Krajčí: Na Slovensku je druhá vlna pandémie

Epidemiologická situácia na Slovensku je aktuálne pod kontrolou, aj keď sa zhoršuje. V súčasnosti krajina čelí druhej vlne nového koronavírusu. Po stretnutí Pandemickej komisie vlády SR to v utorok povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Komisia navrhuje zasadnutie konzília odborníkov, aby prehodnotili stav v okolitých krajinách.

11.08.2020 09:41 , aktualizované: 21:59
Koronavírus Komisia Pandemická Zasadnutie Foto: ,
Sprava: minister vnútra Roman Mikulec, štátna tajomníčka MZ SR Jana Ježíková, minister zdravotníctva a predseda Pandemickej komisie Marek Krajčí, tajomník Pandemickej komisie Anton Tencer a hlavný hygienik Ján Mikas počas zasadnutia Pandemickej komisie vlády SR v Bratislave 11. augusta 2020.
debata (115)

Nárast druhej vlny pandémie koronavírusu je na Slovensku ešte relatívne dobrý. „Situácia je pod kontrolou aj vďaka enormnému úsiliu regionálnych hygienikov a pracovníkov regionálnych úradov verejného zdravotníctva,“ konštatoval Krajčí s tým, že v okolitých krajinách je situácia je komplikovanejšia. Komisia by mala zadefinovať aj menej bezpečné regióny iných krajín. Počty chorých rastú napríklad v Česku či Poľsku. O bezpečnosti cestovania do iných krajín by mal rozhodnúť premiér Igor Matovič (OĽANO).

„Dobrou správou je, že Slovensko má oddnes nový pandemický plán. Podľa pandemického plánu máme zabezpečenú pripravenosť Slovenska na pandémiu akútnych respiračných ochorení aj do budúcna. Ten pandemický plán bol prepracovaný v súvislosti s prebiehajúcou pandémiou ochorenia COVID-19. Jeho cieľom je eliminácia zdravotnej a ekonomickej záťaže obyvateľstva, chodu hospodárstva, stavanie úloh orgánov štátnej správy, samosprávy a odborných orgánov, ktoré riadia, zabepečujú a plnia činnosti v spojitosti so zabezpečovaním ochrany verejného zdravia,“ povedal Krajčí.

Komisia na stretnutí schválila nový pandemický plán pre Slovensko. Schválila ho až na druhý pokus. Odborníci o ňom diskutovali po prvý raz ešte koncom júla, ale neodobrili ho pre viaceré pripomienky. Šéf rezortu priblížil, že plán napovie, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Nový pandemický plán nebude používať informácie o kĺzavom mediáne.

Pandemická komisia vzhľadom na situáciu s koronavírusom neodporúča cestovanie do zahraničia. Krajčí tiež avizoval, že rodičia by pred nástupom detí do školy mohli podávať čestné vyhlásenie o tom, že dieťa nebolo posledných 14 dní v zahraničí ani na tábore s medzinárodnou účasťou. Odporúčanie na zavedenie tzv. vyhlásenia o bezinfekčnosti chce predniesť na stredajšom rokovaní vlády SR. Opatrenie by sa malo týkať aj predškolských zariadení.

Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že veľa epidémií na Slovensku vzniklo z dôvodu importovaného prenosu, najmä z Ukrajiny, Srbska a Česka. V ďalších prípadoch ide o kontakty s nakazenými. Veľkým firmám odporúča „oprášiť krízové plány“ a nastaviť pravidlá pre zamestnancov. „Môže sa stať, že budú riešiť epidémie aj v týchto veľkých firmách a budú musieť pre tieto prípady uzatvoriť aj časti prevádzky,“ dodal.

Pribudlo 16 nových prípadov

Na Slovensku pribudlo v pondelok 16 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke. Celkovo tak máme 2 615 pozitívne testovaných ľudí. Laboratóriá urobili uplynulý deň 1 454 testov, celkový počet otestovaných vzoriek je tak už takmer 281-tisíc.

Doteraz sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1 874 ľudí, v pondelok pribudli ôsmi noví vyliečení pacienti.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti priblížilo, že pozitívny test malo deväť mužov a sedem žien vo veku od 19 do 83 rokov v okresoch Bánovce nad Bebravou (4), Prievidza (3), Žiar nad Hronom (2), Bratislava (2), Žarnovica (1), Košice (1), Kysucké Nové Mesto (1), Prievidza (1) a Partizánske (1).

V nemocniciach je hospitalizovaných 41 pacientov. Z nich má podľa MZ potvrdené ochorenie 31 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú dvaja.

Počas pondelka nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na koronavírus. Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí. Na Slovensku je aktuálne 710 aktívnych prípadov.

115 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus