Pribudlo 24 infikovaných, testovali viac ako 2-tisíc ľudí

V stredu potvrdili 24 prípadov nákazy koronavírusom. Na Slovensku tak bolo od prepuknutia ochorenia COVID-19 pozitívne testovaných už 1 951 osôb. Laboratóriá za uplynulý deň urobili 2 336 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je už vyše 236-tisíc.

16.07.2020 09:41 , aktualizované: 10:58
debata (41)

Ochorenie prekonalo ďalších sedem pacientov, spolu sa vyliečilo 1 514 ľudí. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus zostáva dlhodobo na 28. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Sedemdňový kĺzavý medián je na hodnote 19. Hospitali­zovaných pacientov je 12. Z toho majú ochorenie COVID-19 potvrdení šiesti ľudia. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, umelú pľúcnu ventiláciu nepotrebuje druhý deň nikto.

Ako informovalo Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti, pozitívne výsledky boli uplynulý deň zaznamenané v okresoch: Levoča (3), Prešov (2), Čadca (2), Topoľčany (2) Bratislava (2), Banská Bystrica (2), Nitra (2), Trenčín (1), Senec (1), Veľký Krtíš (1), Trebišov (1), Košice (1) Skalica (1), Lučenec (1), Zlaté Moravce (1) a Prievidza (1). Je medzi nimi 14 mužov a 10 žien vo veku od 13 do 55 rokov.

Rezort školstva rozdelí na projekty 80 miliónov

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí projekty v oblasti výskumu a vývoja. K dispozícii má 80 miliónov eur. Informovali o tom z odboru komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.

Rezort školstva ako sprostredkovateľský orgán Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII), vypracoval Schému štátnej pomoci pre dočasnú pomoc na podporu výskumu a vývoja relevantného pre COVID19, ktorú schválila Európska komisia. Tá umožní podporu výskumu a experimentálneho vývoja a tiež testovanie a rozširovanie infraštruktúr súvisiacich s výrobou produktov relevantných pre boj proti novému koronavírusu.

„Cieľom schémy je zvýšenie a urýchlenie vývoja a výroby produktov, ktoré môžu pomôcť v boji proti pandémii ochorenia COVID-19, ako sú očkovacie látky, nemocničné a lekárske prístroje, lieky a ochranné prostriedky,“ uviedlo ministerstvo. Podporu tak dostanú oblasti zdravotníckych technológií zamerané na diagnostiku a terapiu pacientov, výskum a vývoj inovatívnych foriem prepravy biologického materiálu, vývoj novej diagnostiky a testovanie na COVID19.

„Rezort školstva považuje za dôležité podporiť pôsobenie odborníkov vo sfére výskumu a inovácií, prostriedky preto budú smerované aj na podporu stabilizácie pracovných miest a vysoko kvalifikovaných technických pracovníkov,“ tvrdí MŠVVŠ SR. Zabezpečiť sa má aj podpora zapojenia sa slovenských výskumných inštitúcií do medzinárodných výskumných projektov.

Schválením schémy štátnej pomoci rezort školstva reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu a do konca júla plánuje vyhlásiť dve výzvy na dopytovo orientované projekty zamerané špeciálne na pomoc v boji proti pandémii nového koronavírusu. Projekty budú podporené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci OPII a sú určené pre žiadateľov zo všetkých sektorov, teda vysokých škôl, podnikateľov, neziskových organizácií, verejných výskumných organizácií či Slovenskej akadémie vied.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus