SMK, Most-Híd a hnutie Spolupatričnosť zakladajú spoločnú politickú stranu

Strana Maďarskej komunity (SMK), Most-Híd a hnutie Spolupatričnosť založia spoločnú maďarskú politickú stranu. V sídle SMK v Bratislave to dnes médiám na tlačovej konferencii povedal predseda strany Krisztián Forró. Líder Mostu-Híd László Sólymos priblížil, že všetky tri politické subjekty podpíšu 20. augusta v Komárne deklaráciu o vytvorení spoločnej strany.

07.08.2020 13:48
SMK sólymos forró Szabolcs most-híd Foto: ,
Zľava: predseda strany Most-Híd László Sólymos, predseda SMK Krisztián Forró a predseda MKS Szabolcs.
debata (109)

VIDEO: Tlačová beseda maďarských strán, ktoré sa spájajú.

Video

„Je to historický okamih, vďaka ktorému sa maďarská komunita zjednotí. Všetky tri zúčastnené strany vytvoria pracovné skupiny, ktoré budú mať na starosti tvorbu spoločného programu i zabezpečenie technických parametrov strany,“ uviedol Forró. Sólymos zdôraznil, že spoločná strana bude založená na princípe demokracie, proeurópskej orientácii a na silnom zastúpení maďarskej a iných menšín na Slovensku.

Predseda hnutia Spolupatričnosť Szabolcs Mózes na tlačovej konferencii vysvetlil, že v „kritických témach“, ktoré sa strán bytostne týkajú, ako je napríklad využitie európskych zdrojov, vytvoria určité pracovné skupiny. „Aby južné Slovensko nebolo v tejto veci diskriminované,“ do­dal.

Do Národnej rady SR (NR SR) sa na základe výsledkov februárových parlamentných volieb nedostala ani jedna politická strana reprezentujúca maďarskú menšinu. Most-Híd, ktorý v minulom volebnom období tvoril vládnu koalíciu so stranami Smer a Slovenská národná strana (SNS), získal vo voľbách 2,05 percenta hlasov. SMK, hnutie Spolupatričnosť a Maďarské fórum kandidovali na spoločnej kandidátke volebnej strany Maďarská komunitná spolupatričnosť a vo voľbách im svoj hlas odovzdalo 3,91 percenta voličov.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #SMK #maďarská menšina