Majského našli na psychiatrii v Prahe. Naťahuje svoj nástup do väzenia?

Na Slovensku už právoplatne odsúdeného veľkopodnikateľa Jozefa Majského (74) vypátrala česká polícia na psychiatrii v Prahe. Slovenská polícia naznačila, že Majský sa mal účelovo skrývať.

03.08.2020 13:47 , aktualizované: 19:02
debata (501)

Podľa profesorky trestného práva a rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej je najväčším problémom v celej veci Majského dvojaké občianstvo. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta dúfa, že po toľkých rokoch zdravotné ťažkosti nezabránia tomu, aby si odsedel svoj trest.

„Získané indície napovedali, že odsúdený sa začal skrývať, českí policajti ho napokon vypátrali v pražskej nemocnici,“ uviedli policajti na svojej sociálnej sieti. „Lekárom uvedené skutočnosti nateraz zabraňujú orgánom činným v trestnom konaní v ďalšom postupe. Z toho dôvodu je osoba Jozefa Majského naďalej vedená medzi hľadanými osobami,“ doplnili policajti na sociálnej sieti.

Odložený trest?

Prokurátor Šanta, ktorý ešte v roku 2004 podal na Majského obžalobu, pre Pravdu skonštatoval, že je veľmi zaujímavé, kde ho česká polícia našla. „Na Slovensku uvádzal jeden typ chorôb, potom odišiel do Čiech, kde uvádzal urologické problémy, na ktoré sa mal liečiť v nemocnici v Šumperku,“ povedal Šanta. Ako ďalej uviedol, Majský sa v Čechách zúčastnil predbežného šetrenia o predbežnej väzbe a bol riadne vypočutý a zúčastnil sa aj predbežného vyšetrovania v rámci vydávacieho konania na Krajskom štátnom zastupiteľstve Ostrava.

„Znalci na Slovensku odporúčali nekonať, aby sa mu nezhoršil zdravotný stav, no ako sa ukázalo v Čechách úplne bez problémov absolvoval dve konania a dva výsluchy. Absolvoval bez problémov cestu do Šumperku, Ostravy a dokonca i aktuálne do Prahy,“ nestráca nádej Šanta.

Kurilovská pripomenula, že v tomto prípade bude rozhodujúce práve skúmanie zdravotného stavu Majského. Samotný jeho pobyt na psychiatrii nevníma ako možnú obštrukciu. „Už je právoplatný vykonateľný rozsudok a z tohto hľadiska to nemôžeme považovať za obštrukciu. Ale na druhej strane môže byť odložený výkon trestu. To by bol potrebný znalecký posudok z oblasti psychiatrie, v ktorom by bolo, že osoba nie je schopná samotného výkonu trestu, že napríklad nevie rozpoznať všetky okolnosti súvisiace s výkonom trestu,“ Kurilovská doplnila, že momentálne je na ťahu Česká republika a tam by sa mal vykonať aj možný posudok zdravotného stavu.

Veľkopodnikateľ si môže vybrať

Pôsobnosť prokurátora Šantu v tomto prípade sa právoplatným rozsudkom skončila. Ako sa však vyjadril, po toľkých rokoch verí, že Majský si tvoj trest odpyká. „Verím tomu a naozaj dúfam, že všetky príslušné orgány budú dôsledné a nedajú sa zmiasť,“ hovorí Šanta. Kurilovská vysvetlila, že na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu na Slovensku je rozsudok právoplatne vykonateľný, a práve na základe neho bol vydaný európsky zatýkací rozkaz na dodanie do výkonu trestu.

Keďže sa Majský nachádza v Českej republike, Kurilovská vysvetlila, že európsky zatykač doručia na súd, na mieste ktorého je vedomosť o pobyte Majského, a tam rozhodnú o jeho vydaní. Ako dodala, európsky zatýkací rozkaz je administratívne jednoduchší ako medzinárodný. „Celú vec však komplikuje, že odsúdený má aj české občianstvo. Súd bude skúmať, či daný skutok je aj v Českej republike trestným činom, aké konanie predchádzalo právoplatnému rozhodnutiu, budú sa skúmať otázky miesta výkonu trestu,“ vysvetlila Kurilovská. Ako však dodala, aj sám Majský môže zasiahnuť. „Môže požiadať, že by si chcel trest odpykávať v Česku, ale nemusia mu vyhovieť,“ vysvetlila.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

501 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Majský