Problém pajcnutej diplomovky alebo kým ovládnu Slovensko koboti

Slovensko chce minúť obrovské peniaze, a to ešte nie svoje, aby sa sa stalo krajinou budúcnosti. Môžu to dokázať politici s problémami z minulosti?

12.07.2020 10:15
Boris Kollár (vľavo) a Juraj Šeliga Foto: ,
Boris Kollár (vľavo) a Juraj Šeliga. Dvaja hlavní aktéri vypätej debaty v parlamente.
debata (167)

Moderný svet – digitalizácia, 3D tlač, automatizácia. Robotika – roboty aj roboti. Aj tak by mohlo vyzerať moderné Slovensko. Kobot je jedným z trendov v robotizácii. Je to spolupracujúci robot (cobot – collaborative robot, poslovenčene kobot), ktorý pracuje spolu s človekom v jednom priestore. Preto sa v tomto prípade hovorí o malej robotizácii či o servisných robotoch.

Kobot a človek spoločne urobia viac, ako keby pracovali osobitne. Môžu spolu umývať riad. Makať v kancelárii. Spolupracovať vo výrobe. Variť obed. Alebo písať diplomovku – človek tvorí, kobot mu nosí podklady a kávu. Nie naopak. Človek má byť stále tá hlava, ktorá myslí a kobot ten, kto mu s tým pomáha presne nalinkovaným spôsobom.

Prečo je diplomovka s pochybným pozadím aj popredím v tomto prípade problém? Pretože vnáša do hry neistotu, či dotyčný politik je dostatočne schopný, aby rozhodoval o smerovaní Slovenska a projektoch za miliardy, keď sa v prípade svojej vlastnej práce prejavil úplne opačne. Nie ako tvorivý človek, ale ako kobot.

„Úloha pre vládu na toto leto je mať na jeho konci k dispozícii zásadný reformný balík, ktorý potrebujeme predložiť aj Európskej komisii, aby sme mohli čerpať osem miliárd eur, ktoré sa rysujú,“ uviedol premiér Igor Matovič počas týždňa v televízii Joj. „Očakávam, že to bude 25 zásadných reforiem a z tých na konci vyberieme možno desať,“ dodal premiér.

Vláda dostane úlohu, ale posvätiť to budú musieť hlavy koalície. Jedna riadi štát cez sociálnu sieť a tlačové besedy, druhá zúrivo obhajuje neobhájiteľné, tretia vyrába verejný škandál z utajených operácií a štvrtá stihla akurát tak kilečko, keď by podnikateľská sféra potrebovala megatony.

Samoodvolávanie predsedu parlamentu bolo len zbytočné divadlo. Míňanie veľkých peňazí je zásadná otázka. Či nám po nich zostane silnejšie Slovensko alebo iba mocnejšie dlhy. Či si budú strany koalície hojiť vlastné egá a presadzovať to, čo zaujíma najmä ich voličov, alebo či sa zhodnú na niečom, čo krajinu naozaj posunie ďalej. A v tomto prípade by neprekážalo, keby dobrý nápad niekde niekto opajcol.


Pozrite si 10 videí týždňa v TV Pravda

***

Video

1.

Život nie je len o peniazoch, ale aj o peniazoch. A v niektorých sociálnych skupinách to platí dvojnásobne. Podľa sociologičky Silvie Porubänovej sú v súčasnosti na Slovensku najviac ohrozené jednorodičovské a mnohodetné rodiny. "Rodina na Slovensku potrebuje na dôstojný život dva plné príjmy,” uviedla Porubänová v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu. Čo ešte trápi slovenské rodiny a akú majú perspektívu?

***

Video

2.

Často najviac kričí ten, kto nemá čisté svedomie alebo kto nemá žiadne svedomie. Na začiatku bola diplomová práca, ktorá bola všelijaká, len nie vzorová. Na konci odvolávanie šéfa parlamentu, ktoré nectí nikoho. Ani toho, kto sa na tejto stoličke prilepene drží, aj keď tvrdí, že k nej nie je prilepený, ani toho, kto bol plný morálnych poučiek, aby ich nakoniec pred hlasovaním zahodil do kúta. Koalícia forever, koalícia nadovšetko. Morálka, tá v kúte môže trčať ďalej. Parlamentný duel Boris Kollár – Juraj Šeliga je toho príkladom.

***

Video

3.

Až z ďalekého Bruselu nám prišla pani europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) zvestovať, že síce vystúpenie Borisa Kollára v parlamente pri odvolávaní bolo úplné dno, ale z neho sa odrazia a budú len stúpať. Zo slovenskej praxe však vieme, že dno sa dá aj preraziť. Nicholsonová tiež prezradila, z čoho má najväčšiu hrôzu a prečo je potrebné súčasnú koalíciu udržať (má to niečo spoločné s istým politikom, ktorý ide zakladať istú stranu a námatkové prieskumy preferencií mu prifarili síce neisté, ale veľmi vysoké percentá).

***

Video

4.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) loví veľké ryby. Za takú sa dá považovať podnikateľ Norbert Bödör, ktorého Najvyšší súd vzal do väzby. Zohľadnil tak argumenty vyšetrovateľov aj prokuratúry v kauze Dobytkár, v ktorej lietajú miliónové úplatky.

***

Video

5.

Bratislavský Slavín má podzemné priestory, do ktorých sa dostane málokto. Tentoraz ich otvorili pre médiá v súvislosti s pripravovanou veľkou rekonštrukciou tohto pamätníka oslobodenia Bratislavy. Pozrite sa, čo útroby Slavína skrývajú.

***

Video

6.

GDPR (General Data Protection Regulation – všeobecné nariadenie o ochrane údajov) je skratka, ktorá straší firmy aj ľudí. Ide v nej o pravidlá pri narábaní s osobnými údajmi, ktorými sa musia riadiť spoločnosti aj jednotlivci. Ktoré údaje sú osobné? Môže vám napríklad zamestnávateľ nariadiť mať fotografiu na webe firmy, v ktorej pracujete? Na tieto aj ďalšie otáky dostanete odpoveď v relácii Zuzany Hlavačkovej Ide o právo od Kataríny Kasalovej, senior advokátky právnickej kancelárie MPH.

***

Video

7.

Parlament odklepol súbor opatrení pre podnikateľov, ktorého súčasťou bolo aj tzv. podnikateľské kilečko, zbierka nápadov, ktoré strana SaS presadzovala vo volebnom programe a preto sa netreba čudovať, že šéf strany a minister hospodárstva Richard Sulík priam žiaril. Zásadné problémy slovenskej ekonomiky to nevyrieši, ale má to uľaviť podnikateľskej sfére a zbaviť ju niektorých byrokratických pravidiel, ktoré doteraz platili.

***

Video

8.

Exminister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) si podal nielen „kilečko“, ale aj návrh novely zákona o štátnom rozpočte. Kritizoval rozsah novely vytlačenej na štyroch stránkach A4 (v kontraste s hrubými knihami, ktoré predkladal on), aj čísla o deficite, ktoré sú podľa neho len vatou, aby mohla koalícia vykazovať na konci roka, koľko sa jej podarilo neminúť. Aké sú ďalšie argumenty opozície pri kritike vládnej ekonomickej politiky?

***

Video

9.

Premiér Igor Matovič ako obyvkle na sociálnej sieti tajuplne pohrozil prstíkom sprísnením opatrení proti koronavírusu a potom ako obyvkle na siahodlhej tlačovej besede o nich nič podstatné nepovedal, len odkázal na zasadnutie konzília odborníkov, ktoré sa bude konať začiatkom budúceho týždňa. Pohovoril však iné zaujímavé veci. Aké, to už si pozrite vo videu.

***

Video

10.

Ďalší zásah polície, o ktorom sa ešte zrejme bude hovoriť. Muž v centre Bratislavy ozbrojený nožom a kukláči, ktorí ho prišli spacifikovať. A spacifikovali.

167 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda