V pondelok na Slovensku pribudlo 14 nakazených koronavírusom

Na Slovensku v pondelok pribudlo 14 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 1 320 testov. Krajina tak celkovo doteraz eviduje 2 368 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

04.08.2020 09:38 , aktualizované: 16:00
debata (16)

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti uviedlo, že pozitívne testovaní boli šiesti ľudia v okrese Bratislava, zhodne dvaja v okrese Prešov a Vranov nad Topľou a po jednom prípade pribudlo v Košiciach, Senci a Senici.

Na Slovensku sa doteraz urobilo celkovo 267 711 ukončených laboratórnych testov. Počet vyliečených pacientov stúpol na 1 771, počas pondelka pribudlo 25 vyliečených pacientov.

S ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň je v nemocniciach hospitalizovaných 23 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 11 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, na umelej pľúcnej ventilácii rovnako jeden človek.

Na Slovensku počas pondelka nepribudlo úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Celkový počet úmrtí je 29.

Funguje 57 odberových miest

Na Slovensku k utorku funguje aktuálne 57 odberových miest, na ktorých pracovníci zisťujú prítomnosť nového koronavírusu. Tie reflektujú aktuálne potreby a epidemiologickú situáciu. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe korona.gov.sk.

„Komplexný prehľad mobilných odberových miest v jednotlivých krajoch Slovenska je v pravidelných intervaloch aktualizovaný s prihliadnutím na aktuálnu epidemiologickú situáciu v krajine,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

V Prešovskom kraji aktuálne funguje osem odberových miest. Rovnaký počet má aj Košický kraj. Sedem odberových miest je dostupných v Bratislavskom kraji, sedem v Žilinskom. Po šesť je dostupných v Nitrianskom, Trenčianskom a Trnavskom kraji. Najviac, a to deväť, ich je k dispozícii v Banskobystrickom kraji. Denná kapacita testovaných sa pohybuje v rozmedzí od desať do 60 osôb.

Rezort pripomína, že každý, kto má príznaky alebo podozrenie na ochorenie, môže požiadať o vyšetrenie formou elektronického formuláru. Povinné testy na ochorenie COVID-19, teda testy po návrate z rizikových krajín, sú zadarmo. Samoplatcovia žiadajú o vyšetrenie na COVID-19 cez súkromné laboratóriá. Cena týchto testov sa pohybuje v rozmedzí od 50 do 70 eur. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na otázku TASR uviedol, že cenu týchto testov rezort zdravotníctva regulovať zatiaľ neplánuje.

V bratislavských DSS platia prísne opatrenia

V domovoch sociálnych služieb (DSS) v bratislavských mestských častiach platia naďalej prísne hygienicko-epidemiologické opatrenia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Návštevy zatiaľ zakázané nie sú, zamestnanci i klienti zariadení, ako aj ich rodinní príslušníci sa musia riadiť nastolenými krízovými opatreniami. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný.

Stredisko sociálnych služieb Petržalka sa pripravuje na druhú vlnu pandémie. „Doplnilo Krízový plán pri riadení činností zameraných na predchádzanie vzniku a šíreniu COVID-19, respektíve iných prenosných ochorení v stredisku,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Petržalky Mária Halašková. Ide napríklad o zabezpečenie dezinfekčných a ochranných prostriedkov, vytvorenie vhodných podmienok pre zamestnancov v čase možnej karantény, ale tiež o zakúpenie štyroch notebookov pre klientov a zamestnancov na umožnenie kontaktu s rodinou.

Zamestnanci i klienti zariadení boli už dvakrát testovaní, druhýkrát prostredníctvom rýchlotestov. S ich testovaním sa bude podľa Halaškovej pokračovať, a to v prípade, ak zariadenie opustia na dlhšiu dobu. Novým klientom alebo klientom, ktorým bolo poskytovanie sociálnej služby prerušené, sa služba v zariadení poskytovať môže, avšak tieto osoby sa musia umiestniť do izolačnej miestnosti po dobu najmenej 14 dní.

Návštevy momentálne zakázané nie sú, pristúpi sa k nim až po výraznom zhoršení situácie v Bratislave. Návštevy sa však odporúčajú vo vonkajších priestoroch areálu zariadení. „Výnimkou je nepriaznivý zdravotný stav klienta, keď návšteva môže prísť do izby klienta pri dodržaní prísnych hygienicko-epidemiologických požiadaviek. Výnimka nastáva aj pri nepriaznivom počasí,“ poznamenala Halašková. Návštevám je meraná teplota, zisťovaná cestovateľská anamnéza, prípadne karanténa. Pri vstupe do zariadení sú zabezpečené podmienky na hygienu rúk.

V prísnom dodržiavaní pravidiel pokračuje aj mestská časť Ružinov, pod ktorú spadá aj najväčšie zariadenie sociálnych služieb svojho druhu na Slovensku. „Od začiatku epidémie máme zavedené veľmi prísne pravidlá, ktoré sú síce teraz o niečo voľnejšie, ako keď bol úplný zákaz návštev, ale stále to dbanie na hygienické normy je veľmi prísne,“ skonštatoval starosta Ružinova Martin Chren. Návštevy v zariadeniach nie sú síce zakázané, ale sú obmedzené maximálnym počtom ľudí, ktorí sa z vonka môžu pohybovať v budove, pravidelne sa monitoruje zdravotný stav zamestnancov aj klientov. Dodržiavajú sa podľa neho aj ďalšie prísne pravidlá pre minimalizovanie rizika nákazy.

V Seniorcentre Staré Mesto sú krízové opatrenia prijaté začiatkom marca dodržiavané stále vrátane dezinfekcie priestorov a monitorovania zdravotného stavu klientov. Preventívne opatrenia sa podľa hovorcu mestskej časti Mateja Števove týkajú návštev, vychádzok a režimu zamestnancov.

„Klienti, ktorí chodia na vychádzky, sú oboznámení so situáciou a majú od vedenia centra odporúčanie, ako obmedziť možnosť prípadnej nákazy,“ podotkol Števove. Zamestnancom odporúčajú dovolenkovať na Slovensku a v bezpečných krajinách.

Návštevy sa musia nahlasovať vopred, vypracovaný je na to harmonogram. Ide nám o to, aby sa v zariadení ideálne stretli v rovnakom čase maximálne dve osoby prichádzajúce zvonka," vysvetlil Števove. Ak je to možné, návštevy prebiehajú v exteriéri, berie sa však do úvahy stav klienta i počasie. Návštevy musia mať nasadené ochranné rúško, dezinfikovať si ruky, monitoruje sa im tiež teplota.

Zamestnanci dvoch firiem z Považia skončili v karanténe

Zamestnanci dvojice firiem na Považí skončili pre pozitívne testovaných ľudí v karanténe. Nový koronavírus potvrdili testovaním hygienici u šiestich osôb vo firme v Starej Turej a u piatich osôb v Potvoriciach (okres Nové Mesto nad Váhom). TASR o tom v utorok informovala regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

„V Starej Turej je zo závodu pozitívne testovaných šesť osôb, jeden je kontakt, rodinný príslušník, a jeden je zdravotnícky pracovník. V karanténe je 90 osôb. Ide o menšiu firmu, kde pracuje 20 osôb, sú tam i rodinní príslušníci. Vzhľadom na to, že sa jeden zamestnanec zúčastnil i svadby, v karanténe sú i hostia zo svadby,“ priblížila Bučková.

Nový koronavírus potvrdili testy aj u ďalších ľudí, a to vo výrobnom závode v Potvoriciach. „Je tam päť pozitívne testovaných. Máme až 190 osôb v karanténe, keďže ide o väčší závod, je tam i viac kontaktov. Tento závod sme však nezatvárali, vzhľadom na to, že tam budú mať celozávodnú dovolenku,“ doplnila regionálna hygienička.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne podľa nej dohľadáva ďalšie kontakty pozitívne testovaných osôb. „Nariadili sme i ďalšie opatrenia, a to i v rámci závodu, ktorý je potrebné vyčistiť a vydezinfikovať. Aj naďalej platia už vyhlásené opatrenia. Okrem toho sme nariadili i protiepidemické opatrenia v nemocnici v Novom Meste nad Váhom, a to zákaz návštev a zákaz prijímania pacientov do jednej z ich častí,“ dodala.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19