Z vyše 2700 testov bolo 62 pozitívnych, pribudla jedna obeť

Na Slovensku pribudlo 62 nových prípadov respiračného ochorenia Covid-19. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 738 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2 801 pozitívne testovaných na koronavírus. Informovalo o tom na svojej webovej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií. V Košiciach zomrela v stredu 80-ročná pacientka s pozitívnym testom na koronavírus. Diagnostikovali ho až posmrtne.

14.08.2020 10:05 , aktualizované: 21:48
test, COVID-19, koronavírus, alpha medical Foto: ,
Testovanie vzoriek na koronavírus SARS-CoV-2 v laboratóriu.
debata (73)

Najviac pozitívne testovaných zaznamenali v Trenčianskom (23), Bratislavskom (12) a Trnavskom kraji (10). Osem nových prípadov pribudlo v Prešovskom kraji, štyri nové vzorky sa týkajú Nitrianskeho, tri Košického a dva Žilinského kraja. Ani jeden prípad nepribudol medzi obyvateľmi Banskobystric­kého kraja.

V nemocniciach je hospitalizovaných 51 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 43 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, umelú pľúcnu ventiláciu potrebujú štyria chorí.

V Košiciach zomrela pacientka s koronavírusom

V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) zomrela v stredu 80-ročná pacientka s pozitívnym testom na nový koronavírus. „Ako hlavná príčina smrti bola klinicky i pitvou stanovená bronchopneumónia,“ informovala v piatok TASR Alžbeta Mohyláková z komunikačného oddelenia nemocnice.

Pacientka zomrela počas hospitalizácie na IV. internej klinike. Ochorenie COVID-19 jej diagnostikovali až posmrtne.

„V karanténe je päť zamestnancov, ktorí boli exponovaní natoľko, aby hrozilo riziko ich nákazy. Taktiež bola vykonaná dezinfekcia lôžkového oddelenia, na ktorom bola pacientka hospitalizovaná,“ uviedla Mohyláková. V pondelok sa testovaniu podrobia všetci zamestnanci a pacienti, ktorí boli s pacientkou v bezprostrednom kontakte.

Poslanec ĽSNS mal pozitívny test

Poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičnú ĽSNS Eduard Kočiš mal pozitívny test na nový koronavírus. Upozornil na to Denník N, pre TASR to potvrdil poslanec NR SR a hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica. Podľa Ďuricu Kočiš nemá žiadne symptómy ochorenia, v ostatných dňoch sa vrátil z dovolenky v Bulharsku. Ďurica ďalej informoval, že je o tom parlament informovaný, poslanci klubu ĽSNS sa testovať nebudú vzhľadom na to, že neboli s Kočišom v posledných týždňoch vo fyzickom kontakte.

Zvážte rodinnú oslavu

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) v piatok na sociálnej sieti opätovne odporučil občanom Slovenska zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia. V aktuálnej situácii rovnako ÚVZ SR odporučil zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia.

Prehľad aktuálnych opatrení konzília epidemiológov

Konzílium epidemiológov prijalo na svojom štvrtkovom zasadnutí na Úrade vlády SR viacero opatrení v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

CESTOVANIE:
- zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia
- do 1. 9. sa nebudú prehodnocovať menej rizikové krajiny
- budú sa definovať rizikové regióny v krajinách
- aktualizácia údajov každé dva týždne

ZOZNAM RIZIKOVÝCH REGIÓNOV:
- Česko: Praha
- Chorvátsko: Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa
- Poľsko: Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo
- Španielsko
- Francúzsko: Provence-Alpes-Côte dAzur, Île-de-France, Mayotte
- Belgicko
- Malta
- Holandsko: Noordholland, Sudholland
- Írsko: Midlands, Mid-East
- Dánsko: Midtjylland
- UK: Grampian
- Estónsko: Tartumaa, Harju Maakond

ŠKOLY:
- prvé dva týždne nosenie rúšok v školách
- čestné vyhlásenie do škôl
- informácia o ceste mimo SR od 17.8. 2020
- informácia o účasti dieťaťa na hromadnom podujatí od 17.8. 2020
- prehlásenie o bezinfekčnosti
- informácia o absolvovaní karantény po pobyte v rizikovej krajine

OBMEDZENIA OD 1.9. DO 1.10. 2020:
- neodporúčajú sa hromadné podujatia
- zákaz hromadných podujatí nad 1000 ľudí (vrátane športových podujatí)
- zákaz interiérových hromadných podujatí nad 500 ľudí (povinnosť nosenia rúška)
- zákaz všetkých interiérových hromadných podujatí po 23. h s výnimkou svadieb
- obmedzíme návštevnosť kúpalísk a aquaparkov

ZARIADENIA SOCIÁLNEJ STAROSTLIVOSTI:
- Opatrenia sa budú zavádzať na regionálnej úrovni na základe epidemiologickej situácie

ZAMESTNÁVANIE OBČANOV RIZIKOVÝCH KRAJÍN:
- povinnosť zamestnávateľa zamedziť vstupu zamestnancov z rizikových krajín do všetkých prevádzok a pracovísk bez potvrdenia o ich registrácii na RÚVZ a potvrdenia o negatívnom PCR teste

Slovensko je v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie

Slovensko je podľa schváleného pandemického plánu aktuálne v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie koronavírusu. Núdzový stav by krajina opätovne vyhlásila v prípade dosiahnutia tretej fázy po ďalšom zhoršení epidemiologickej situácie a náraste počtu infikovaných.

Ministerstvo zdravotníctva SR momentálne v prvej fáze pripravuje reprofilizáciu lôžkového fondu v určených desiatich nemocniciach po celom Slovensku. V prípade nástupu druhej fázy, ak by pokračovalo zhoršenie epidemiologickej situácie a zvyšoval sa počet infikovaných osôb, kapacita lôžok na infekčných kliník a oddelení by bola naplnená na viac ako polovicu a vznikali by ohniská nákazy, minister zdravotníctva by vydal príkaz na reprofilizáciu lôžkového fondu subjektom hospodárskej mobilizácie, teda štrnástim nemocniciam s infekčnými klinikami a oddeleniami.

Ak by epidemiologická situácia následkom ďalšieho zhoršovania dospela až do tretej fázy, krajina podľa pandemického plánu znovu vyhlási núdzový stav. Naplnenosť infekčných lôžok by presiahla 75 percent, vznikajúce ohniská nákazy by príslušné okresné úrady na návrh regionálnych úradov verejného zdravotníctva uzatvárali do karantény. Zámerom bude spomaliť prenos nákazy a zabrániť kolapsu zdravotníctva.

Pandemický plán podľa rezortu zdravotníctva počíta aj so štvrtou fázou, v nej pôjde o postupný návrat do medzipandemického obdobia.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus