Výber šéfa Generálnej prokuratúry i špeciálneho prokurátora sa má meniť

Podmienky výberu a odvolania generálneho i špeciálneho prokurátora sa majú zmeniť. Vyplýva to z novely zákona o prokuratúre, ktorou sa menia aj ďalšie zákony. Novú legislatívu schválili poslanci v stredu. O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP. Legislatíva v prípade podpísania prezidentkou nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia. Zo 122 prítomných poslancov bolo za 82, proti 40 a nikto z poslancov sa pri hlasovaní nezdržal.

15.07.2020 14:29 , aktualizované: 20:02
debata (16)

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora by podľa schválenej novely mohol byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou má byť aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

Kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora by mohli navrhovať poslanci NR SR a aj minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Špeciálneho prokurátora mohol doteraz voliť a odvolávať parlament na návrh generálneho prokurátora na základe výberového konania.

Parlament by mohol po novom podať návrh na odvolanie šéfa GP i špeciálneho prokurátora aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Hlava štátu by si pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora mohla vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mala predložiť do siedmich dní.

Generálny i špeciálny prokurátor by podľa schválených úprav nemohol vykonávať posledné dva roky pred vymenovaním funkciu prezidenta SR, poslanca národnej rady, poslanca Európskeho parlamentu, člena vlády, štátneho tajomníka, predsedu samosprávneho kraja, primátora, starostu či verejného ochrancu práv.

Uchádzačov na post špeciálneho i generálneho prokurátora by mal ešte pred voľbou v parlamente verejne vypočúvať ústavnoprávny výbor za podobných podmienok ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

Poslanci tiež odobrili úpravu, že pokiaľ sa generálny alebo špeciálny prokurátor vzdá svojej funkcie, zaniknúť by mu mala uplynutím dvoch mesiacov. Podľa navrhovaných zmien by si mohla hlava štátu pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mu mala predložiť do siedmich dní.

Šeliga návrh odôvodnil tým, že treba byť pripravený na voľbu podľa nových pravidiel. Upozornil, že bezpečnostná previerka súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika je otvorená, pričom vychádzajú na povrch nové skutočnosti, ktoré podľa neho môžu viesť k tomu, že Kováčikovi sa previerka odoberie, čo by zo zákona znamenalo zánik funkcie. „Myslím si, že je dôležité, aby bol špeciálny prokurátor vyberaný oveľa otvorenejšie,“ povedal Šeliga. Nesúhlasí s tým, že sa menia podmienky preto, aby bol podľa nich odvolaný Kováčik.

Podľa poslanca Borisa Suska (Smer) sú navrhované zmeny neprípustným prílepkom. Predpokladá, že v tomto smere bude konať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Pripomienky opozície neboli podľa Suska zapracované. Kritizoval, že sa nezmenilo napríklad to, kto môže byť kandidátom na šéfa GP. Susko vidí zásadný problém v tom, že koalícia neupravila ani dôvody na odvolávanie šéfa prokurátorov.

Predseda výboru Milan Vetrák (OĽaNO) považuje úpravu o špeciálnom prokurátorovi za prílepok, na výbore preto návrhy nepodporil. Vníma riziko, že dôjde k znefunkčneniu špeciálnej prokuratúry, ale na druhej strane vidí riziko, že prezidentka nemusí prílepok podpísať alebo Ústavný súd SR môže zneplatniť časť zákona. Šeliga nesúhlasí, že ide o prílepky, pretože sa to týka vedenia prokuratúry. Verí, že prezidentka legislatívu podpíše. Šeliga tiež dodal, že generálny prokurátor bude musieť pred vymenovaním do funkcie získať bezpečnostnú previerku, zatiaľ čo pri špeciálnom prokurátorovi bude musieť mať bezpečnostnú previerku už kandidát na tento post.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho prokurátora