Pribudli desiatky prípadov koronavírusu, najviac v Bratislave

Na Slovensku pribudlo v utorok 41 potvrdených prípadov infekcie koronavírusom. Laboratóriá vykonali 2 296 testov. Krajina tak celkovo doteraz eviduje 2 245 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19.

29.07.2020 09:44 , aktualizované: 11:04
Bratislava letisko odlety koronavírus Foto: ,
Na snímke cestujúci počas otvorenia dovolenkovej charterovej sezóny a spustenia odletov cestovných kancelárií na letisku M. R. Štefánika 27. júla 2020 v Bratislave.
debata (83)

Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Najviac prípadov evidovali v Bratislave, kde pribudlo 14 nakazených. V Košiciach evidujú osem nových prípadov, v Prievidzi sedem. Po dva nové prípady majú okresy Martin, Žilina, Myjava a Veľký Krtíš. Jeden nový prípad hlásia v Trenčíne, Dunajskej Strede, Novom Meste nad Váhom a Spišskej Novej Vsi. Pozitívne testovaní boli ľudia vo veku od 9 do 67 rokov, informuje Ministerstvo zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

V nemocniciach je s ochorením alebo s podozrením naň 25 pacientov, na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú dvaja ľudia. Podporu umelej pľúcnej ventilácie nepotrebuje už nikto. Počet úmrtí ostáva na čísle 28.

Potvrdené prípady sú zväčša importované zo zahraničia

Nahlásených 41 potvrdených prípadov za utorok je zväčša importovaných zo zahraničia, alebo sa vyskytli medzi dohľadanými kontaktmi už potvrdených prípadov. V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na sociálnej sieti.

Väčší počet nahlásených potvrdených prípadov ochorenia za utorok zaznamenali vo svojej územnej pôsobnosti regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prievidzi, Košiciach a Bratislave.

ÚVZ SR doplnil, že osoby, ktoré prišli zo zahraničia, do obdržania výsledkov testov, rešpektujúc aktuálne nariadenie úradu, zostali v domácej izolácii. Regionálne úrady verejného zdravotníctva sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti a prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni.

ÚVZ SR pripomína, že stále je potrebné správať sa zodpovedne, rešpektovať aktuálne platné opatrenia a dbať na účinné hygienické pravidlá, ako je dôkladné umývanie rúk, sociálny odstup od cudzích osôb, respiračná hygiena, nosenie rúšok v interiéroch, v preplnených priestoroch, vo verejnej hromadnej doprave, na miestach s vyššou koncentráciou ľudí a podobne.

Úrad tiež odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a organizovanie veľkých rodinných osláv, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí z rôznych oblastí Slovenska alebo aj zo zahraničia.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus