Pribudlo 43 nových prípadov koronavírusu, urobili vyše 3-tisíc testov

Za uplynulý deň pribudlo na Slovensku 43 nových prípadov koronavírusu, celkovo tak evidujeme 2566 pozitívne testovaných osôb na koronavírus. V piatok urobili 3099 testov, celkový počet sa tak zvýšil na takmer 278-tisíc.

08.08.2020 09:35 , aktualizované: 15:39
debata (73)

Pozitívne testovaní na nový koronavírus boli ľudia z okresov Bratislava (7), Košice (6), Žilina (4), Komárno (3), Liptovský Mikuláš (3), Bánovce nad Bebravou (2), Prievidza (2), Vranov nad Topľou (2), Stará Ľubovňa (2), Trnava (2), Michalovce (1), Pezinok (1), Poprad (1), Sabinov (1), Krupina (1), Zlaté Moravce (1), Dunajská Streda (1), Dolný Kubín (1), Hlohovec (1) a Malacky (1).

Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti informuje, že pozitívne testovaných v piatok bolo 27 mužov a 16 žien vo veku od 18 do 83 rokov. Hospitalizovaných je 40 pacientov. Na Jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) sú traja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii piati.

Nepribudlo žiadne úmrtie pacientov s Covidom-19, vyliečilo sa naopak ďalších 15 osôb, celkový počet uzdravených tak stúpol na 1861. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Nové prípady ochorenia Covid-19, ktoré pribudli počas piatka, sú zväčša zaznamenané ako import zo zahraničia a úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi. Na sociálnej sieti to uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„V niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie,“ uviedol ÚVZ SR. Regionálne ÚVZ v SR zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

Karanténna bunka

Zariadenie pre seniorov (ZpS) Náruč v Prešove zriadilo karanténnu bunku pre klientov, ktorí sa vracajú z pobytu v ústavnom zariadení. Príspevok na jej zriadenie vo výške 4000 eur zariadenie získalo z grantového programu Nadácie EPH s názvom Oporný bod – COVID-19.

„Nadštandardné podmienky pre poskytovanie odbornej opatrovateľsko-ošetrovateľskej starostlivosti pomôžu vďaka príspevku zadovážiť tri polohovateľné postele, kyslíkový koncentrátor, germicidný žiarič a profesionálny lekársky teplomer,“ uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Klienti si čas strávený v karanténnej bunke môžu podľa jej slov spríjemniť aj komunikovaním s príbuznými cez internet.

Univerzity počítajú s prípadnou druhou vlnou

Univerzity rátajú s možnou druhou vlnou nového koronavírusu a pri príprave na nový akademický rok 2020/2021 zohľadňujú aj túto možnosť. Vedenie Trnavskej univerzity v Trnave pripravuje začiatok akademického roka a podobu zimného semestra v dvoch variantoch, Potvrdil to jej rektor René Bílik.

„Prvý je takpovediac bežný a ráta s dennou prezenčnou formou vyučovania a so všetkými univerzitnými podujatiami, pravdaže pri paralelnom dodržiavaní hygienických pravidiel, ktoré sú platné v Slovenskej republike ako prevencia ochorenia Covid-19,“ uviedol rektor. Druhý sa orientuje na dištančné formy vyučovania.

Aj Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici v rámci príprav na nový akademický rok zohľadňuje možnosť druhej vlny nového koronavírusu a prechodu z prezenčnej na dištančnú metódu výučby.

"Pedagogický proces súvisiaci s výučbou v akademickom roku 2020/2021 sa nastavuje tak, aby univerzita mohla prejsť na online výučbu plynule na všetkých fakultách. V procese príprav sa zohľadňujú skúsenosti z výučby v letnom semestri počas prvej vlny nového koronavírusu,“ ozrejmila vedúca referátu marketingovej komunikácie UMB Dana Straková.

Univerzita rieši nielen pedagogický proces, ale aj informačno-technické vybavenie na jednotlivých pracoviskách, vybavenie prednáškových miestností prispôsobených na online výučbu v súlade s rozvrhom vyučovania v nasledujúcom zimnom semestri. V súčasnosti prebiehajú školenia pre pedagógov, ktorých cieľom je zvýšiť efektivitu ich práce s e-learningovými a online nástrojmi.

„Bez ohľadu na to, či bude alebo nebude druhá vlna pandémie alebo karanténnych opatrení, univerzita pokračuje v trendoch digitalizácie procesov a podpory pre online vzdelávanie, ktoré kríza v súvislosti s ochorením Covid-19 len urýchlila a pomohla ich rýchlejšiemu presadeniu v bežnom pracovnom živote pedagógov aj študentov,“ uviedla Straková.

Na nový akademický rok a prípadnú druhú vlnu pandémie sa pripravujú aj na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave. V júli sa konalo stretnutie s odborníkmi na krízový manažment. Hovorkyňa UK Lenka Miller poznamenala, že koncom júla sa stretli zástupcovia vedenia univerzity a riaditelia internátov s epidemiológmi.

Počas stretnutí sa venovali zabezpečeniu prevencie pred príchodom na internáty a počas zápisov. Ďalšou témou stretnutí sú bezpečnostné a hygienické štandardy počas výučby, možnosti usporiadania hromadných podujatí či opatrenia týkajúce sa internátov.

Vedenie Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach na prelome augusta a septembra prijme konkrétne opatrenia pre prípravu výučbových priestorov, realizáciu výučby a ubytovania študentov.

„Z pohľadu dodržiavania nových hygienických štandardov sú univerzita, jej fakulty a univerzitné pracoviská pripravené, keďže máme dostatočné skúsenosti z predchádzajúceho obdobia. Z úrovne vedenia opäť urobíme dôslednú kontrolu pripravenosti všetkých univerzitných a fakultných priestorov,“ vyplýva zo stanoviska univerzity. V podobnom duchu pripravujú aj nastavenie pravidiel pre výučbu. Zároveň vedenie UPJŠ verí, že výučba sa bude realizovať prezenčne.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19