Poslanci hlasovali o novele potratového zákona, je v druhom čítaní

Súčasný interrupčný zákon netreba meniť. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky z konca júna. Napriek tomu v utorok popoludní poslanci hlasovali o návrhu zmien, ktoré pripravili poslanci z klubu OĽaNO. Ten parlament posunul do druhého čítania.

14.07.2020 10:40 , aktualizované: 18:23
interrupcie Foto: ,
Protiinterrupčný pochod v uliciach Bratislavy.
debata (29)

VIDEO: Vareškový protest proti sprísneniu interrupcií v Bratislave. (7. júl 2020)

Video

Podľa súčasného interrupčného zákona môže žena písomne požiadať o prerušenie tehotenstva do dvanásteho týždňa, v prípade ťažkého poškodenia plodu, ohrozenia života alebo zistenia, že plod nie je schopný života, lekári môžu zákrok vykonať aj po dvanástom týždni.

V prieskume, ktorý zrealizovala agentúra Focus, 1 009 respondentov odpovedalo na otázku, aký je podľa nich v súčasnosti platný interrupčný zákon. Za primeraný, ktorý netreba meniť, ho pokladá 55 percent respondentov (56 percent žien a 54 percent mužov). Ako ďalej uvádza inštitút, rodové, vekové či vzdelanostné rozdiely sú pomerne nevýrazné. Najviac zástancov a zástankýň zachovania súčasného stavu je vo vekovej skupine 35 až 54 rokov.

Ako ďalej upozorňujú Zora Bútorová a Oľga Gyárfašová, ktoré vypracovali správu k prieskumu, za zachovanie terajšej legislatívy je väčšina ľudí, ktorí sa cítia liberáli – 59 percent, ale aj väčšina tých, ktorí sa cítia konzervatívni – 52 percent. Naopak, za sprísnenie sa vyjadrilo 27 konzervatívne a 10 percent liberálne orientovaných.

Z pohľadu jednotlivých strán by interrupčný zákon nemenilo 75 percent priaznivcov strany Za ľudí, 68 percent sympatizantov mimoparlamentného Progresívneho Slovenska, 60 percent ľudí inklinujúcich k SaS, o percento menej k OĽaNO a 57 percent tých, ktorí sú priaznivcami hnutia Sme rodina. Za sprísnenie je 13 percent sympatizantov obyčajných, 9 hnutia Sme rodina, 6 percent SaS.

Najslabšiu podporu má súčasný stav u prívržencov KDH – 37 percent, extrémistickej ĽS NS – 49 a Smeru – 50 percent. V týchto stranách je aj najvyšší podiel ľudí, ktorí sú za sprísnenie legislatívy.

Vášne v parlamente

Výsledky prieskumu veľmi pripomínajú samotnú diskusiu v parlamente. Predkladateľka Anna Záborská z Kresťanskej únie z poslaneckého klubu OĽaNO vysvetľovala, že návrh chce zmeniť okolnosti, za akých sa žena pri nechcenom tehotenstve rozhoduje, či pôjde, alebo nepôjde na potrat.

Podľa nej by jej v tom malo pomôcť rozdelenie príspevku pri narodení dieťaťa na dve časti. Prvých štyristo eur by podľa návrhu mala žena dostať vo štvrtom mesiaci tehotenstva a druhých štyristo po narodení dieťaťa. Alebo predĺženie povinného času na rozhodnutie o zákroku zo súčasných 48 na 98 hodín. Pričom musí dostať poučenie, ktoré však môžu pripraviť aj nelekári, rôzne neziskové alebo cirkevné organizácie. Novela žiada aj viac informácií o samotných ženách a dôvodoch, prečo sa rozhodli pre potrat.

Nezaradený poslanec Štefan Kuffa sa spoza rečníckeho pultu prihováral ženám slovami: „Dieťa nie je tvoje telo.“ Ďalší nezaradený poslanec Ján Podmanický zasa hovoril o tom, že on, „ako tehotná žena, očakáva, že štát mu pomôže lepšie sa rozhodnúť“.

Prvé hlasovanie

Novelu podporili najmä poslanci a poslankyne od obyčajných, opozičná extrémistická ĽS NS si zasa pripravovala pôdu na svoje dva zákony, ktoré sú oveľa radikálnejšie a v podstate by právo na interrupciu zakázali, ktoré sú na programe parlamentu neskôr.

Naopak, zo strán Za ľudí a SaS zazneli hlasy, že v súčasnom paragrafovom znení návrh nepodporia.

Šéf zatiaľ najsilnejšej opozičnej strany Smer Robert Fico viackrát vyhlásil, že treba nechať rozhodnutie na ženu a nevidí dôvod, prečo by sa mal podobnými novelami parlament zaoberať. Podobne sa vyjadrila aj Denisa Saková zo skupiny v súčasnosti nezaradených poslancov okolo podpredsedu Národnej rady Petra Pellegriniho. Podľa nej sa táto téma v súčasnosti nemala ani otvárať.

Analýza mimovládnej feministickej organizácie Možnosť voľby upozorňuje, že návrh novely poslancov OĽaNO chce oslabiť práva žien už tým, že chce zmeniť účel zákona. V súčasnosti zákon upravuje umelé prerušenie tehotenstva so zreteľom na ochranu života a zdravia ženy, navrhovaná zmena hovorí o umelom ukončení tehotenstva so zreteľom na ochranu plodu.

Niekoľko stoviek mužov a žien protestovalo proti pripravovanej novele vo viacerých mestách po Slovensku. Podľa analýzy mimovládnej organizácie Možnosť voľby. V utorok o piatej budú poslanci hlasovať o novele po prvý raz. Ak prejde do druhého čítania, bude sa o nej v pléne opäť hovoriť v septembri.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie