Pribudlo desať prípadov, objavili nové ohnisko nákazy

Na Slovensku v priebehu nedele pribudlo desať prípadov koronavírusu, celkový počet pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19 sa tak zvýšil na 2354. Laboratóriá urobili počas uplynulého dňa 766 testov.

03.08.2020 09:42 , aktualizované: 16:55
debata (57)

Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti uviedlo, že pozitívne testovaní boli piati ľudia v okrese Prešov, dvaja v Novom Meste nad Váhom a zhodne po jednom prípade pribudlo v Sabinove, Galante a Kysuckom Novom Meste.

Na Slovensku sa doteraz urobilo celkovo 265 797 ukončených laboratórnych testov. Počet vyliečených pacientov stúpol na 1 746, počas nedele pribudli štyria vyliečení pacienti.

S ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň je v nemocniciach hospitalizovaných 29 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 13 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, na umelej pľúcnej ventilácii rovnako jeden človek.

Na Slovensku počas nedele nepribudlo úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Celkový počet úmrtí je 29.

Hygienici objavili v Bánovciach nad Bebravou ohnisko nákazy

Hygienici objavili v jednej z firiem v Bánovciach nad Bebravou nové ohnisko nákazy novým koronavírusom. Pozitívne testovaných tam bolo 12 osôb, hygienici nariadili zamestnancom karanténu. Pre TASR to v pondelok potvrdila regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

Podľa informácii portálu tvnoviny.sk má ísť o firmu KOVYT.

„Ide o nové ohnisko nákazy z minulého týždňa. V súvislosti s lokálnou epidémiou sme otestovali približne 120 ľudí. Testovali sme všetkých stálych zamestnancov, ktorých je 110, ako i živnostníkov,“ povedala Bučková.

Hygienici podľa nej zatiaľ nedokážu presne určiť, odkiaľ nákaza prišla. „Všetkým zamestnancom sme nariadili karanténu, a to do doby ďalšieho negatívneho testovania. Závod je tak v súčasnosti zatvorený. Naďalej vyhľadávame kontakty pozitívne testovaných,“ priblížila.

V súvislosti so šírením nákazy novým koronavírusom sa v okrese a v meste sprísnili opatrenia. Tie už prijal krízový štáb v Bánovciach nad Bebravou. „Odporučili sme zakázať hromadné kultúrno-spoločenské akcie, aby sme minimalizovali sociálny kontakt. Zároveň sa zvýšila dezinfekcia na určitých miestach, kde je zvýšený počet ľudí. Apelovali sme i na podnikateľov, aby si neorganizovali voľnočasové akcie,“ dodala Bučková.

Covid sa vyskytol na internom oddelení prešovskej nemocnice

Príbuzný pacienta, ktorý bol na internom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove hospitalizovaný, tvrdí, že pacienta s ochorením COVID-19 dali na izbu k jeho otcovi a následne ochorenie zistili aj u neho. Nemocnica argumentuje, že rýchlotest u pacienta bol negatívny, ochorenie sa potvrdilo až pri ďalšom odbere.

„Otec bol prijatý do prešovskej nemocnice na interné oddelenie. Bol mu urobený test, ktorého výsledok bol negatívny. Asi po týždni mu pridali na izbu pacienta, u ktorého sa objavilo ochorenie COVID-19. Na to znovu testovali otca s pozitívnym výsledkom,“ uviedol pre TASR Rastislav Blaško.

„Pacientom, ktorí sú hospitalizovaní vo FNsP J. A. Reimana Prešov, je ešte v rámci ambulantnej starostlivosti robený takzvaný rýchlotest na ochorenie COVID-19. V spomínanom prípade pacienta bol negatívny. Zdravotnícky personál interného oddelenia však nariadil aj ďalší odber na ochorenie COVID-19, ktorého výsledky boli známe po 48 hodinách. Výsledky tohto testu boli pozitívne. Pacient bol okamžite preložený na ‚COVID jednotku‘ a zároveň boli pretestovaní aj všetci pacienti, ako aj zamestnanci, ktorí s pozitívnym pacientom prišli do kontaktu,“ uviedla pre TASR hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková.

Informáciu o uvedených skutočnostiach nemocnica podľa jej slov prostredníctvom nemocničného epidemiológa bezodkladne postúpila Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove, ktorý koordinuje ďalšie postupy.

Na otázku, či budú otestovaní všetci zamestnanci a pacienti, ktorí prišli do styku s chorým, Cenková, uviedla, že na spomenutom oddelení stále prebieha preventívne testovanie zamestnancov a taktiež pacientov.

„Zdravotnícky personál nemocnice pri svojej práci dodržiava všetky nariadenia, určené usmerneniami hlavného hygienika SR. Ide predovšetkým o dôsledné používanie osobných ochranných pracovných pomôcok, takzvanú bariérovú ošetrovateľskú starostlivosť, denné monitorovanie zdravotného stavu a podobne,“ dodala Cenková.

Vo FNsP J. A. Reimana Prešov je aktuálne hospitalizovaných osem pacientov s ochorením COVID-19.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19