Pred 11 rokmi zahynulo pri výbuchu v Handlovej 20 baníkov

Predseda Smeru Robert Fico si v pondelok pri príležitosti 11. výročia výbuchu v handlovskej bani uctil pamiatku obetí najväčšieho banského nešťastia v histórii Slovenska. Zahynulo pri ňom 20 baníkov a banských záchranárov. Pamiatku obetí si uctil v rámci pietnej spomienky Dňa bielych ruží v Handlovej. TASR o tom informoval hovorca strany Ján Mažgút.

10.08.2020 16:55 , aktualizované: 20:45
handlová fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico (druhý sprava) počas pietnej spomienky v rámci Dňa bielych ruží pri Pamätníku obetiam banských nešťastí v Handlovej. 10. august 2020.
debata (4)

Baníctvo na Slovensku bolo podľa strany vždy symbolom tvrdej a poctivej práce a kľúčovým odvetvím zabezpečujúcim zamestnanosť na Hornej Nitre. V súčasnosti prežíva výraznú transformáciu spojenú s útlmom ťažby hnedého uhlia, keď stovky baníkov prichádzajú o svoju prácu a hľadajú nové profesionálne uplatnenie.

V tejto súvislosti kritizuje Fico súčasnú vládu Igora Matoviča (OĽANO). Vytýka jej, že podmienky pre úspešnú transformáciu slovenského baníctva sa zhoršili. „Pri rokovaniach o rozpočte EÚ na roky 2021–2027 predseda vlády zlyhal, keď neprotestoval proti výraznému zníženiu prostriedkov pri takzvanom "just transition fund“, z ktorého by Slovenská republika mohla čerpať financie na riešenie transformácie baníctva na hornej Nitre," skonštatoval Fico.

Matovič: Štát, ktorý za 11 rokov nie je schopný doručiť spravodlivosť, je len atrapou právneho štátu.

„Keď som sa pozeral na tie ruže, majú dve farby. Jedna farba je biela, druhá zelená. Tá biela vo mne dnes symbolizuje nevinnosť ľudí, ktorí zomreli. Ktorí odchádzali do práce s pocitom, že sa vrátia k svojim rodinám. A zelená vo mne evokuje nádej, že raz budú spravodlivo odsúdení tí, ktorí to spôsobili a ktorí boli vinní,“ spomenul vo svojom príhovore Matovič.

Štát, ktorý za 11 rokov nie je podľa neho schopný doručiť spravodlivosť, je len atrapou právneho štátu. „Bohužiaľ, v takomto štáte žijeme. Našou spoločnou úlohou je to zmeniť, aby ľudia v akejkoľvek životnej situácii, ak sa s neprávom stretnú, sa spravodlivosti dožili rýchlo,“ dodal.

Mikulec: Banské nešťastia na Hornej Nitre si už vyžiadali 470 obetí

„Dnešný deň si pripomíname všetkých baníkov, ktorí prišli o život. Najväčšia tragédia v našich končinách sa odohrala pred jedenástimi rokmi v bani Handlová. O život tam prišlo 20 baníkov a banských záchranárov. Len na hornej Nitre si takéto nešťastia vyžiadali viac ako 470 obetí,“ napísal na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).

Pamätník baníkov na Ulici 29. augusta v Handlovej si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdávajú úctu baníkom aj z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku.

Deň obetí banských nešťastí SR schválil parlament v roku 2010. V tento pamätný deň si Slovensko pripomína viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry. Rovnako viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území.

Kto je vinníkom tragédie?

V Bani Handlová zahynuli 11 banskí záchranári a 9 baníci, ktorí v časti Východnej šachty v hĺbke zhruba 330 metrov pod povrchom likvidovali požiar. Približne o 9:30 sa prerušilo telefonické spojenie a vypadli snímače, ktoré indikovali stav banských plynov. Pravdepodobne vtedy nastal výbuch. Jeho tlaková vlna ľahko zranila aj ďalších deviatich baníkov, ktorí boli od miesta nešťastia vzdialení 150 až 200 metrov.

Po baníkoch a záchranároch, ktorí vtedy pod zemou zahynuli, zostali takmer štyri desiatky detí, z toho väčšina nezaopatrených.

Vtedajší riaditeľ Obvodného banského úradu v Prievidzi Bohuš Sliacky v roku 2011 informoval, že za tragédiu mohlo viacero faktorov. „Zo záverov vyšetrovania nie je možné jednoznačne určiť, čo bolo hlavnou príčinou explozívneho vyhorenia plynov, a preto nie je možné konštatovať konkrétne a jednoznačné porušenie bezpečnostných predpisov,“ povedal v roku 2011 Sliacky. Úrad zistil aj 13 iných nedostatkov, tie však podľa neho explóziu nezapríčinili.

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru Prievidza 11. apríla 2011 obvinil pre prečin všeobecného ohrozenia troch zamestnancov Hornonitrianskych baní, ktorí riadili likvidáciu požiaru.

Okresný súd v Prievidzi ich 7. mája 2015 za tento prečin odsúdil a udelil im trest odňatia slobody od päť do osem rokov vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov baní. Súd im vyčítal nedbanlivé konanie a zlý postup pri hasení požiaru. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Obžalovaní sa voči rozsudku odvolali, pretože ho nepovažujú za správny ani zákonný.

Prievidzský súd sa kauzou opäť zaoberá po tom, čo Krajský súd (KS) v Trenčíne v marci 2017 zrušil jeho pôvodný rozsudok v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Rozhodnutie vydal ešte koncom marca.

Prvostupňový súd sa podľa verdiktu krajského súdu v danom prípade nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie, pričom skutkové zistenia súdu prvého stupňa vzbudzujú pochybnosti o ich správnosti.

Pozostalí po baníkoch a záchranároch, ktorí pri handlovskom banskom nešťastí zahynuli, tak ani po 10 rokov nevedia, kto za tragédiu môže a čo sa vlastne vtedy v bani stalo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Handlová #baňa Handlová #Deň bielych ruží #Roman Mikulec