpečných krajín bude aktualizovaný najmenej každých 14 dní na základe údajov o počte nakazených a kapacít nemocníc. V piatok sa tento zoznam rozšíril napríklad o Španielsko, Grécko či Holandsko. Na zozname figurujú takisto Belgicko, Británia, Cyprus, Estónsko, Grónsko, Írsko, Francúzsko, Lichtenštajnsko, Malta, Nemecko, Slovinsko, Švajčiarsko, Taliansko, pobaltské štáty a švédske regióny Blekinge, Kronoberg a Skane.

13:44 Na polovicu zníži Austrália od pondelka počet svojich občanov, ktorí sa každý týždeň môžu vrátiť zo zahraničia späť do vlasti. Oznámil to v piatok austrálsky premiér Scott Morrison, píšu agentúry Reuters a AFP. Od pondelka sa tak bude môcť do Austrálie vrátiť denne len 4 000 austrálskych občanov alebo ľudí s trvalým pobytom v krajine, čo je o polovicu menej, než to bolo doteraz, uviedol Morrison s tým, že karanténny pobyt si budú musieť ľudia zaplatiť sami.

Toto opatrenie je podľa Morrisona potrebné na to, aby sa úrady mohli zamerať na „veľmi znepokojivý“ nárast prípadov nákazy v druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne. Za posledných 24 hodín tam hlásili rekordných 288 nových prípadov infikovaných – ide o najvyšší denný nárast od polovice júna. Tamojší predstavitelia nárast nakazených pripisujú zvýšenej miere testovania – za uplynulých 24 hodín v štáte Viktória testovali viac ako 30.000 ľudí

12:50 V Japonskej metropole Tokio pribudlo v priebehu uplynulých 24 hodín 243 nových prípadov nákazy koronavírusom. Už druhý deň po sebe ide o rekordný denný nárast, píše denník The Japan Times. Vo štvrtok úrady zaznamenali 224 nových prípadov. Počet nakazených vôbec po prvý raz prekročil 200 dva dni po sebe. Metropolitná tokijská i ústredná japonská vláda zatiaľ odmietajú opäť zaviesť epidemiologické opatrenia. Za ohnisko nákazy v Tokiu sú všeobecne považované zábavné nočné štvrte.

12:07 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave má opäť letecké spojenie s Malagou na juhu Španielska. Pravidelnú linku obnovila v piatok ráno nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair. Ten istý dopravca začne v sobotu lietať z hlavného mesta Slovenska aj do Alghera na talianskom ostrove Sardínia. Viac v tomto článku.

11:40 Výsledky PCR testov u 63 zamestnancov Centra sociálnych služieb (CSS) Vita Vitalis na Volgogradskej ulici v Prešove sú negatívne. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová s tým, že v karanténe zostávajú do ďalšieho opakovaného kontrolného testovania, realizovať ho majú v druhej polovici budúceho týždňa.

V piatok ráno odobrali vzorky aj u všetkých 112 klientov tohto zariadenia, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK. Na výsledky virologického vyšetrenia čakajú. Stav zamestnancov, ako aj prijímateľov je pravidelne monitorovaný, momentálne je situácia pokojná. Jeleňová spresnila, že dočasne pozastavili poskytovanie sociálnej služby ambulantnou formou, platí zákaz vychádzok, návštev a zabezpečená je aj zvýšená dezinfekcia či dostatočný počet ochranných osobných pracovných prostriedkov. Klienti centra a viacero zamestnancov sú v karanténe po tom, ako v ňom uplynulý týždeň ordinoval lekár a jeho zdravotná sestra, ktorí boli pozitívne testovaní na koronavírus.

10:02 Hongkonský Úrad pre vzdelávanie (EDB) v piatok oznámil, že od pondelka sa v krajine zatvoria všetky školy. Dôvodom je nárast počtu prípadov lokálneho šírenia nového druhu koronavírusu, čo zvýšilo obavy o prenose v tamojších komunitách. Informovala o tom agentúra Reuters. Väčšina škôl v Hongkongu je pre pandémiu choroby COVID-19 zatvorená už od februára – mnohé z nich prešli na on-line vyučovanie či hodiny vedené prostredníctvom konferenčných hovorov. Vo viacerých medzinárodných školách sa medzičasom už začali letné prázdniny.

9:35 Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 19 prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1870 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Viac tu.

9:05 U zvyšných klientov a zamestnancov Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) na Piaristickej ulici v Trenčíne sa nový koronavírus nepotvrdil. Negatívnych je 40 vzoriek, odbery vykonali vo štvrtok. ZSS zostáva v karanténe. ZSS na Piaristickej ulici v stredu zatvorili po tom čo u jedného z klientov, 71-ročného muža, zaznamenali pozitívne výsledky testu na nový koronavírus. Nevykazoval žiadne známky ochorenia. (tasr)

6:40 Prvý prípad nákazy novým koronavírusom zaznamenali vo štvrtok už aj v severozápadnej Sýrii, oznámila predstaviteľka opozície. Znovu to vyvolalo obavy z katastrofy v prípade, že sa pandémia dostane aj do táborov s vysídlenými ľuďmi v povstaleckej bašte, provincii Idlib na spomínanom severozápade.

„S ľútosťou dnes oznamujeme prvý prípad nákazy koronavírusom u zdravotníka v jednej z nemocníc“ v severozápadnej provincii Idlib, uviedla opozičná predstaviteľka zdravotníctva Marám Šajchová. Šéf úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v tureckom meste Gaziantep, Mahmúd Dáhir, povedal, že pacientom je sýrsky lekár tridsiatnik, ktorý pracoval v nemocnici v meste Báb al-Hawá na sýrsko-tureckej hranici. „Mal podozrenie, že sa asi nakazil COVIDom-19,“ a vo štvrtok mu prišiel pozitívny výsledok testu, dodal Dáhir.

6:00 Spojené štáty znovu prekonali doterajší rekordný nárast počtu nakazených koronavírusom za 24 hodín, keď za štvrtok zaznamenali viac ako 65 500 nových prípadov nákazy. Vyplýva to z údajov zozbieraných Univerzitou Johnsa Hopkinsa vypočítaných k 20:30 miestneho času (2:30 SELČ). Najväčšie prírastky v posledných dňoch hlásia najľudnatejšie americké štáty, teda Kalifornia, Texas a Florida. Rekordné čísla však hlásia aj ďalšie štáty. Alabama, Montana a Wisconsin za štvrtok oznámili doteraz najväčší počet pozitívnych nálezov na SARS-CoV-2. Denné prírastky infikovaných sa pritom zvyšujú v posledných dvoch týždňoch oproti predchádzajúcim 14 dňom v 41 z celkom 50 amerických štátov. Súčasný rozmach nákazy sa najviac dotýka juhu a západu krajiny. Experti sa teraz obávajú toho, aby sa trend novo infikovaných čoskoro nepreklopil aj do počtov denných zosnulých s COVIDOM-19. Za posledných 24 hodín v USA zomrelo 1000 ľudí nakazených koronavírusom, čím ich celkový počet stúpol na 133 195 z celkových 3,1 milióna osôb, u ktorých sa v krajine koronavírus preukázal od začiatku pandémie.

„Nachádzame sa vo veľmi ťažkej situácii,“ povedal uznávaný epidemiológ Anthony Fauci, ktorý je tiež poradcom Bieleho domu. Znovuotváranie ekonomiky v USA „preskočilo všetky odporúčané etapy“, povedal Fauci v rozhovore so serverom The Hill. „To nie je dobrý spôsob, akým postupovať. Musíme to znovu premyslieť a urobiť to inak,“ dodal. USA by podľa neho mali pozastaviť rušenie ochranných opatrení, zároveň by sa však nemali znovu úplne uzatvárať. Americký prezident Donald Trump, ktorý v začiatkoch pandémie nebezpečenstvo plynúce z nákazy zľahčoval a následne tlačil na čo najrýchlejšie otváranie ekonomiky, znova zopakoval, že za nárastom prípadov stojí stále väčší počet vykonávaných testov.

5:55 Bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová má pozitívny test na koronavírus. Áňezová to uviedla na twitteri, kde tiež spresnila, že sa jej darí dobre a bude naďalej pracovať z izolácie. Jej pozitívny test pritom prišiel len týždeň po tom, keď sa infekcia potvrdila u bolívijskej ministerky zdravotníctva Eidy Rocaovej. Táto krajina v Andách s 11,5 miliónmi obyvateľov eviduje jedny z najvyšších počtov nakazených a zomrelých na hlavu na svete, zatiaľ zaznamenala viac ako 42 000 infikovaných a 1 500 úmrtí.

5:50 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý nákazu koronavírusom oznámil v utorok, je v dobrom zdravotnom stave, uviedla podľa Reuters jeho tlačová kancelária. Brazília podľa tamojších úradov za posledný deň zaregistrovala 42 619 novo nakazených a ďalších 1 220 úmrtí spojených s koronavírusom. Najľudnatejšia latinskoamerická krajina s 210 miliónmi obyvateľov je čo do absolútnych počtov najviac zasiahnutou krajinou na kontinente. Registruje už vyše 1,7 milióna pozitívnych nálezov na SARS-CoV-2 od začiatku pandémie a s COVIDOM-19 tam doteraz zomrelo už 69 184 ľudí. Na celom svete ju v tomto ohľade prekonávajú len Spojené štáty.

Mexiko ohlásilo doteraz najväčší denný nárast infikovaných od začiatku pandémie, bolo ich 7 280. Mexiko má už 282 283 nakazených, uviedlo miestne ministerstvo zdravotníctva. Južný sused USA taktiež zaznamenal ďalších 730 mŕtvych s COVIDOM-19, čím tam počet úmrtí od začiatku pandémie vyšplhal na 33 526.

Latinská Amerika je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) súčasným ohniskom svetovej pandémie, dohromady registruje už vyše 3,1 infikovaných SARS-CoV-2, teda viac ako štvrtinu svetového počtu.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

34 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus