Nikto zo skupiny Krátky proces nejde do väzby

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, nezobral do väzby troch členov extrémistickej skupiny, herca a speváka kapely Krátky proces Rastislava Rogela s Karolom Pruknerom a Tomášom Ferencom, ktorých polícia zadržala v rámci akcie Šašovia v utorok a obvinila zo zločinu výroby extrémistických materiálov. Vyšetrovať ich budú na slobode. Rozhodnutie je právoplatné.

13.08.2020 16:23 , aktualizované: 22:05
debata (328)
Spevák extrémistickej kapely Krátky proces... Foto: Eva Štenclová, Pravda, Polícia SR/facebook
rogel ferenc prukner Spevák extrémistickej kapely Krátky proces Rastislav Rogel (v strede) a ďalší dvaja členovia, Tomáš Ferenc (vľavo) a Karol Prukner (vpravo). Eskorta ich privádza na ŠTS v Banskej Bystrici, 13. august 2020.

Všetkých troch priviezli policajti do Banskej Bystrice krátko pred pol treťou poobede. Ruky mali v putách, no v budove súdu, počas príchodu do pojednávacej miestnosti, ich už mali voľné. Sudca Peter Pulman začal rozhodovať o pol štvrtej, verdikt padol krátko pred siedmou večer.

Z budovy súdu vyšli všetci traja so spokojným výrazom na tvárach, svoju situáciu však ani jeden z nich nekomentoval.

O niečo zhovorčivejší bol prokurátor. „Sudca konštatoval dôvodnosť takzvanej pokračujúcej väzby, pričom ale obvinených ponechal na slobode. Uložil im primerané povinnosti a obmedzenia za dohľadu probačného a mediačného úradníka. Z toho dôvodu som sťažnosť proti rozhodnutiu sudcu nepodal,“ objasnil krátko po rozhodnutí prokurátor. Vzhľadom na charakter trestnej činnosti je vraj takéto obmedzenie postačujúce. Obvinení majú uložených niekoľko zákazov – vycestovať do zahraničia, kontaktovať sa medzi sebou navzájom, tiež s ďalšími obvinenými, zúčastňovať sa koncertov kapely Krátky proces a pokračovať vo vyrábaní extrémistických materiálov. Zároveň majú povinnosť dočasne pozastaviť činnosť internetových stránok skupiny. „Ešte širší rozsah obmedzení a povinností navrhli, nad rámec návrhu prokurátora, samotní obvinení. Rozhodnutie je právoplatné,“ povedala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková.

VIDEO: Súd rozhoduje o väzbe pre zadržaných v akcii Šašovia.
Video

Ako konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, sudca v plnom rozsahu vyhovel jeho návrhu, čo znamená, že konštatoval dôvodnosť preventívnej väzby, pričom obvinených ponechal na slobode, pri nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložením primeraných povinností a obmedzení. Sťažnosť preto nepodal.

Rogela a jeho kumpánov zadržala Národná kriminálna agentúra v utorok v rámci akcie Šašovia. Previniť sa mali výrobou hudobných albumov s extrémistickou tematikou. Konkrétne ide o zločin výroby extrémistických materiálov a ich rozširovania. U Rogela mali nájsť literatúru a ďalšie zberateľské predmety s nacistickou a hitlerovskou tematikou. Ich fotografie zverejnila polícia na sociálnej sieti.

Celkovo zadržali policajti v utorok osem osôb, päť z nich už ale vyšetrovateľ, so súhlasom prokurátora, prepustil na slobodu. Medzi nimi aj bubeníka skupiny Horkýže Slíže Mareka Viršíka.

Akcia pod krycím menom Šašovia, prebiehala aj susednej Českej republike. Podľa portálu ceska-justice.cz sa mal zásah odohrať v Děčíne v Ústeckom kraji, kde príslušníci Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), českej obdoby NAKA, vykonali domovú prehliadku u bubeníka skupiny Krátky proces Jozefa Pokorného. Ten sa mal podieľať na vydaní dvoch albumov skupiny.

© Autorské práva vyhradené

328 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Rastislav Rogel #Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici