V nedeľu potvrdili tri prípady koronavírusu z 564 testov

V nedeľu na Slovensku pribudli tri prípady nákazy koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 2 599 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

10.08.2020 09:39 , aktualizované: 14:14
debata (7)

Uplynulý deň urobili laboratóriá 564 testov, spolu vyhodnotili už takmer 280-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na koronavírus, Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí. Z ochorenia sa vyliečili ďalší dvaja pacienti. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus tak stúpol na 1 866.

Ako informoval permanentný krízový štáb na korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov stúpol o dvoch, aktuálne je ich 45. U 32 pacientov bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú tri osoby, na umelej pľúcnej ventilácii je päť pacientov.

Kĺzavý medián má aktuálne hodnotu 43. Z nových prípadov potvrdili dva v Bratislavskom kraji a jeden v Trenčianskom kraji. Išlo o okresy Bratislava, Senec a Trenčín, kde boli pozitívne testované dve ženy a jeden muž vo veku od 29 do 52 rokov. Na Slovensku je aktuálne 702 aktívnych prípadov.

Zamestnanci trenčianskej SAD majú negatívne testy

V súvislosti s novým ohniskom nákazy koronavírusom v trenčianskom výrobnom závode LEONI otestovali vodičov Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Trenčín, ktorí zabezpečovali dopravu zamestnancov do spomínanej firmy. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa SAD Trenčín Ivana Strelcová, všetky testy boli negatívne.

„Testovaním prešlo 46 vodičov a sedem technicko-hospodárskych pracovníkov. Všetci podstúpili hromadné testovanie v areáli SAD Trenčín v sobotu 8. augusta predpoludním,“ spresnila Strelcová.

V závode na výrobu káblových zväzkov LEONI potvrdili uprostred minulého týždňa ochorenie COVID-19 u 21 zames­tnancov. Podľa regionálnych hygienikov potvrdené prípady súviseli s epidemiologickým vyšetrovaním kontaktov pozitívnych prípadov lokálnej epidémie v Bánovciach nad Bebravou. Následné karanténne opatrenia sa dotkli pätiny zamestnancov trenčianskeho závodu.

Minister vnútra je pripravený v prípade potreby zvolať ústredný krízový štáb

Na utorkovom zasadnutí pandemickej komisie sa zúčastní aj minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). V prípade, že si to bude situácia vyžadovať, je pripravený zvolať ústredný krízový štáb. Pre TASR to uviedla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová. Termín stretnutia konzília epidemiológov stanovený zatiaľ nie je, uviedol v piatok tlačový odbor Úradu vlády SR.

Minulý týždeň pribudli desiatky potvrdených prípadov na ochorenie COVID-19, rovnako aj úmrtia. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR naplánovalo na utorok stretnutie pandemickej komisie, ktorá by mala odobriť pandemický plán.

Do pandemického plánu potreboval rezort podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) zapracovať viaceré pripomienky. Avizoval však vytvorenie štyroch pracovných skupín, ktoré sa zaoberajú imunizáciou obyvateľstva, vytvorením semaforov pre zariadenia sociálnych služieb, zabezpečením tímov rýchlej intervencie či zabezpečením ambulantnej starostlivosti v súvislosti koronavírusom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus