Slovenská budúcnosť alebo prečo má Sulík v hlave vodík

Keď nám Európska únia otvorila špajzu a ponúka samé dobroty, roztrhlo sa vrece s nápadmi, kde tie peniaze minúť. Niektoré by v tom vreci mohli radšej zostať.

02.08.2020 11:25
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík
debata (226)

Superrýchly vlak z Bratislavy do Košíc v čase, keď dáta dokážu prúdiť rýchlejšie ako ľudia, je projekt, ktorý sa pokojne dá nazvať megalomanským. Našťastie, je len v hlave jedného ministra životného prostredia. Je však názornou ukážkou úžasného projektu (lebo naozaj priam zazvoní a dýchne na vás 21. storočím), na ktorý sa dajú minúť úžasné peniaze. Na jeho konci, po rokoch a preflákaní zopár miliárd, si potom položíte otázku – načo, do čerta, potrebujem byť za hodinu z Bratislavy v Košiciach?

Kľúčová by mala byť odpoveď na otázku, aké prízemné projekty nás budú živiť, kým zaberú (ak vôbec zaberú) tie vizionárske.

Podobne zazvonili medzi slovenským pospolitým ľuďom (až neočakávane) plány a vízie, ako Slovensko a celú Európu zmení vodíková ekonomika. Horuje za ňu aj minister hospodárstva Richard Sulík. Automobilkám sľúbil postavenie niekoľkých čerpacích staníc, na konferencii „Vodíková budúcnosť Slovenska“ ju označil za veľkú šancu pre Slovensko. Európska únia chce naliať do vodíkových technológií veľké prostriedky, aj preto, že si stanovila cieľ prejsť na bezuhlíkovú ekonomiku a dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050. Voda, vietor a slnko zatiaľ až tak neposlúchajú, jadro je na čiernej listine, plyn príliš ruský aj fosílny zároveň, elektromobily vzbudzujú viac otázok ako odpovedí a Európania si nechcú osekať svoju životnú úroveň tak, ako si to predstavuje aktivistka Gréta. Preto EÚ potrebuje víziu, aby ukázala, že napriek tomu máme šancu – že to dáme.

Ako prvé, nech nevyzerám ako spiatočník, som stopercentne za, aby sme do toho išli. Aby sme všemožne podporili výskum a vývoj, aby sme podporovali nové technológie, aby sme mali zázemie, kapacitu, excelentné pracoviská a všetko, čo k tomu treba.

Fajn. Je to krásna vízia. A po pár pohárikoch vodíka sa môže zdať ešte úžasnejšia. Len chcem podotknúť, že Slovensko na tomto nezarobí. Môžeme si urobiť meno, môžeme si odhryznúť kúsok koláčika, ale nezarobíme na tom. Tam budú profitovať veľkí hráči. A pri nich možno budeme aspoň príštipkáriť. Dávať cez rozum našich ľudí do týchto projektov viac pridanej hodnoty, než keby sme na Slovensku len montovali vodíkové technológie.

Keď sa z vodíkových výparov a sfér vrátime späť na zem, medzi prízemné udalosti, zistíme, že ten istý minister hospodárstva sa rozhodol nevyužiť predkupné právo na kúpu podielu vo Východoslovenskej energetike. Nakoniec, je to v súlade s jeho názormi aj s filozofiou strany SaS, ktorej je predsedom. Už roky dozadu navrhoval predaj štátnych podielov vo firmách ako sú elektrárne, plynárne či distribučky.

Energetické firmy, ako je aj Východoslovenská energetika, ovládajú tiež distribúciu. Predaj energií a ich doručenie do domácností, je lokálna záležitosť – to znamená, že drvivú väčšinu tržieb a zisku generujú majiteľovi domáci slovenskí odberatelia. A časť zisku, ktorá patrí zahraničnému majiteľovi, môže vyviezť do zahraničia. Takmer všetky náklady idú na vrub domácich spotrebiteľov, časť ziskov sa ale môže ocitnúť za hranicami. Preto je opodstatnená otázka, či v niektorých prípadoch by nebolo užitočné, aby sa štát usiloval vrátiť do štátnych rúk takéto podniky výsostne orientované na domáceho spotrebiteľa a platené z jeho peňazí. V tomto prípade sa to nestane.

O niekoľko týždňov by sme mali mať na stole zoznam priorít, ktoré chceme zafinancovať peniazmi Európskej únie či už z grantov alebo pôžičiek. Môžu medzi nimi byť projekty aj vizionárske, aj prízemné. Kľúčová by mala byť odpoveď na otázku, aké prízemné projekty nás budú živiť, kým zaberú (ak vôbec zaberú) tie vizionárske.

Aby sme si o desať – dvadsať rokov netĺkli hlavu o stenu, že nám z krásnych vízií zostali len nesplatené pôžičky.


Pozrite si top 10 videí týždňa na TV Pravda

***

Video

1.

Dôraz na krajinu, ekologickejšia výroba, hojnosť domácich výrobkov na pultoch obchodov, ale aj náprava škôd po korupčných kauzách v Pôdohospodárskej platobnej agentúre – minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) je na začiatku vládnutia plný optimizmu a chuti do práce. Čo chce urobiť, to sa dozviete v relácii Zuzany Martinákovej Ide o pravdu. Čo naozaj dokázal spraviť, uvidíme až o tri a pol roka.

***

Video

2.

Súd s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa chýli ku koncu. Záverečné reči majú za sebou prokurátor, advokáti zastupujúci rodičov, obhajcovia aj samotní obžalovaní. Vypočujte si pár slov na záver ešte pred vynesením rozsudku, ktorý sa očakáva počas budúceho týždňa.

***

Video

3.

Mariana Kočnera obžalovali za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Toto je jeho záverečná reč.

***

Video

4.

Aj keď sa Slovenská národná strana stratila z parlamentného divadla, ešte stále to v nej vrie. Čo si o tom myslí Anton Hrnko, ktorý hovorí, že dosluhujúci predseda Anton Danko stiahol a stále ťahá SNS ku dnu?

***

Video

5.

Definitívne odsúdenie Jozefa Majského dalo bodku za kauzami nebankoviek z deväťdesiatych rokov. Či skôr jednu z bodiek. Zostáva veľa vecí neobjasných, ako o tom hovorí aj bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Napríklad, kto všetko ešte na nebankovkách zbohatol.

***

Video

6.

Tak nejako sa ukázalo, že šéf tímu Gorila Lukáš Kyselica, ktorý verejne kandidoval za hnutie OĽaNO do parlamentu, bol zároveň tajným vo vojenskom spravodajstve. To naráža okrem iného na zákony, ale ako prudko, to vám prezradí právna expertka Lucia Kurilovská.

***

Video

7.

Niekedy je turistika poriadnou skúškou trpezlivosti, najmä keď namiesto chodenia musíte stáť. Aj v Tatrách býva občas plno. Takto vyzeral rad na lanovku na Skalnaté pleso približne okolo jednej poobede.

***

Video

8.

Odídenec zo Smeru, expremiér Peter Pellegrini, ešte nemá zaregistrovanú svoju stranu Hlas, ale má vysoké preferencie. Možno aj to vedie niektorých politikov, že mu kurizujú. Aj Michal Luciak zo strany Za ľudí vyslal signál, že za istých podmienok, by si on osobne teoreticky vedel predstaviť, že tieto strany budú spolupracovať.

***

Video

9.

V Spišskej Novej Vsi sa z ničoho nič zrútil most pre peších a chodcov. Nadránom po ňom prechádzala žena, ktorá skončila v nemocnici. Našťastie mala len ľahšie zranenia.

***

Video

10.

Prezidentka Zuzana Čaputová prekvapila koalíciu, vetovala až tri z prijatých zákonov: zákon o prokuratúre, zákon o elektronických komunikáciách, zákon o komisárovi pre deti. Opravovať alebo prelamovať prezidentské veto bude parlament v septembri.

226 debata chyba
Viac na túto tému: #top 10 videí týždňa #TOP 10 videí týždňa TV Pravda