Pribudlo 23 prípadov nákazy, Bratislava zavádza opatrenia

V piatok na Slovensku pribudlo 23 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1 893 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

11.07.2020 09:43 , aktualizované: 13:00
debata (130)

Z 23 nových prípadov je osem z Bratislavského kraja a päť z Prešovského kraja. Po tri nové prípady zaznamenali v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji. Jeden nový prípad evidujú v Košickom kraji. V Nitrianskom a Trnavskom kraji nepribudol nikto.

Dosiaľ sa vykonalo 228 829 testov, pričom počas piatka laboratóriá otestovali 2879 vzoriek. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1 493 ľudí, v piatok pribudlo 12 vyliečených pacientov.

Hospitalizovaných je 13 osôb, z toho v siedmich prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú traja a na pľúcnej ventilácii jeden pacient. Sedemdňový kĺzavý medián je na hodnote 19.

Na Slovensku v piatok nepribudlo úmrtie pacienta s pozitívnym testom na koronavírus. Celkový počet úmrtí je dosiaľ 28.

Bratislava zavádza viaceré opatrenia

Mesto Bratislava zavádza pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu na Slovensku viaceré opatrenia. V posledných dňoch totiž krajina i samotné hlavné mesto eviduje nárast nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19. V Bratislavskom kraji pribudlo v piatok osem, vo štvrtok dva a v stredu 11 nových prípadov.

„Vzhľadom na vývoj situácie znovu zavádzame niektoré opatrenia na ochranu obyvateľov, a to najmä seniorov,“ informovala TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Z prvej vlny pandémie hlavné mesto vie, že práve zariadenia pre seniorov môžu byť veľmi rýchlo najviac ohrozené pri zhoršení pandemickej situácie. „V záujme ich ochrany pristupujeme k prísnejším opatreniam u ležiacich pacientov a ťažko chorých klientov v štyroch z našich siedmich zariadení pre seniorov a od 15. júla u nich odporúčame obmedziť návštevy, rešpektujúc výnimky stanovené Úradom verejného zdravotníctva SR pre pacientov s paliatívnym sprevádzaním v terminálnom štádiu ochorenia,“ spresnila hovorkyňa. Magistrát deklaruje, že si je vedomý vplyvu týchto opatrení, preto posilňuje komunikáciu klientov s blízkymi prostredníctvom technológií.

Bratislavská samospráva sa zamerala aj na zamestnancov zariadení pre seniorov s cestovateľskou anamnézou. V prípade, keď im po návrate zo zahraničia neumožní bezplatné testovanie na COVID-19 štát, ponúkne im túto možnosť mesto. „Zároveň ich edukujeme, aby sa vyhýbali situáciám, ktoré majú zvýšený potenciál nákazy novým koronavírusom a aby dbali na dôsledné dodržiavanie zavedených hygienických opatrení, teda nosili rúško, pravidelne si umývali ruky a dodržiavali dostatočný odstup,“ podotkla Rajčanová.

Prísnejšie opatrenia zavádzajú aj v úrade bratislavského magistrátu. Zamestnancom vedenie mesta neodporúča dovolenkovať mimo územia Slovenska. Tí zamestnanci magistrátu, ktorí sa vrátia z dovolenky zo zahraničia, majú nariadenú domácu izoláciu v podobe práce z domu. „Takáto domáca karanténa musí trvať minimálne sedem kalendárnych dní. Ak sa počas tohto obdobia neobjavia príznaky ochorenia COVID-19, môže sa zamestnanec vrátiť na pracovisko. Keďže aj na Slovensku máme epicentrá nákazy, odporúčame tiež sledovať aktuálne správy a vyhýbať sa lokalitám s vyšším výskytom ochorenia,“ spresnila hovorkyňa.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19