Mohli ovplyvniť odloženie rozsudku o Kuciakovej vražde záverečné reči?

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová zrušila stredajší termín pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Senát potrebuje na poradu o pripravovanom rozsudku viac času. Ten by tak mohol zaznieť 3. septembra.

05.08.2020 13:00 , aktualizované: 15:55
debata (219)

VIDEO: Vyjadrenia po záverečných rečiach na súde s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (31. 7. 2020)

Video

Rozsudok nad Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou a Tomášom Szabóom sa očakával po prednesení záverečných rečí prokurátora, splnomocnencov poškodených, obhajoby a obžalovaných tento týždeň v stredu. Vzhľadom na to, že obžalovaní nevyužili možnosť posledného slova, zostáva v kauze už iba vyhlásiť rozsudok. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vo svojej záverečnej reči uložiť obžalovaným trest odňatia slobody na 25 rokov.

Advokát obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para na jednej strane berie odročenie rozsudku ako zaujímavý fakt, no na strane druhej pre Pravdu vysvetlil, že senát má na dlhšie rozmýšľanie nárok.

„V zákone je vymedzená poriadková lehota, ktorá je spravidla tri pracovné dni na poradu senátu. Lehotu si však stanovuje senát sám, koľko potrebuje aj podľa obtiažnosti veci,“ uviedol Para. Ako však Kočnerov advokát dodal, vzhľadom na to, že ide o väzobnú vec, mesiac je primeraná lehota.

Čo toto oddialenie rozsudku podľa Paru môže znamenať? „Nerád by som nejakým spôsobom špekuloval, prečo je to tak. Senát si zaslúži čas na poradu. Je možno na novinárskom pátraní, čo za tým možno vidieť,“ zamýšľa sa Para.

Dodal však, že argumenty všetkých procesných strán a celý prípad si zaslúžia dlhšiu poradu. Nazdáva sa však, že záverečné reči obžalovaných mohli ovplyvniť senát. „Všetci boli vecní a išli do merita veci,“ uzavrel Para.

„Beriem na vedomie, pokiaľ senát potrebuje dlhší čas,“ skonštatoval advokát poškodených Daniel Lipšic s tým, že je aj dovolenkové obdobie a nevníma to nijako dramaticky. „Pôjde o veľmi dôležitý rozsudok v danej veci, takže som presvedčený, že všetci členovia senátu sa potrebujú dôkladne pripraviť, ale aj prediskutovať rozhodnutie vo veci,“ zdôraznil.

Možnosti, prečo sa senát rozhodol presunúť vyslovenie rozsudku, môžu byť podľa Eduarda Burdu, dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, z katedry trestného práva, rôzne. „Najpravdepodob­nejšia verzia je, že prípad chce ešte ďalšie zvažovanie dôkazov, že vyhodnotenie dôkaznej situácie si vyžaduje viac času. Ničím iným si to vysvetliť neviem,“ mienil Burda. V trestnom procese platí zásada voľného hodnotenia dôkazov. „Porada senátu by mala byť voľná, ale jeho členovia sa musia vysporiadať so všetkými dôkazmi a na základe toho dospieť k verdiktu. Zároveň si musia v hrubých rysoch povedať, prečo niektorým dôkazom kladú väčšiu váhu a niektorým menšiu a čo dôkazy znamenajú,“ opísal právnik.

Pojednávanie s Kočnerom a ostatnými sa začalo v januári tohto roku. Senát zložený z predsedníčky sudkyne Ruženy Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku dosiaľ odpojednával 22 dní.

Trestný právnik sa ešte nestretol s posunutím rozsudku pre poradu senátu

Profesor trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského a advokát Tomáš Strémy sa osobne ešte nestretol s odložením rozsudku z dôvodu, ktorý v stredu uviedol senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v kauze vraždy Jána Kuciaka.

„Tieto dôvody môžu byť rôzne, či už potreba podrobnejšieho vyhodnocovania a hodnotenia jednotlivých dôkazov alebo stále prebiehajúca diskusia v rámci senátu. Akékoľvek závery v tomto momente by boli ničím nepodloženou špekuláciou,“ uviedol Strémy.

Pôvodne mal byť rozsudok vo veci vraždy Jána Kuciaka vyhlásený v stredu. Senát však odložil plánované rozhodnutie na 3. septembra. V súvislosti s odložením vyhlásenia rozsudku však existuje ustanovenie Trestného poriadku, ktoré hovorí, že sa má rozsudok vyhlásiť spravidla ihneď po skončení pojednávania a odročovať sa má najviac o tri pracovné dni. „Nie je to problém, táto lehota je len poriadková,“ reagoval Strémy.

219 debata chyba
Viac na túto tému: #megaproces s Kuciakovými vrahmi