Gröhling zverejnil na sociálnej sieti protokol k svojej diplomovke

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) zverejnil na sociálnej sieti protokol ku svojej diplomovej práci. Šéf rezortu školstva konštatuje, že splnil vtedy stanovené podmienky Fakulty práva na Bratislavskej vysokej škole práva. Protokol dokazuje, že Gröhling má zhodu s ostatnými dokumentmi v systéme 31 percent.

15.07.2020 12:40 , aktualizované: 16:53
Gröhling Foto: ,
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS).
debata (113)

„Bol by som radšej, ak by sme neriešili diplomovku spred 11 rokov, ktorú som normálne obhájil, ale keby sme sa mohli vrátiť k všetkej robote, ktorú sme na rezorte v pomerne ťažkých podmienkach úspešne rozbehli,“ napísal v statuse minister. Na sociálnej sieti tiež pripomína, že v čase, keď svoju prácu písal, smernica fakulty študentom umožňovala, aby najviac 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárska práca.

„Do tohto limitu som sa zmestil. Limity na použitie ďalších zdrojov sme nemali určené žiadne,“ uviedol. Škola určila tieto podmienky, ktoré je podľa neho dnes možné kritizovať, ale on sa riadil v danom čase určenými podmienkam. „Netvrdím, že to je hviezdna práca, ale podmienky som splnil a prácu obhájil pred komisiou,“ uzavrel.

Gröhling má vysvetľovať okolnosti svojej práce poslancom Za ľudí

Minister Gröhling má vo štvrtok vysvetľovať okolnosti svojej diplomovej práce poslancom strany Za ľudí. TASR to povedal podpredseda poslaneckého klubu Za ľudí Miroslav Kollár.

Poslanci OĽaNO o téme tiež diskutujú, chcú si ešte počkať na vývoj situácie. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Michala Šipoša zvažujú, že si ministra tiež predvolajú. Poslanci Sme rodina si ho na zasadnutie klubu nebudú volať, poslanci za SaS s ministrom komunikujú individuálne.

O prípade ministrovej práce diskutujú aj poslanci OĽaNO, podľa Šipoša chcú poznať okolnosti jeho práce a mať možnosť pýtať sa na to aj ministra. „Najprv si počkáme na zverejnenie toho, čo sľúbil,“ reagoval pre TASR Šipoš. Následne by si ho chceli predvolať na ďalšie zasadnutie klubu OĽaNO. K faktu, že Gröhlingovu prácu odstránili z internetu po 11 rokoch minister v utorok (14. 7.) povedal, že ju museli odstrániť na základe licenčnej zmluvy. Dodal, že problém sprístupnenia práce môže vyriešiť so školou.

Prípad diplomovky je podľa Sme rodina osobnou vecou ministra. „Určite nebudeme túto tému zneužívať na rozbíjanie koalície,“ povedal pre TASR predseda poslaneckého klubu Peter Pčolinský s tým, že si ho nebudú volať na zasadnutie klubu.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová pre TASR uviedla, že zasadnutie klubu pre Gröhlingovu prácu neorganizujú. Ak má niekto z poslancov otázky, individuálne si ich rieši s ministrom. „Stojíme za pánom ministrom, pre mňa je to úplne jasná vec, neporovnateľná s inými kauzami. Nevidím pochybenie, ak došlo k pochybeniu, tak zo strany školy,“ dodala.

Denník N v pondelok informoval, že minister školstva získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) ešte v pondelok reagoval, že by mu bolo ľúto, ak by vláda o Gröhlinga ako o ministra školstva prišla. Gröhling v utorok povedal, že zo svojho postu neodstupuje a v súčasnosti by svoju záverečnú prácu napísal inak.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Branislav Gröhling #diplomová práca