Z piatkových 3 235 testov bolo 54 pozitívnych. Najviac z Bratislavy

V piatok na Slovensku pribudlo 54 prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet doteraz identifikovaných pozitívnych vzoriek stúpol na 2855. V piatok vykonali 3235 testov, čím sa počet otestovaných zvýšil na 292.825. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

15.08.2020 10:51 , aktualizované: 13:33
debata (58)

Pozitívne testovaných zaznamenali v okresoch Bratislava (12), Trenčín (9), Prešov (4), Dunajská Streda (4), Bánovce nad Bebravou (3), Senec (3), Vranov nad Topľou (2), Žilina (2), Revúca (2), Trnava (2), Bytča (1), Nové Mesto nad Váhom (1), Žiar nad Hronom (1), Košice (1), Ilava (1), Pezinok (1), Zvolen (1), Čadca (1), Detva (1), Nitra (1) a Prievidza (1). Je medzi nimi 28 mužov a 26 žien, sú vo veku od šesť do 84 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 50 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria pacienti.

V piatok pribudlo 25 uzdravených, z ochorenia sa zostavilo doteraz 1969 pacientov. Počas piatka nepribudlo žiadne úmrtie pacienta na nový koronavírus. Slovensko tak stále eviduje 31 úmrtí.

Väčšinou ide o kontakty

V prípade väčšiny nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 ide o kontakty už potvrdených prípadov z podchytených ohnísk nákazy. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Priblížil, že sa to týka známeho ohniska rodinných osláv v pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne. „Rovnako ide aj o importy zo zahraničia a identifikované sú aj sporadické prípady ochorenia COVID-19. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie,“ doplnil ÚVZ SR.

Epidemiológovia naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov pozitívne testovaných osôb, nariaďujú im izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19. Zároveň sa odber klinických vzoriek realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb.

Vo fabrike v Krušovciach potvrdili koronavírus

U zamestnanca slovenského závodu ZKW Slovakia v Krušovciach pri Topoľčanoch potvrdili ochorenie COVID-19. Pozitívne testovaný 28-ročný muž bol pravdepodobne infikovaný počas súkromnej dovolenky v Chorvátsku. „Všetky osoby, ktoré boli s infikovaným mužom v priamom kontakte, boli okamžite vyzvané na dodržiavanie domácej karantény. Okrem karantény priamych kontaktných osôb v spoločnosti sa určujú a kontrolujú aj jeho súkromné kontakty,“ potvrdil generálny riaditeľ závodu ZKW Slovakia Franz Nigitz.

Podľa riaditeľa závodu sa vo firme s okamžitou účinnosťou opäť uplatňujú prísnejšie hygienické a ochranné požiadavky. „Súbežne s okamžitou hĺbkovou dezinfekciou kancelárií zamestnancov boli v spoločnosti okamžite sprísnené ďalšie ochranné opatrenia. Mítingy sa zvyčajne konajú online, služobné cesty sú povolené iba v absolútne nevyhnutných prípadoch. Ak je to možné, mali by zamestnanci využiť v prípade služobnej cesty dopravu autom,“ spresnil Nigitz.

V samotnom závode je nevyhnutné používať ochranu dýchacích ciest vo všetkých verejných priestoroch a v priestoroch, ako sú chodby, šatne, autobusy. Aby boli dodržané predpísané vzdialenosti, v jedálni bol znížený počet osôb za jedným stolom. Naďalej sa pokračuje v meraní telesnej teploty pri vstupe do budovy. Na strategických miestach sa nachádza dezinfekcia na ruky. Kontaktné plochy sú dezinfikované niekoľkokrát denne.

Závod ZKW v Krušovciach sa zaoberá výrobou svetlometov a hmlových svetiel a vývojom nových osvetľovacích systémov. Okrem výroby plastových dielov so 70 vstrekovacími strojmi sa v slovenskom závode vyrábajú aj plastové šošovky a moduly. S viac ako 2000 zamestnancami je druhým najväčším výrobným závodom ZKW. „Výroba pokračuje podľa plánu, hoci s mierne zníženou kapacitou. Vďaka prijatým ochranným opatreniam môžeme udržiavať potrebnú úroveň výroby. Týmto spôsobom plníme požiadavky našich zákazníkov z pohľadu dodávok materiálov, ale chránime aj zdravie našich zamestnancov,“ skonštatoval Nigitz.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus