V Poľsku pribudlo najviac prípadov od vypuknutia pandémie

Na celom svete sa koronavírusová nákaza potvrdila u viac ako 18,7 miliónov ľudí, z nich vyše 698-tisíc zomrelo. Počet aktívnych prípadov je viac ako 6 miliónov. Donald Trump hovorí o povzbudzujúch signáloch a ústupe vírusu v niektorých oblastiach, členka jeho štábu, že ohrození sú aj tí, ktorí neboli.

04.08.2020 05:55 , aktualizované: 19:56
Not Real News Foto:
Testovanie vzoriek
debata (25)

19:55 Vo firme Chirana T.Injecta v Starej Turej sa výskyt nákazy novým koronavírusom nepotvrdil. Spoločnosť v súvislosti s medializovanými informáciami upozorňuje na zámenu názvov dvoch firiem. Tvrdí, že správy o šírení nákazy COVID-19 sa týkajú inej firmy s podobným názvom, a to Chirana Medical. Obe sídlia v Starej Turej. „Niektoré médiá nesprávne uvádzajú, že výskyt nákazy COVID-19 sa týka aj nás. Nie je to pravda a takéto informácie znervózňujú našich zamestnancov. Preto prosíme médiá, aby rozlišovali medzi dvoma firmami s podobnými názvami a sídlom,“ píše firma vo svojom stanovisku. Regionálna hygienička Ľudmila Bučková v utorok TASR informovala, že zamestnanci dvojice firiem na Považí skončili pre pozitívne testovaných ľudí v karanténe. Nový koronavírus potvrdili testovaním hygienici u šiestich osôb vo firme v Starej Turej a u piatich osôb v Potvoriciach (okres Nové Mesto nad Váhom). Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne podľa nej dohľadáva ďalšie kontakty pozitívne testovaných osôb.

18:50 V Indii sa začala druhá fáza testovania kandidátov na vakcíny proti koronavírusu, ktoré vyvinuli indické spoločnosti. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. Medzi testovanými liečivami je potenciálna vakcína s inaktivovaným vírusom od firmy Bharat Biotech a DNA vakcína od Zydus Cadila. Na budúci týždeň sa tiež na 17 miestach začne druhá fáza testov potenciálnej vakcíny, ktorú vyvinuli odborníci z Oxfordskej univerzity.

Indický rezort zdravotníctva tiež informoval, že polovica ľudí, ktorí v krajine zomreli v dôsledku ochorenia COVID-19, bola mladšia ako 60 rokov. V rozmedzí od 45 do 60 rokov bolo 37% úmrtí. Celosvetový výskum naznačuje, že ochorenie je obzvlášť smrteľné pre starších ľudí. Anomália v Indii je podľa tamojších zdravotníckych expertov možno výsledkom toho, že úmrtia medzi staršími nezaznamenali alebo tieto osoby neabsolvovali tes­ty.

17:05 Nemecké hlavné mesto Berlín v utorok súhlasilo s postupným uvoľnením zákazu poskytovania sexuálnych služieb. Prostitútky budú časť svojich služieb môcť opäť poskytovať od soboty, informovala agentúra DPA. Sex bude dovolený až od septembra za prísnych podmienok. Uvoľnenie opatrení vyplýva z rozhodnutia krajinského parlamentu mesta Berlín. Poskytovanie sexuálnych služieb je v celom Nemecku zakázané od polovice marca v rámci opatrení zameraných proti šíreniu nového koronavírusu.

16:14 Chorvátsko potvrdilo v utorok 24 nových prípadov koronavírusu a jedno nové úmrtie za posledných 24 hodín, uviedol chorvátsky krízový štáb, ktorý citovala tlačová agentúra HINA. Celkovo je v Chorvátsku 647 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 117 pacientov, sedem z nich je na ventilátoroch.

15:35 Počet ľudí v Belgicku nakazených novým typom koronavírusu v pondelok prekročil hranicu 70 000 prípadov. V priebehu pondelka bolo zaregistrovaných 365 nových prípadov nákazy a podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano má počet nákaz premietnutý na 100 000 obyvateľov aj naďalej vzostupný trend.

Odvrátenou tvárou epidémie je aj nárast počtu rozvodov, ku ktorým došlo v čase prísnych protikrízových opatrení. V júni to bol 19,3-percentný nárast rozvodov v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím a v júli bol tento nárast na úrovni 13,2 percenta. K rekordným číslam však došlo v druhej polovici mája, keď úrady zaznamenali nárast žiadostí o rozvod o takmer 25 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Podľa hovorcu Profesionálneho združenia notárov Barta Van Opstala sú dve vysvetlenia tohto javu: oneskorenie rozvodových procesov pozastavených po vypuknutí epidémie a manželské krízy, ktoré vyvrcholili práve počas karanténnych opatrení.

14:11 Až šesťnásobne viac Talianov, než uvádzajú oficiálne údaje, sa mohlo nakaziť koronavírusom. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovalo a v utorok v spolupráci so štatistickým úradom Instat zverejnilo talianske ministerstvo zdravotníctva. Píše o tom agentúra DPA. Zo štúdie vyplýva, že 1,5 milióna ľudí (2,5 percenta talianskeho obyvateľstva) si na koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, pravdepodobne vyvinulo protilátky, dopĺňa talianska agentúra ANSA.

Odhady sú založené na reprezentatívnej vzorke 64.660 ľudí, ktorí boli testovaní v časovom rozmedzí od 15. mája do 15. júla.

12:37 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 680 prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od vypuknutia pandémie. V utorok ráno to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovali agentúry DPA a PAP. Za posledný deň okrem infikovaných pribudlo aj šesť súvisiacich úmrtí. V Poľsku dosiaľ od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 48 149 prípadov nákazy a 1 738 súvisia­cich úmrtí.

DPA si všíma, že koronavírus sa v tejto krajine zjavne šíri aj medzi zákonodarcami, pričom nakazili sa ním už traja členovia tamojšieho Senátu. V dôsledku nákazy sú pozastavené zasadnutia oboch komôr parlamentu. Štvrtková inaugurácia staronového prezidenta Andrzeja Dudu by však mala prebehnúť podľa plánu.

12:18 Rusko dnes oznámilo 5159 nových prípadov koronavírusu a 144 úmrtí za uplynulých 24 hodín. O deň skôr to bolo 5394 prípadov a 79 obetí. Celkom sa v najrozľahlejší krajine sveta s približne 146 miliónmi obyvateľov od začiatku pandémie nakazilo 861 423 ľudí, z toho 14 351 nákaze podľahlo. Uviedla to ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na operatívne štáb. Dodala, že denný prírastok nových prípadov je najnižší od 23. apríla.

11:47 Na Ukrajine počet nových prípadov opäť prekročil tisícku, tamojšie úrady podľa agentúry Interfax-Ukrajina hlásia 1 061 novo nakazených a 26 nových obetí za uplynulých 24 hodín. Celkovo sa od začiatku pandémie na Ukrajine nakazilo 74 219 ľudí, z toho 1764 pacientov zomrelo.

10:22 Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2 zomrel v Maďarsku 77-ročný chronicky chorý pacient, čím počet obetí stúpol na 598, vyplýva z údajov uplynulých 24 hodín zverejnených v utorok na informačnej stránke vlády koronavirus-gov.hu.

Na nákazu koronavírusom vykonali laboratóriá za posledný deň 1 170 testov, pozitívne výsledky malo deväť osôb. Počet potvrdených infikovaných stúpol celkovo na 4 553. Nových infikovaných osôb zaznamenali v utorok síce opäť pod desať, čo je podľa spravodajského servera portfolio.hu stále nízka a priaznivá hodnota, avšak počet testov v porovnaní s minulotýždňovým testovaním klesol takmer na tretinu.

9:03 Dlhodobé uzavretie škôl kvôli pandémii Covidu-19 môže spôsobiť generačnú katastrofu a bezpečný návrat detí do školských lavíc preto musí byť najvyššou prioritou. Vyhlásil to generálny tajomník OSN António Guterres v krátkom videu zverejnenom svetovou organizáciou. Zároveň vyzval k novému prístupu k vzdelávaniu v rámci kampane Zachráňme našu budúcnosť.

„Teraz čelíme generačnej katastrofe, kvôli ktorej môžeme prísť o nevýslovný ľudský potenciál, podkopať desaťročia pokroku a zhoršiť zakorenené nerovnosti,“ vyhlásil Guterres. „Akonáhle bude miestne šírenie nákazy Covidu-19 pod kontrolou, musí byť najvyššou prioritou dostať deti čo najskôr bezpečne späť do škôl a vzdelávacích inštitúcií,“ dodal.

8:15 Premiér austrálskeho štátu Viktória Daniel Andrews v utorok oznámil, že na jeho území bude rozmiestnených 500 vojakov, ktorí pomôžu pri presadzovaní nariadení týkajúcich sa dodržiavania domácej izolácie. Zároveň upozornil, že tým, ktorí nebudú tieto pravidlá rešpektovať, bude hroziť pokuta 5000 austrálskych dolárov (približne 3029 eur), uviedla agentúra Reuters. Výnimkou bude iba nevyhnutná lekárska starostlivosť.

V druhom najľudnatejšom austrálskom štáte začal od nedele platiť nočný zákaz vychádzania. Tamojšie úrady takisto v snahe zastaviť šírenie koronavírusu zaviedli prísnejšie obmedzenia pohybu obyvateľstva a nariadili zatvorenie značnej časti miestnej ekonomiky. Úrady však zistili, že takmer tretina osôb, ktorým zistili koronavírusové ochorenie Covid-19, sa nezdržiavala doma a nedodržiavala izoláciu, povedal Andrews.

V štáte Viktória v utorok pribudlo 439 nových prípadov Covid-19. Na následky nákazy koronavírusom zomrelo od pondelka 11 ľudí. Austrália celkovo eviduje takmer 19-tisíc prípadov nákazy a 232 úmrtí.

7:18 V posledných troch dňoch sa do Belgicka vrátili tisíce ľudí z krajín, v ktorých existujú takzvané červené zóny, čiže oblasti s vysokým výskytom nových prípadov ochorenia Covid-19. V pondelok večer na to upozornil internetový denník The Brussels Times.

Denník pripomenul, že ide o údaje zozbierané prostredníctvom osobitného formulára pre vyhľadávanie cestujúcich, ktorý je dostupný na internete, a ktorý musí od soboty (1. augusta) povinne vyplniť každá osoba, ktorá vstupuje do Belgicka po pobyte v zahraničí dlhšom ako 48 hodín.

Uvedený formulár zhromažďuje informácie o pobyte ľudí v iných krajinách a tiež o spôsobe ich dopravy pri návrate do Belgicka. Hovorkyňa federálneho ministerstva zdravotníctva Vinciane Charlierová pre médiá uviedla, že v pondelok ráno úrady už mali k dispozícii viac ako 200-tisíc formulárov. Tie naznačili, že z červených zón prišlo denne do krajiny 1500 až 2000 ľudí. Vycestovanie do zón úradne označených na červeno nie je dovolené a preto ľudia, ktorí sa z týchto oblastí vracajú, či už z európskych krajín alebo zo sveta, musia vykonať test na Covid-19 a nastúpiť na povinnú 14-dňovú karanténu.

V čase, keď v Belgicku počet novoinfikovaných osôb začal opäť rapídne stúpať, pre úrady sú „podozriví“ aj navrátilci z „oranžových zón“, čiže z regiónov, kde rovnako pribúdajú pozitívne nálezy na Covid-19. Z týchto oblastí sa v priemere denne vracia 7000 až 9000 ľudí. Úrady cestovateľov z oranžových zón vyzývajú, aby sa obrátili na svojho obvodného lekára kvôli otestovaniu a boli v domácej karanténe, ktorá však nie je povinná.

6:38 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Latinskej Amerike a Karibiku prekročil v pondelok päť miliónov. Viac ako polovicu z nich zaznamenali v Brazílii. Vyplýva to z najnovšej bilancie tlačovej agentúry AFP zverejnenej v noci na utorok.

Počet úmrtí na koronavírusové ochorenie Covid-19 v Latinskej Amerike a krajinách Karibiku presiahol 200-tisíc. Brazília podľa AFP zaznamenala 2,75 milióna infikovaných osôb a vyše 94 000 úmrtí. Brazília je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutou krajinou svete. V Peru na následky koronavírusu zomrelo už vyše 19 600 ľudí a nakazilo sa takmer 429-tisíc osôb. Celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom na celom svete už prekročil hranicu 18 miliónov.

5:55 V Spojených štátoch sa za posledných 24 hodín vyskytlo viac ako 46 000 prípadov koronavírusovej nákazy. Dohromady je to už približne 4,7 milióna, približne štvrtina všetkých infikovaných na celom svete. Zomrelo ďalších 532 ľudí s Covidom-19, dohromady je ich viac ako 155 000. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Len najľudnatejší štát USA Kalifornie za posledný deň eviduje podľa prepočtov agentúry Reuters najmenej 8 191 nových prípadov, dohromady potom 520 862. Úmrtí s Covidom-19 je už v Kalifornii 9 507, z toho najmenej 107 za pondelok. USA sú pandémiou zďaleka najhoršie zasiahnutou krajinou na svete tak čo do celkového počtu prípadov, aj pokiaľ ide o súvisiace úmrtia.

Prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že vírus v niektorých ohniskách na juhu a západe krajiny „ustupuje“ a hovoril o „veľmi povzbudzujúcich“ signáloch. Členka Trumpovho krízového štábu pre boj s koronavírusom Deborah Birxová predtým vyhlásila, že USA vstúpili do novej fázy epidémie, lebo v bezpečí už nie sú ani obyvatelia vidieckych oblastí, ktorí boli doteraz šíreniu nákazy viac-menej ušetrení. Za výroky ju prezident ostro kritizoval, keď naznačil, že podľahla tlaku opozičných demokratov.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus