Karanténa alebo pokuta 5000 eur. Vláda chce pribrzdiť koronavírus

Mimoriadne rokovanie vlády odkleplo prísnejšie opatrenia pri návrate ľudí z rizikových krajín. Kto sa bude chcieť vyhnúť karanténe, môže dostať pokutu 5000 eur. Štát sa má dostať k lokalizačným údajom majiteľov telefónov.

13.07.2020 09:45 , aktualizované: 18:35
debata (222)

VIDEO: Premiér Igor Matovič k situácii ohľadom koronavírusu.

Video

Úrad verejného zdravotníctva SR má za účelom eliminácie šírenia nového koronavírusu dostávať telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko z epidemiologicky menej bezpečných krajín.

Operátori majú pre tento účel dostať právo na nevyhnutný čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov aj bez ich súhlasu. Predpokladá to navrhovaná novela zákona o elektronických komunikáciách upravujúca aj ďalšie právne normy, ktorú vláda schválila. Novelou sa má tiež stanoviť nový priestupok nedodržania nariadenej izolácie či karanténnych opatrení pri príchode z krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná. Pokuta za tento priestupok sa navrhuje až vo výške 5 000 eur.

Materiál, ktorý sprevádza aj návrh na skrátené legislatívne konanie, pritom stanovuje povinnosť operátorov na základe žiadosti Úradu verejného zdravotníctva SR poskytovať telefónne čísla účastníkov, aby mohol prijať zodpovedajúce opatrenia pred šírením koronavírusu. Týkať by sa malo osôb, ktoré sa majú prihlásiť podľa príslušného opatrenia pri príchode z tzv. „červenej krajiny". Poskytnúť by ich mali v pracovné dni najneskôr do 24 hodín od podania písomnej žiadosti úradom. Operátori zároveň pre tento účel dostávajú právomoc na obmedzený čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov mobilných zariadení, a to aj bez ich súhlasu. Podmienkou je prijatie zodpovedajúcich technických a organizačných opatrení na ochranu súkromia a osobných údajov.

Video: Martin Klus o opatreniach vlády proti koronavírusu.

Video

Úrad verejného zdravotníctva môže podľa návrhu rovnako po prijatí zodpovedajúcich technických a organizačných opatrení na ochranu súkromia a osobných údajov získané údaje spracúvať najdlhšie po dobu 60 dní od ich poskytnutia. „Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len za účelom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v návrhu.

Británia na zozname menej rizikových krajín

Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Oznámil to po pondelkovom zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády SR hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že opatrenie zverejnia v piatok (17. 7.) a nadobudnúť by malo účinnosť v pondelok (20. 7.). Na zozname menej rizikových krajín naďalej ostáva Chorvátsko i Česko.

Vláda aj o Chorvátsku

Ministerstvo zahraničných vecí urobí všetky potrebné kroky, aby zabránilo opätovnému zavedeniu povinnej karantény. Vyhlásil to štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) pred dnešným rokovaním vlády. Rezort tiež uvažuje, že doplní semafor, ktorý signalizuje otvorenosť hraníc, o žltú farbu. V súčasnosti sa krajiny delia na zelené, a teda bezpečné krajiny a červené, kam sa radia nebezpečné krajiny. V súvislosti s aktuálnou situáciou v Chorvátsku Klus povedal, že zatiaľ ostáva zelenou krajinou, no odporúča vyhnúť sa Záhrebu.

Video: Chorvátsko sa môže dostať preč zo slovenského zoznamu zelených (bezpečných) krajín, pričo Chorváti lákajú Slovákov, aby u nich strávili dovolenku. Pozrite si, ako to teraz vyzerá na plážach v Chorvátsku. Na záberoch je pláž Kožino (Riviéra Zadar).

Video

Na vláde podľa Klusa budú rozhodovať aj o tom, či Chorvátsko nebude vyradené zo zoznamu „zelených” krajín. Epidemiologická situácia sa tam totiž zhoršuje. „Uvidíme, ako sa dnes rozhodne, ale Chorváti sprísňujú pravidlá pre vstup z iných krajín ako krajín Európskej únie. Takisto sa opätovne zavádza prísne nosenie rúšok na verejnosti a vo verejnej doprave,“ priblížil Klus.

Ministerstvo uvažuje aj o zavedení tretej kategórie krajín. V súčasnosti sa delia na bezpečné, z ktorých pri návrate nevyplývajú žiadne špecifické opatrenia a nebezpečné, kedy je pri príchode z nich potrebné kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva a do vykonania a výsledku testu na ochorenie COVID-19 zostať v domácej izolácii. Treťou kategóriou by mali byť takzvané žlté krajiny. Síce by do nich rezort neodporúčal cestovať, no pre ľudí, ktorí sa z nich vrátia, by nevznikali žiadne špeciálne povinnosti. „Už bola spomínaná žltá karta pre Česko a Chorvátsko. A možno by takéto riešenie bolo férovejšie voči krajinám ako je Bulharsko,“ povedal tajomník. Bulharsko bolo minulý týždeň odstránené zo zoznamu bezpečných krajín.

Z 279 testov jeden pozitívny

Počas nedele na Slovensku pribudol jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1902 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

„Pozitívne testovaná bola žena v okrese Prešov,“ uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti. Laboratóriá v nedeľu vykonali 279 testov, celkovo ich už realizovali 230.068. Z ocho­renia sa už vyliečilo 1493 ľudí, v nedeľu nepribudli žiadni vyliečení.

Hospitalizovaných je 13 pacientov, u siedmich bolo ochorenie Covid-19 potvrdené. Na JIS sú traja pacienti a na umelej pľúcnej ventilácii jeden. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na nový koronavírus zostáva 28.

Liečba stojí aj na imunite a kondícii pacienta

Zmenia sa pavilóny nemocníc opäť na červené, teda určené pre pacientov s koronavírusom? Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia a člen krízového štábu, zdôrazňuje, že lekári sa musia venovať aj ostatným diagnózam, nielen ochoreniu COVID-19.

Počet prípadov na Slovensku prudko rastie. Ako proti tomu bojovať?

Vďaka opatreniam sme sa dopracovali k minimálnym číslam nakazených denne. Pribúdajúce prípady sú prinesené zo zahraničia, prax teda ukázala, že hranice musia byť pod kontrolou. Iste, musia byť otvorené pre tovar aj pre ľudí, ale nesmie cez ne prenikať koronavírus. Musíme teda zaviesť kontrolu hraníc a kontrolu príchodov zo zahraničia tak, aby sa vírus nerozšíril.

Sú na prípadný nárast najmä ťažších prípadov ochorenia nemocnice pripravené? Sú v hre opäť „červené nemocnice“ alebo pavilóny, teda určené pre pozitívnych pacientov?

Je to reálny scenár, že sa pri náraste prípadov vrátime k pôvodnému nastaveniu nemocníc, ale rozumnejším spôsobom, ako to bolo prvýkrát. Dôležité je, aby sme sa venovali rovnako aj ostatným diagnózam. Také uzavretie nemocníc ako to bolo prvýkrát, už nebude, z toho sa musíme poučiť. Verím, že sa podarí lepšie nastaviť fungovanie nemocníc počas prípadnej druhej vlny. Nemocnice sú určite lepšie pripravené ako pri prvej vlne, máme viac pľúcnych ventilátorov aj ochranných prostriedkov. Žiaľ, pri personáli sa stav nezlepšil, ale to sa nezmení zrejme ani v najbližších rokoch.

Je liek Remdezivir, ktorý bol úspešne podaný v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, určený len pre ťažšie formy ochorenia COVID-19?

Pri každom pacientovi sa zhodnocuje, čo mu liek prinesie a nakoľko mu to pomôže. Ide o to, aby liek nebol podaný zbytočne alebo aby sme pacientovi neublížili. Je to individuálne a ani tento liek nie je určený pre každého. V súčasnosti sa stále uplatňuje symptomatická, podporná liečba, napríklad na zníženie horúčky. Máme však už viac informácií a vieme, ktoré lieky nemajú žiadny účinok, niektoré sú zasa veľmi rizikové. Všetko to však stojí na imunite a kondícii človeka. Nemáme zatiaľ také lieky ako pri baktériách, že ich antibiotiká zabijú. S vírusovým ochorením si musí poradiť najmä imunita pacienta.

Podarí sa vírusu úplne zbaviť?

Ten vírus tu s nami bude. Keď si naň zvykneme ako populácia a zvykne si aj naša imunita, tak bude spôsobovať možno bežné nádchy ako chrípka. Vírus však pravdepodobne nezanikne. Dôležité je mať vakcínu, aby sa populácia zaočkovala a mali sme lepšiu ochranu.

© Autorské práva vyhradené

222 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus