Vírus dobyl ďalšiu métu, infikovalo sa viac ako 18 miliónov ľudí

Počet doterajších potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenaných na celom svete prekročil v noci na pondelok hranicu 18 miliónov. Polovica z nich je v USA, Latinskej Amerike a karibskej oblasti. Počet aktívnych prípadov je vyše 6,1 miliónov. Takmer 693-tisíc ľudí v dôsledku Covid-19 zomrelo.

03.08.2020 06:00 , aktualizované: 22:43
koronavírus, Čína Foto: ,
Ženy s rúškami pred množstvom plyšových hračiek v Pekingu.
debata (115)

22:35 Británia zaznamenala z posledných 24 hodín 938 prípadov ochorenia spôsobeného koronavírusom, čo je druhý najvyšší denný prírastok od 16. júna. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters. Najviac pozitívnych testov na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, zaznamenali britské úrady 29. júla, keď ich bolo 995. Britský premiér Boris Johnson v súvislosti so stúpajúcim počtom nových prípadov nákazy COVID-19 v piatok oznámil, že Británia na najmenej dva týždne spomalí uvoľňovanie opatrení zavedených v súvislosti pandémiou koronavírusu.

20:53 Uvoľnený hraničný režim platí na Slovensku pre osoby pri návrate z: Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandsko, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska. Pri návrate z vyššie uvedených štátov občania nemusia ísť ani do domácej izolácie a ani nemusia predložiť negatívny RT-PCR test na ochorenie COVID-19.

20:11 Nórsko uvažuje o tom, že pre ľudí prichádzajúcich z Českej republiky znovu zavedie povinnú desaťdňovú karanténu. Podľa nórskych médií to odporučil tamojší inštitút verejného zdravia (FHI). Nórske ministerstvo zdravotníctva bude o návrhu FHI rozhodovať v piatok, oznámila ČTK Mariana Wernerová z odboru komunikácie českého ministerstva zahraničia. Povinnosť izolovať sa pre ľudí z ČR pritom Nórsko zrušilo až v polovici júla. Rovnaké odporúčanie ako pre Česko vydal FHI aj pre Švajčiarsko a sledovať bude vývoj pandémie COVIDU-19 v Poľsku, kde tiež prípadov nákazy pribúda.

19:38 V severomaďarskej Rábsko-mošonsko-šopronskej župe sa na rodinnej oslave nakazilo koronavírusom 36 ľudí, informovala v pondelok agentúra MTI. Podľa Národného centra zdravia (NNK) sa rast počtu infikovaných ukázal v Hajducko-bihárskej župe. Pri preverovaní kontaktov dotknutých úrady zistili, že všetci sa zúčastnili na rodinnom stretnutí v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe, kde sa nakazili vírusom SARS-CoV-2.

Pri ďalšom preverovaní potvrdili nákazu koronavírusom okrem uvedených dvoch žúp ešte aj vo Vašskej župe. V súvislosti s týmto prípadom nariadili úrady povinnú domácu karanténu vyše 120 osobám.

19:23 Grécko vyhlásilo nosenie rúška od utorka za povinné na palubách trajektov plaviacich sa na grécke ostrovy, čím rozšírilo nariadenie aj mimo vnútorných verejných priestorov. Nastal totiž náhly nárast v prípadoch nákazy novým koronavírusom, čo môže ohroziť mimoriadne dôležitú turistickú sezónu, uviedla v pondelok tlačová agentúra Reuters. Grécko hlásilo v sobotu 110 nových prípadov infekcie, teda svoj najvyšší denný prírastok za niekoľko týždňov. Ďalších 75 potvrdených prípadov oznámilo v nedeľu.

18:57 Počet nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku klesol pod 200 prvýkrát za týždeň – v pondelok bolo zaznamenaných 159 nakazených. Celkový počet infekcií v krajine tak stúpol na 248 229 a úmrtí je celkovo 35 166. Pondelkové údaje zvyknú byť nižšie, pretože často ešte nezahŕňajú počty z víkendu, približuje AP.

Región Lazio v strednom Taliansku, ktorý zahŕňa aj hlavné mesto Rím, má teraz z 20 talianskych regiónov najvyšší počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Predstavitelia zdravotníctva uviedli, že deväť z nových infekcií v regióne priniesli cestujúci z Rumunska, Ukrajiny, Dominikánskej republiky, Iránu, Indie a Bangladéša. Dva zhluky prípadov nákazy takisto vystopovali aj v obľúbených prímorských oblastiach pri Ríme.

18:27 Osem ďalších ľudí zomrelo na nákazu koronavírusom v Srbsku za posledných 24 hodín a v krajine zistili aj 258 nových prípadov infekcie. V pondelok to oznámil srbský krízový štáb, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra HINA. V nemocniciach sa na ochorenie COVID-19 lieči 3 554 pacientov a 146 z nich je napojených na pľúcny ventilátor, uviedol epidemiológ Predrag Kon.

18:08 Nórska spoločnosť Hurtigrugen, ktorá prevádzkuje výletné a dopravné lode, dočasne pozastavila v pondelok všetky plavby po tom, čo sa medzi pasažiermi a posádkou na jednej z lodí rozšíril koronavírus. Informovala agentúra DPA. V piatok potvrdili chorobu COVID-19 u 36 členov posádky a piatich cestujúcich na lodi MS Roald Amundsen, ktorá priplávala do prístavu v meste Tromsö.

Koronavírus sa mohol z lode rozšíriť aj na pevninu, keďže MS Roald Amundsen počas svojej ceste popri západného pobrežia Nórska zakotvila v niekoľkých prístavoch, v ktorých sa pasažieri mohli vylodiť. Nórska polícia oznámila, že sprísňuje pravidlá pre výletné lode,a tiež že začne vyšetrovanie Hurtigregenu v súvislosti s prípadným porušením zákonov.

17:33 Európska komisia ukončila prípravné rozhovory s farmaceutickou spoločnosťou Sanofi o nákupe potenciálnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Zamýšľaná zmluva so spoločnosťou Sanofi by umožnila nakúpiť vakcínu pre všetky členské štáty EÚ. Zámerom je, aby EK mala po preukázaní bezpečnosti a účinnosti vakcíny k dispozícii zmluvný rámec na nákup 300 mil. dávok v mene všetkých členských štátov EÚ. Komisia rokuje aj s inými výrobcami vakcín. Informovalo o tom v tlačovej správe Zastúpenie EK na Slovensku.

16:41 České ministerstvo zdravotníctva v pondelok ukázalo aktuálnu mapu Česka podľa epidemiologického rizika v jednotlivých okresoch. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz s tým, že okresy v krajine sú biele, maximálne zelené. Takzvaný semafor je rozdelený na štyri stupne podľa miery rizika – tú označuje biela, zelená, žltá a červená farba. „Nie je to robotický systém, ktorý by znamenal automatické reštrikcie,“ skonštatovala v súvislosti s mapou hlavná hygienička Jarmila Rážová.

Jednotlivé farby na semafore majú miestnym hygienickým staniciam poskytovať odporúčania, aké opatrenia majú zavádzať. Odborníci majú dáta vyhodnocovať vždy v piatok a každý pondelok bude ministerstvo zdravotníctva semafor aktualizovať.

„Do konca júla sa dá epidemiologická situácia hodnotiť ako relatívne pokojná. Najdiskutovanejšie sú dve veľké oblasti – Praha a Moravsko-sliezsky kraj. Obe sa pohybujú na hrane, lepšie povedané najmä Praha, ktorá je na hrane medzi stupňami jedna a dva, teda s výskytom nákazy bez komunitného prenosu a začínajúcim komunitným prenosom,“ konštatovala Rážová.

15:50 Koronavírus sa na človeka možno nepreniesol v čínskom meste Wu-chan, uviedol v pondelok riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Mike Ryan. Informovala o tom agentúra DPA. Ryan zároveň oznámil rozsiahle štúdie s cieľom nájsť zvieracie druhy, z ktorých sa vírus môže preniesť na človeka.

„Fakt, že sa vo Wu-chane spustil poplach, neznamená, že sa tam aj vírus preniesol na človeka,“ povedal Ryan počas tlačovej konferencie v Ženeve. WHO a Čína spoločne zriadili medzinárodný expertný tím, ktorý by mal vo Wu-chane hľadať stopy prvých prípadov infekcie. Tie sa v čínskom meste objavili koncom minulého roka. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus o misii informoval ešte koncom júna.

15:48 V Chorvátsku zistili za posledných 24 hodín 34 nových prípadov nákazy koronavírusom a v súčasnosti je tam 703 aktívnych prípadov infekcie, pričom ďalší štyria ľudia zomreli. V pondelok o tom informovala štátna komisia pre riešenie situácie s koronavírusovým ochorením COVID-19, citovala ju tlačová agentúra HINA.

15:10 Expertný tím Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Číne, ktorého úlohou bolo vypracovať podklady pre vyšetrovanie živočíšneho pôvodu koronavírusovej pandémie, ukončil svoju misiu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie WHO. „Tím WHO ukončil svoju misiu, ktorej cieľom bolo položiť základy ďalšiemu spoločnému úsiliu identifikovať pôvod vírusu SARS-CoV-2,“ uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

Podľa Ghebreyesusa sa vo Wu-chane začnú epidemiologické štúdie, ktoré sa pokúsia identifikovať potenciálny zdroj infekcie pri počiatočných prípadoch objavených práve v tomto meste. Ghebreyesus počas konferencie tiež povedal, že ľudstvo aj napriek snahám čo najrýchlejšie vyvinúť účinné vakcíny zrejme nikdy nenájde na nový typ koronavírusu definitívne riešenie.

14:03 Rusko plánuje do konca tohto roka každý mesiac vyrobiť niekoľko miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu. Informoval o tom ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, píše agentúra TASS. „Podľa predčasných odhadov budeme môcť zaručiť výrobu desiatok tisíc dávok vakcíny za mesiac s nárastom na niekoľko miliónov do začiatku nasledujúceho roka,“ spresnil minister.

Momentálne podľa agentúry prebieha v Rusku vývoj 26 očkovacích látok v 17 výskumných ústavoch. Celková produkcia však podľa Manturova bude najviac záležať od potrieb zdravotníctva. Sériová výroba vakcíny, ktorú už vyvinulo Gamalejovo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie, by sa mala začať v septembri, informuje TASS.

12:30 Desaťtisíce žiakov na severe Nemecka sa pre koronavírusovú pandémiu po takmer piatich mesiacoch v pondelok vrátili do škôl. Píše o tom agentúra DPA. Z celkového počtu 16 nemeckých spolkových krajín je Meklenbursko-Predpomoransko prvou, ktorá ukončila študentom letnú prestávku. Do školských lavíc si prvýkrát od marcového uzatvorenia opätovne zasadne 152-tisíc žiakov.

Počas vyučovania musia dodržiavať viacero bezpečnostných opatrení, ako napríklad nosenie ochranných rúšok. Žiaci sú taktiež rozdelení do viacerých skupín, v rámci ktorých nemusia dodržiavať odstupy. Nemôžu sa však socializovať s deťmi mimo svojho „kruhu“.

12:28 V druhom najväčšom austrálskom meste Melbourne budú od polnoci zo stredy na štvrtok otvorené iba obchody poskytujúce základné tovary a služby. Oznámili to tamojšie úrady, ktoré sa tak pokúšajú zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Informovali o tom v pondelok agentúry AFP a DPA. Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews oznámil, že väčšina obchodov v Melbourne s výnimkou supermarketov, lekární a obchodov s alkoholom bude povinná od stredajšej polnoci miestneho času zatvoriť svoje prevádzky.

Odvetvia ako mäsospracujúci a stavebný priemysel majú nariadené od piatka výrazne znížiť svoju produkciu. Zatvorené budú aj bary, hotely, podniky i maloobchodné prevádzky. Andrews tiež vyzval ľudí, aby sa neuchýlili k panickému nakupovaniu. „Nemôžem zaručiť, že v obchodoch bude každý jeden produkt v presne rovnakom množstve, aké by ste si chceli kúpiť. Tovaru však bude dosť na to, aby ľudia dostali, čo potrebujú,“ uviedol.

Od nedele platí v Melbourne, ktoré je zároveň hlavným mestom štátu Viktória, nočný zákaz vychádzania v čase od 20.00 a 05.00 h miestneho času.

11:39 V Iráne údajne zomrelo na koronavírus až trikrát viac ľudí, než uvádza tamojšia vláda, napísala v pondelok internetová stránka stanice BBC. Podľa neverejných vládnych záznamov si koronavírus do 20. júla vyžiadal takmer 42-tisíc obetí, iránske ministerstvo zdravotníctva však dovtedy nahlásilo iba 14 405 prípadov. Počty nakazených sa taktiež líšia takmer o polovicu. Teherán hlási 278.827 infiko­vaných, BBC však tvrdí, že nakazených môže byť až 451.024 obyvateľov.

Prvé úmrtie na chorobu COVID-19, ktorú koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, v krajine evidujú ku 22. januáru. Vyplýva to z lekárskych záznamov, ktoré BBC poskytol neznámy zdroj. Napriek tomu, že stanica podľa vlastných slov zatiaľ nevie potvrdiť, či tento informátor pracuje pre iránsku vládu, alebo ako dáta získal, mená a osobné informácie viacerých zosnulých z uniknutých dokumentov boli už predtým BBC známe.

10:38 Priemerný počet nových prípadov novej koronavírusovej infekcie v Belgicku aj naďalej rastie. V období medzi 24. júlom a 30. júlom to bolo v priemere 490,7 prípadu za deň. Podľa pondelňajších informácií belgického Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom predstavuje nárast o 68 percent. Tlačová agentúra Belga pripomenula, že od vypuknutia nákazy Belgicko eviduje už 69 849 infikovaných osôb. V priebehu nedele bolo zaznamenaných 447 nových prípadov.

Najväčším ohniskom novej vlny nákazy zostáva aj naďalej provincia Antverpy, ktorá hlási 1416 nových prípadov, čo je nárast o 466 infikovaných jedincov v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Nákaza sa začala rýchlo šíriť aj v Bruseli s výskytom 28,8 a Liege s 27,1 prípadu za jeden týždeň na 100-tisíc obyvateľov.

9:37 Počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu stúpol v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách o deväť – na celkových 4544. Na ochorenie COVID-19 spôsobované vírusom SARS-CoV-2 tam zároveň počas posledného dňa nikto nezomrel, počet obetí tak zostáva 597, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

Z uvedeného ochorenia sa už v Maďarsku zotavilo 3 413 pacientov. Aktívne nakazených je tam momentálne 534 ľudí, z ktorých 36 percent pochádza z Budapešti. Spomedzi nich je celkovo hospitalizovaných 74 chorých, z ktorých sedem je napojených na pľúcnu ventiláciu. V povinnej domácej karanténe je 7 657 ľudí.

9:08 Počas najťažšieho obdobia koronakrízy sa o bezpečnosť Slovákov staralo 10 036 policajtov. Informuje o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

Policajti počas tohto obdobia kontrolovali hraničné priechody a karanténne zariadenia, dodržiavanie karanténnych opatrení počas Veľkej noci, ktoré sa týkali dopravy, či sprevádzali repatriantov a dohliadali na ich umiestnenie do karanténnych zariadení. Okrem toho polícia strážila uzavreté osady, pošty počas vyplácania sociálnych dávok či nemocnice.

Dohliadali aj v domovoch sociálnych služieb či pracovali v operačných strediskách. Medzi činnosť policajtov počas tohto obdobia patrila aj prevencia v podobe rozdávania letákov na hraničných priechodoch či osadách. Okrem toho boli členovia polície tiež členmi stálej odbornej skupiny ústredného krízového štábu.

8:37 Britský finančný inštitút HSBC zaznamenal v 1. polroku pokles zisku o 65 %. Dôvodom boli vysoké rezervy na krytie potenciálnych úverových strát v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Najväčšia európska banka z pohľadu aktív počíta, že negatívny vplyv zlyhaných úverov v dôsledku koronakrízy by mohol tento rok dosiahnuť až 13 miliárd USD (10,97 miliar­dy eur).

8:03 Krátko po reštarte sezóny sa ochorenie Covid-19 zistilo na najmenej dvoch výletných lodiach — na jednej v Arktíde a na druhej v Tichomorí. Informovali o tom v nedeľu denník The Guardian a agentúra Reuters.

Najmenej 40 cestujúcich a členov posádky lode MS Roald Amundsen malo pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Úrady sa preto snažia kontaktovať stovky cestujúcich, ktorí sa zúčastnili na ostatných dvoch plavbách v Arktíde.

Vo svojich kajutách musia zostať cestujúci na palube lode Paul Gauguin kotviacej momentálne v Papeete na tichomorskom ostrove Tahiti, ktorý je súčasťou Francúzskej Polynézie. Stalo sa tak po tom, čo lodný lekár odhalil počas plavby medzi ostrovmi Bora Bora a Rangiroa pozitívny prípad Covidu-19, informovali miestne médiá. Presný cestujúcich na palube plavidla patriaceho francúzskej spoločnosti Ponant nie je známy, špecialisti na infekčné choroby však budú testovať každú osobu. Loď Paul Gauguin obnovila plavby pre miestnych obyvateľov 18. júla a pre zahraničných hostí 29. júla. Francúzska Polynézia opätovne otvorila svoje hranice 15. júla.

7:14 Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v nedeľu oznámil, že nariadil sprísnenie obmedzení na zabránenie šírenia koronavírusu v hlavnom meste Manila a štyroch ďalších provinciách. Urobí tak v čase, keď počet potvrdených prípadov infekcie na Filipínach prekročil 100-tisíc, informovala televízia CNN Philippines.

Nové obmedzenia, nazvané „modifikovaná rozšírená karanténa“, začnú platiť o utorok o polnoci miestneho času v oblasti Manily, kde žije viac ako 12 miliónov ľudí, a provinciách Laguna, Cavite, Rizal a Bulacan. Zostať doma budú musieť osoby mladšie ako 21 rokov, ľudia nad 60 rokov, osoby z rizikových skupín a tehotné ženy. Výnimky sa vzťahujú na zabezpečenie základných životných potrieb a cesty do práce.

Na Filipínach pribudlo v nedeľu 5032 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet dosiahol podľa ministerstva zdravotníctva 103 185. Táto ostrovná krajina zaznamenala aj 2059 potvrdených úmrtí na ochorenie Covid-19.

6:44 Britská vláda chce v nemocniciach a opatrovateľských zariadeniach v sieti NHS (Národná zdravotná služba) zaviesť dva nové rýchlotesty na zistenie ochorenia Covid-19, ktoré majú priniesť výsledky do 90 minút. Cieľom tohto opatrenia je urýchlenie diagnostiky pred príchodom zimy a odlíšenie prípadov infekcie novým druhom koronavírusu od chrípky, informoval denník The Guardian.

Od budúceho týždňa by mali nemocnice a opatrovateľské zariadenia postupne dostať približne 5,8 milióna testov od firmy DnaNudge na analýzu DNA zo slín, ako aj 450-tisíc testov od spoločnosti Oxford Nanopore, ktoré analyzujú vzorky slín a výterov z nosa.

Viacerých odborníkov však rozhodnutie vlády prekvapilo, pretože testy od spomínaných výrobcov sú takmer neznáme a o ich výsledkoch neboli zverejnené nijaké údaje. „Vláda sa počas pandémie opakovane ponáhľala s nákupom testov na základe tvrdení výrobcu a neskôr, keď sa uskutočnili nezávislé štúdie, zistila, že sa nehodia na použitie v NHS,“ uviedol profesor Jon Deeks z Birminghamskej univerzity, ktorý je členom tímu hodnotiaceho testy tohto druhu.

6:00 Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu zaznamenaných na celom svete prekročil v noci na pondelok hranicu 18 miliónov. Informovala o tom podľa TASR agentúra AFP na základe údajov z oficiálnych zdrojov platných k pondelku 0.40 h SELČ. K uvedenému dátumu bolo globálne registrovaných najmenej 18 011 763 prípadov nákazy. Viac ako polovica z nich bola zaznamenaná v USA, Latinskej Amerike a karibskej oblasti.

Najviac postihnutou krajinou zostávajú Spojené štáty, ktoré hlásia 4 657 693 prípadov nákazy a 154 793 úmrtí. Na druhom mieste sa nachádza Brazília s 2 733 677 in­fikovanými 94.104 úmrtiami. Za 24 hodín tam pribudlo 25 800 nakazených a 541 úmrtí. Medzi infikovanými je aj prezident Jair Bolsonaro, ktorý sa už medzičasom vyliečil, ako aj jeho manželka a šesť ministrov jeho vlády. Treťou najpostihnutejšou krajinou je India s 1 750 723 n­akazenými a 37 364 úmrtiami.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus