Nicholsonová: Blaha musí za svoje výroky niesť zodpovednosť

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) považuje za nepochopiteľné, že polícia zastavila trestné stíhanie v súvislosti so statusom poslanca Národnej rady (NR) SR Ľuboša Blahu (Smer). Je presvedčená o tom, že poslanec by mal niesť za svoje výroky zodpovednosť.

11.08.2020 14:42
Lucia Ďuriš Nicholsonová, podcast Foto:
Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) na archívnej snímke.
debata (176)

Blaha sa mal v decembri minulého roka chváliť na sociálnej sieti fotografiou s červenou hviezdou s kosákom a kladivom.

„Podpora a propagácia smerujúca k potlačeniu základných práv a slobôd je v zmysle Trestného zákona trestným činom. Som hlboko presvedčená, že človek, ako je Ľuboš Blaha, musí niesť zodpovednosť za svoje výroky,“ povedala europoslankyňa v stanovisku, ktoré TASR zaslal hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Na trestné stíhanie v súvislosti s fotkou upozornil ešte koncom januára poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS). Ten podával vo veci aj trestné oznámenie. „Je povinnosťou demokratických politikov a občianskej spoločnosti poukazovať na riziká, ktoré sa spájajú s presadzovaním podobných ideológií cez demagogickú, nenávistnú a populistickú politiku,“ uviedol poslanec.

Polícia v pondelok pre TASR potvrdila, že vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zastavil trestné stíhanie v súvislosti s Blahovým statusom „vzhľadom na to, že skutok nie je trestným činom“.

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľuboš Blaha #Lucia Ďuriš Nicholsonová