Koronavírus má na Slovensku ďalšiu obeť. Pribudlo 63 infikovaných

Slovensko má ďalšie úmrtie na koronavírus. Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, zosnulým bol 71-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný na Infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. V súvislosti s COVID-19 evidujeme 30 úmrtí. Na Slovensku pribudlo až 63 nových prípadov nákazy, čo je najväčší denný nárast od apríla. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 667 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2 480 pozitívne testovaných na koronavírus.

06.08.2020 09:30 , aktualizované: 16:15
debata (378)

Budúci týždeň na pôde Ministerstva zdravotníctva zasadne Pandemická komisia vlády SR a v prípade potreby sa operatívne zvolá aj konzílium epidemiológov. „Monitorovanie epidemiologickej situácie majú denne v kompetencii regionálne úrady verejného zdravotníctva. Podľa ich informácií sú všetky potrebné protiepidemické opatrenia zabezpečené,“ konštatuje rezort.

Pribudlo 47 nových vyliečených, spolu ich je 1 824. Hospita­lizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 11. Z toho jeden je na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

Najviac nových prípadov eviduje Trenčín, kde pribudlo 15 nakazených. Okres Bánovce nad Bebravou má 14 infikovaných, 10 hlási Bratislava. V Prievidzi evidujú šesť nových prípadov nákazy. Vranov nad Topľou má štyroch infikovaných. V Ilave, Košiciach a Poprade potvrdili po dva prípady nákazy. Jeden nakazený pribudol v Čadci, Košiciach-okolí, Malackách, Novom Meste nad Váhom, Považskej Bystrici, Prešove, Rožňave a Starej Ľubovni. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

Vírus potvrdili u kuchára na Hrebienku

Podľa PR manažéra Tatry mountain resorts (TMR) Mariána Galajdu zistili rýchlotestom v stredu počas zdravotnej prehliadky pred plánovanou hospitalizáciou koronavírus u kuchára v reštaurácii na Hrebienku. Štandardný PCR test túto informáciu potvrdil.

„Okamžite sme uzavreli prevádzku reštaurácie, v ktorej dotyčný pracoval, a zabezpečili jej profesionálnu dezinfekciu certifikovanou spoločnosťou. Zamestnanci reštaurácie ostali v karanténe a budú testovaní, prvé výsledky rýchlotestov boli negatívne. Zároveň poskytujeme Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Poprade súčinnosť pri dohľadaní osôb, ktoré prišli do kontaktu s našim pracovníkom. Uvedený zamestnanec v prevádzke neprichádzal do priameho kontaktu so zákazníkmi,“ uviedol Galajda s tým, že po konzultácii s RÚVZ otvoria prevádzku po dezinfekcii s novým, otestovaným personálom.

Ako ďalej povedal, pri nástupe do zamestnania naďalej kontrolujú teplotu a dodržiavajú prísne hygienické opatrenia medzi ktoré patrí nosenie rúšok, zvýšená a opakovaná dezinfekcia objektov a zariadení, rozdelenie zmien.

„Pre verejnosť je dôležité pripomenúť, že preprava v uzavretých lanovkách je možná iba s prekrytím tváre, pravidelnú nadštandardnú opakovanú dezinfekciu absolvujú dopravné zariadenia aj ostatné prevádzky. V jednotlivých objektoch sú dostupné dezinfekčné prostriedky pre návštevníkov, pri ktorých rovnako apelujeme na dodržiavanie preventívnych opatrení. Či už tých platných pre jednotlivé prevádzky alebo aj tých všeobecne odporúčaných,“ dodal Galajda.

Nové ohnisko v trenčianskom závode

Ďalším ohniskom nákazy koronavírusom v Trenčianskom kraji je závod na výrobu káblových zväzkov Leoni. Koronavírus SARS-CoV-2 tu potvrdili u 21 zamestnancov. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, potvrdené prípady súvisia s epidemiologickým vyšetrovaním kontaktov pozitívnych prípadov lokálnej epidémie v Bánovciach nad Bebravou.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne rokoval s vedením spoločnosti o prijatí potrebných opatrení. „Pre zamestnancov výrobného bloku, v ktorom boli potvrdené prípady, sa vydávajú karanténne opatrenia, vrátane osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti s následným testovaním na ochorenie COVID-19. Spoločnosť zabezpečí odber vzoriek biologického materiálu na vyšetrenie metódou RT–PCR u všetkých zamestnancov výrobnej haly,“ uviedli hygienici s tým, že karanténne opatrenia sa týkajú pätiny zamestnancov spoločnosti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva zároveň nariadil spoločnosti ďalšie opatrenia vo vzťahu k ostatným priestorom a zamestnancom. Sú nimi dezinfekcia vonkajších a vnútorných priestorov, dezinfekcia autobusov, pričom opatrenia budú vykonané aj v prepravnej spoločnosti, ktorá dopravuje zamestnancov do a z práce. „Vzhľadom na to, že medzi pozitívnymi prípadmi sú aj zahraniční zamestnanci, opatrenia budú vykonané aj v rámci ubytovacích priestorov. RÚVZ so sídlom v Trenčíne bude aktívne pokračovať v epidemiologickom vyšetrovaní,“ dodali hygienici.

Liek na COVID-19 podali zatiaľ šiestim pacientom

Liek Veklury s účinnou látkou remdezivir podali na Slovensku doposiaľ šiestim pacientom s ochorením COVID-19. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

Ako doplnila, liek je na Slovensku registrovaný, ale nie je kategorizovaný. „Na podanie uvedeného lieku nie je potrebná výnimka, indikuje ho ošetrujúci lekár, podmienku jeho podania, teda na ochorenie COVID-19, stanovila Európska lieková agentúra,“ povedala.

V júli každý deň zistili priemerne 21 infikovaných

V júli na Slovensku každý deň zistili priemerne 21 nových prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z analýzy šírenia ochorenia COVID-19, ktorú na základe údajov z Epidemiologického informačného systému EPIS spracovali Jana Námešná a Mária Avdičová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. TASR o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

V júli laboratóriá vykonali 52 784 testov, z ktorých bolo prvýkrát pozitívnych 650 testovaných, teda 1,24 percenta. V analyzovanom období bolo 395 prípadov ochorenia (61 percent) bez klinických príznakov a respiračnú formu ochorenia malo 198 nakazených (30 percent). Febrilnú formu malo 42 prípadov, šesťkrát regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali pľúcnu formu a ojedinele sa vyskytla aj senzorická a črevná forma.

Najčastejšie boli chorí ľudia vo veku od 24 do 34 rokov, no ochorenie COVID-19 sa vyskytlo vo všetkých vekových skupinách. Najmenej často u detí do desať rokov. Počas júla úrady zaznamenali najvyšší výskyt nového koronavírusu v Trenčianskom kraji, nasledujú Bratislavský, Prešovský a Žilinský kraj.

378 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19