Pribudlo 49 infikovaných, na Ukrajinu treba test

Na Slovensku v utorok pribudlo 49 prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá vykonali 2 538 testov. Krajina tak celkovo doteraz eviduje 2 417 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

05.08.2020 09:40 , aktualizované: 15:45
debata (147)

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti uviedlo, že pozitívne testovaných bolo 30 žien a 19 mužov vo veku od 4 do 73 rokov v okresoch Bratislava (17), Nitra (4), Banská Štiavnica (3), Nové Mesto nad Váhom (3), Senec (3), Trenčín (3), Bánovce nad Bebravou (2), Prešov (2) a po jednom prípade v okresoch Dunajská Streda, Prievidza, Komárno, Malacky, Sabinov, Žilina, Humenné, Stropkov, Čadca, Šaľa, Michalovce a Levice.

Hospitalizovaných je 23 pacientov, u 11 z nich potvrdili ochorenie COVID-19. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je jeden pacient, na pľúcnej ventilácii rovnako jeden človek.

Vyliečilo sa ďalších šesť pacientov, spolu tak v krajine ochorenie prekonalo 1 777 ľudí.

Na Slovensku počas utorka nepribudlo úmrtie pacienta s pozitívnym testom na nový koronavírus. Celkový počet úmrtí je 29.

Slováci, ktorí cestujú na Ukrajinu, potrebujú mať so sebou test na COVID-19

Slováci, ktorí prichádzajú na Ukrajinu, musia mať so sebou negatívny výsledok testu na COVID-19. Nesmie byť starší ako 48 hodín. V prípade, že cestujúci príde bez testu, bude musieť podstúpiť štátnu alebo domácu karanténu. Ukrajina totiž od 1. augusta zaradila Slovensko do tzv. červenej zóny. TASR to potvrdili z Veľvyslanectva Ukrajiny v SR.

Ukrajina delí krajiny podľa počtu aktívnych prípadov COVID-19 na zelené a červené zóny. V červenej zóne sú krajiny, kde je počet aktívnych prípadov COVID-19 viac ako 40 osôb na 100-tisíc obyvateľov, v zelenej zóne krajiny s menším počtom ako 40 osôb na 100-tisíc obyvateľov.

„Karanténa v štátom určených zariadeniach sa vzťahuje iba na prichádzajúcich z krajín s vysokou mierou nákazy COVID-19, ktorí sa na území týchto krajinách nachádzali 14 dní a viac. Umiestneniu do zariadenia určeného štátom nepodliehajú osoby, ktoré súhlasili so samoizoláciou pomocou elektronickej služby Zostaň doma,“ vysvetlilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Podľa ukrajinskej agentúry Ukrinform možno domácu karanténu prerušiť, pokiaľ človek podstúpi test na COVID-19 a dostane negatívny výsledok.

Opatrenie o štátnej alebo domácej karanténe sa nevzťahuje na zamestnancov zahraničných zastupiteľských úradov, konzulárnych úradov a zastúpení medzinárodných organizácií akreditovaných na Ukrajine, ako aj ich rodinných príslušníkov, rušňovodičov a členov posádok nákladných vozidiel, vodičov nákladnej dopravy, pilotov, členov posádky lietadla alebo iných členov leteckého personálu, posádku v lodnej nákladnej doprave, rušňovodičov, vozmajstrov, vlakové čaty a obslužných pracovníkov v železničnej nákladnej doprave, ozrejmil slovenský rezort diplomacie.

Pri vstupe do krajiny sa všetci cudzinci musia tiež v súčasnosti preukázať poistnou zmluvou alebo potvrdením o poistení liečebných nákladov spojených s liečbou COVID-19. Poistenie musí byť platné počas celého pobytu na území Ukrajiny.

Hranicu Slovensko-Ukrajina možno prekročiť cez hraničné priechody: Vyšné Nemecké Užhorod (otvorený pre osobnú a nákladnú automobilovú dopravu), Ubľa Malyj Bereznyj (otvorený v plnom rozsahu), Veľké Slemence Mali Selmenci (obnovený v plnom rozsahu v prevádzkovej dobe od 8.00 do 20.00 h).

147 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19