Maďari privreli hranice, na juhu Afriky zúri vírus naplno

Maďarsko pre koronavírus sprísňuje režim na hraniciach, Slovensko považuje za bezpečnú krajinu. Juhoafrická republika predbehla Britániu v počte nakazených.

15.07.2020 06:30 , aktualizované: 22:49
Čína, koronavírus Foto: ,
Čínske deti s rúškami na tvári sa hrajú pri nákupnom centre v Pekingu.
debata (39)

22:49 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v stredu oznámil, že mal opäť pozitívny test na prítomnosť ochorenia COVID-19, informovala o tom spravodajská stanica CNN Brasil. Bolsonaro mal pozitívny test na COVID-19 aj minulý týždeň. V rozhovore pre CNN brazílsky prezident povedal, že v utorok 14. júla absolvoval ďalší test. Bolsonaro sa podľa svojich slov cíti „úplne v poriadku“ a od začiatku minulého týždňa nemal horúčku. Prezident sa chce čo najskôr vrátiť do práce a v najbližších dňoch podľa svojich vyjadrení plánuje absolvovať ďalší test.

21:54 Viac ako 240 pracovníkov jedného z bitúnkov v Dolnom Rakúsku muselo ísť do karantény po tom, čo tam bolo na nový koronavírus pozitívne testovaných najmenej 34 ľudí. Informovali o tom v stredu tamojší zdravotnícki predstavitelia, píše agentúra APA. Po tom, čo sa symptómy ochorenia COVID-19 objavili u jedného z pracovníkov bitúnku v meste Eggenburg ležiaceho neďaleko hraníc s Českom, testom sa podrobili všetci jeho kolegovia. Na výsledky čaká ešte 40 ľudí.

20:28 Lotyšská vláda v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu zavedie povinnú registráciu pre návštevníkov zo zahraničia. Informovala o tom v stredu agentúra DPA. Podľa lotyšského premiéra Krišjanisa Karinša sa budú musieť osoby vstupujúce na územie tejto pobaltskej krajiny prostredníctvom medzinárodnej dopravy pri príchode povinne registrovať od 16. júla. Toto opatrenie bude platiť aj pre pasažierov súkromných jácht a lietadiel.

19:01 Britský premiér Boris Johnson v stredu prisľúbil, že dá nezávisle preskúmať, ako vláda postupovala v boji proti pandémii nového koronavírusu. Aktuálne však podľa neho nie je „správna chvíľa“ na začatie takéhoto prešetrovania, keďže v krajine teraz denne zaznamenávajú zvýšený počet prípadov nákazy aj úmrtí, informuje britská stanica Sky News. „Nemyslím si, že teraz – uprostred boja s pandémiou – nastal ten pravý moment na to, aby sme venovali veľa času vyšetrovaniu. Ale samozrejme, budeme sa snažiť zobrať si z tejto situácie ponaučenie do budúcna,“ vyjadril sa Johnson.

17:48 Spojené štáty zaznamenali najvyšší denný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom od vypuknutia epidémie v januári. Za uplynulých 24 hodín tam pribudlo 67.417 infiko­vaných, čím bol prekonaný rekord z 10. júla, keď bolo zaznamenaných 66.627 nakazených. Informoval o tom v stredu britský denník The Guardian s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa. V USA bol prvý prípad ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje koronavírus SARS CoV-2, zaznamenaný 21. januára. Z priebežne aktualizovanej bilancie tejto univerzity vyplýva, že celkový počet nakazených medzitým dosiahol viac ako 3,4 milióna a počet úmrtí je viac ako 136-tisíc. USA sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i úmrtí.

16:24 Disneyland v Paríži sa v stredu po štvormesačnej prestávke spôsobenej koronavírusovou pandémiou opäť otvoril pre návštevníkov, informovala agentúra AFP. Vedenie zábavného parku zaviedlo po otvorení niekoľko hygienických opatrení, ako napríklad obmedzenie počtu návštevníkov a zákaz objímať známe filmové postavičky.

Koľkým ľudom naraz Disneyland umožní vstup, prevádzkovateľ parku nespresnil. Všetci návštevníci musia od seba udržiavať bezpečný odstup. Osoby nad 11 rokov musia nosiť rúška. Dezinfekčný gél bude prístupný na viac ako 2000 miestach. Tradičný každodenný sprievod známych postavičiek sa do parku zatiaľ nevráti.

15:13 V Indii pribudlo za posledných 24 hodín 29 429 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čím sa ich počet zvýšil na takmer jeden milión. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke televízia al-Arabíja.

Celkovo v Indii evidujú 936 181 prípadov nákazy Covid-19 spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2, pričom za posledných 24 hodín ochoreniu podľahlo ďalších 582 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 24 309. Úrady nariadili v stredu dvojtýždňový tzv. lockdown v štáte Bihár na východe Indie, kam sa vrátilo približne 2,5 milióna robotníkov, ktorí prišli o prácu v iných častiach krajiny.

14:48 Európska komisia prijala nový ambiciózny daňový balík s cieľom zabezpečiť, aby daňová politika EÚ podporovala oživenie hospodárstva Európy a jej dlhodobý rast. (Viac tu)

14:45 Epidémia koronavírusového ochorenia Covid-19 sa zo západu Česka definitívne presunula na východ krajiny. Nové ohniská pribúdajú na severe Moravy, ale aj v Uherskom Hradišti. Naopak Chebsko, Domažlicko a severozápad Čiech sú takmer bez výskytu vírusu, vyplýva z najnovších hlásení hygienických staníc, o ktorých v stredu informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.

13:52 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu sa v Poľsku od utorka rána zvýšil o 264 a dosiahol celkové číslo 38 721, uviedlo v stredu poľské ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších šesť pacientov, v Poľsku podľahlo ochoreniu Covid-19 už 1594 ľudí, informovala tlačová agentúra PAP.

13:50 Štatút Pandemickej komisie vlády SR dostal v stredu zelenú. Iniciatívny materiál z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravuje poslanie, úlohy a zásady činnosti Pandemickej komisie vlády SR a jej organizačnú štruktúru. (Viac tu)

13:10 Európska komisia predstavila v stredu krátkodobé opatrenia, ktoré sú k dispozícii na posilnenie pripravenosti Európskej únie na prípadné ďalšie šírenie nákazy Covid-19. Oznámenie eurokomisie sa zameriava na všetky opatrenia potrebné na zlepšenie pripravenosti vrátane testovania a sledovania kontaktov infikovaných osôb, lepšieho zdravotného dohľadu a rozšíreného prístupu k zdravotníckym materiálom, ako sú osobné ochranné prostriedky, lieky a zdravotnícke pomôcky.

Patria tam aj činnosti zamerané na pohotovostné kapacity v oblasti zdravotnej starostlivosti, na osobné hygienické návyky, na podporu menšín a zraniteľných osôb, ako aj na zníženie zaťaženia lekárskych kapacít spojeného so sezónnou chrípkou.

12:52 Ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny pripravuje návrh na predĺženie karanténnych opatrení proti novému koronavírusu o najmenej jeden mesiac, informovala v stredu agentúra Ukrinform.

„Karanténa sa končí 31. júla. Nemôžeme sa vzdať reštriktívnych opatrení v dôsledku súčasnej epidemiologickej situácie. Preto karanténu predĺžime,“ vysvetlil minister zdravotníctva Maxym Stepanov. Karanténne opatrenia boli na Ukrajine zavedené 12. marca a predĺžené do 31. júla.

Z údajov Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) vyplýva, že počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 836 na celkovo 55 607. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1427. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 28 131 ľudí.

11:21 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 6 422 na celkovo 746 369, informovalo v stredu tamojšie protivírusové krízové centrum. Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19 156 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 11 770. Podľa krízového centra denná miera rastu za posledných deväť dní nepresiahla 0,9 percenta a všetky úmrtia tvoria 1,58 percenta všetkých prípadov nákazy.

10:58 Prvá časť testov americkej vakcíny proti koronavírusu sa skončila úspešne. Účastníci si v tele vyvinuli protilátky bez vážnych vedľajších účinkov. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Experimentálnu vakcínu známu ako mRNA-1273 vyrába farmaceutická firma Moderna v spolupráci s americkou vládou. Pokusnú vakcínu podali pri marcových skúškach 45 účastníkom vo veku od 18 do 55 rokov. Niektorí z nich dostali vyššiu dávky, iným vakcínu podali viackrát.

Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby (NIH) vo vyhlásení uviedol, že vakcína spustila vytváranie protilátok na úroveň vyššiu než u pacientov, ktorí sa vyliečili z choroby COVID-19. Testy NIH vykonala ešte v marci. V apríli sa prvá časť testov rozšírila o dospelých nad 55 rokov. Výsledky tejto časti ešte nie sú zverejnené. Moderna uvádza, že skúšobná vakcína je „všeobecne bezpečná, tolerovaná, bez vážnych vedľajších účinkov hlásených k 57. dňu (skúšky)“.

10:20 Počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusu na Ukrajine presiahol v stredu 55 000, informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Podľa nej sa počet prípadov tejto nákazy za posledných 24 hodín zvýšil o 836 na celkovo 55 607. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1427. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 28 131 ľudí.

9:58 Veľvyslanci 27 členských štátov EÚ odstránili Srbsko a Čiernu Horu z nezáväzného zoznamu bezpečných krajín, a to na najmenej dva týždne, informoval spravodajský server B92.net. Podľa neho boli obe krajiny vyradené zo zoznamu Rady EÚ z dôvodu zhoršenej epidemiologickej situácie na ich územiach v súvislosti so šírením koronavírusu. Vyňatie Srbska a Čiernej Hory zo zoznamu navrhlo Nemecko, ktoré v súčasnosti predsedá v Rade EÚ.

Zoznam je pre členské štáty odporúčaním pri rozhodovaní, ktorým tretím krajinám otvoria svoje hranice. Rada EÚ zdôraznila, že odporúčanie „nemá právny charakter“ a že členské štáty sú „zodpovedné za vykonávanie obsahu odporúčania“.

9:40 V utorok potvrdili na Slovensku 19 nových prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá za uplynulý deň urobili 2 205 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je už vyše 233-tisíc. Viac TU.

8:30 Úrady na španielskom ostrove Malorka plánujú oznámiť nové opatrenia, ktoré majú napraviť povesť Baleárskych ostrovov. Cieľom je tiež zakročiť proti ilegálnym večierkom, kde ľudia porušujú protivírusové opatrenia. Informovala o tom podľa TASR agentúra DPA. „Nedovolíme, aby bola povesť Baleárskych ostrovov poškodená,“ povedal španielsky minister regionálneho turizmu Iago Negueruela. Minister tým odkazoval na zábery z preplnených pláží Playa de Palma a Magaluf, na ktorých boli podgurážení tancujúci ľudia. Tí však od seba neboli v bezpečnej vzdialenosti, čo je opatrenie, ktoré je nutné dodržiavať v celej krajine. Podľa miestnych médií išlo prevažne o turistov z Nemecka a Británie. Podľa súčasných pravidiel v obľúbenej dovolenkovej destinácii si musia ľudia zakrývať nos a ústa aj vonku, ak nie je možné vzdialiť sa od seba minimálne na 1,5 metra.

8:00 Katalánska vláda v utorok vyzvala obyvateľov troch štvrtí na okraji Barcelony, aby kvôli zvýšenému výskytu nákazy obmedzili vychádzanie z domu len na najnutnejšie prípady. Vedenie tohto španielskeho regiónu zdôraznilo, že ide zatiaľ len o odporúčanie. Urobilo tak deň potom, keď katalánsky súd odmietol potvrdiť obmedzenie pohybu v inej časti regiónu, okolo mesta Lleida. Pre mesto Lleida a sedem obcí v okolí prijala v utorok katalánska vláda nové opatrenie, ktoré začalo platiť o polnoci a je podobné tomu, čo o deň skôr odmietol miestny súd s tým, že tak regionálna vláda prekračuje kompetencie. Na to ale vláda v pondelok reagovala prijatím dekrétu, ktorý dáva katalánskemu ministerstvu zdravotníctva možnosť prijať isté obmedzenia pohybu v prípade „pandémie či epidémie“. Katalánska vláda sa domnieva, že teraz už nové opatrenia súd schváli.

6:40 Juhoafrická republika už registruje viac prípadov choroby COVID-19 ako Británia a je tak vo svetovom porovnaní ôsma s 298 292 naka­zenými. To je takmer polovica evidovaných prípadov v Afrike. Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa tento týždeň vyhlásil, že krajina čelí „najvážnejšej kríze vo svojej demokratickej histórii“. Uviedol tiež, že mnoho ďalších prípadov zostáva v tejto krajine s asi 60 miliónmi obyvateľov neodhaleních. V JAR však bolo doteraz vykonaných viac ako 2,2 milióna testov, čo je zďaleka najviac z afrických krajín, uviedla AP.

Kvôli rýchlemu nárastu prípadov v pondelok prezident Ramaphosa obnovil zákaz nočného vychádzania a znovu zakázal predaj alkoholu, ktorý sa po prvom zákaze začal predávať v júni. Prvýkrát prezident takýto zákaz vydal na začiatku epidémie v marci.

Ramaphosa v nedeľňajšom prejave hovoril o „koronavírusovej búrke“. „Naše zdroje sú na hranici svojich možností. Teraz, keď sa blížime k vrcholu infekcie, je dôležité nezaťažovať kliniky a nemocnice prípady zranenia, ktoré súvisia s požitím alkoholu a ktorým bolo možné predísť,“ povedal Ramaphosa.

6:30 Maďarsko od stredy sprísňuje kontroly na svojich hraniciach s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Ľudia cestujúci z krajín označených žltou farbou podľa maďarského semaforového systému budú musieť automaticky do dvojtýždňovej karantény. Cudzinci z „červených“ krajín nebudú do krajiny vpustení vôbec. Tieto opatrenia v nedeľu oznámil šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Slovensko je pre Maďarsko „zelenou“ krajinou.

Maďarsko pristúpilo k opätovnému sprísnenie cestovného režimu po tom, čo v niektorých krajinách začali počty novo nakazených opäť rásť. V máji pritom zrušilo väčšinu protiepidemických obmedzení a otvorilo svoje hranice cestujúcim z únijných štátov i zo susedných krajín. Z obmedzenia majú výnimku napríklad vodiči kamiónov alebo ľudia, ktorí do krajiny cestujú služobne, ale aj oni môžu byť podrobení zdravotným testom.

Nórsko naopak ruší cestovné obmedzenia pre viac ako dvadsiatku európskych krajín mimo severský región vrátane Českej republiky a Slovenska, ktorých občania už nebudú musieť po príchode do karantény. Voľnejší režim zostáva ale podmienený priaznivou epidemiologickou situáciou.

O ďalšom zmierňovaní protinákazových opatrení bude v stredu rokovať belgická vláda. Prvýkrát po štyroch mesiacoch sa čiastočne otvorí zábavný park Disneyland pri Paríži. V Petrohrade návštevníkov privíta galéria Ermitáž, v Štrasburgu sídlo Európskeho parlamentu. Na Maldivách sa otvoria hotely.

Celosvetovo si pandémia COVIDU-19, ktorá sa czačala na konci minulého roka v stredočínskom Wu-chane, už vyžiadala viac ako 570 000 životov. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa sa nakazilo viac ako 13 miliónov ľudí.


Koronavírus: Užitočné informácie, rady a tipy

39 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus