Infikovalo sa už 30 miliónov ľudí. Česi a Maďari hlásia rekordné čísla

Počet pozitívne testovaných ľudí na koronavírus vo svete prekročil hranicu 30 miliónov, obetí je 943-tisíc. Česko, Maďarsko, Slovinsko, Francúzsko a ďalšie krajiny zaznamenali rekordné denné prírastky prípadov ochorenia Covid-19. Madrid oznámil opätovné zavedenie lockdownu.

18.09.2020 06:00 , aktualizované: 23:24
Virus Outbreak Czech Republic Foto: ,
Ľudia s rúškami v pražskom metre.
debata (153)

23:24 Britský premiér Boris Johnson v piatok vyhlásil, že prichádza druhá vlna pandémie koronavírusu. Povedal to v deň, keď vláda hlásila 4 322 nových potvrdených prípadov nákazy, teda najvyšší počet od začiatku mája. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Johnson v rozostavanom centre na výrobu vakcín neďaleko anglického mesta Oxford uviedol: „Vidíme to vo Francúzsku, Španielsku, po celej Európe – obávam sa, že bolo úplne neodvratné, že to budeme zažívať aj v tejto krajine.“ Spojené kráľovstvo zaznamenalo za piatok 27 úmrtí, takže oficiálny celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpol na 41 732.

Anglicko sa pripravuje na ďalšie obmedzenia v zhromažďovaní ľudí a ďalších aktivitách vo viacerých oblastiach tejto krajiny, ktorá je súčasťou Spojeného kráľovstva. Šíria sa špekulácie, že Británia zrejme smeruje v nasledujúcich týždňoch k celoštátnej karanténe (lockdownu), čiastočne aj preto, že režim testovania má problém uspokojiť vyšší dopyt ľudí.

23:11 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyšle na monitorovanie prezidentských volieb v USA len 30 namiesto plánovaných 500 pozorovateľov z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na piatkové oznámenie OBSE. Tridsiatka pozorovateľov by mala do USA zamieriť začiatkom októbra a zostanú tam až do 3. novembra, keď sú naplánované prezidentské voľby.

Organizácia pôvodne plánovala do Spojených štátov vyslať 100 dlhodobých a 400 krátkodobých pozorovateľov a ich príchody sa mali začať tento mesiac. Bezpečnosť v oblasti zdravia a obmedzenia v oblasti cestovania si však vyžiadali zníženie tohto počtu na 30. OBSE v súvislosti s tohtoročnými americkými voľbami vyjadrila znepokojenie, že „budú najnáročnejšie za obdobie posledných desaťročí“.

22:39 Francúzsko v piatok oznámilo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo 13 215 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je nový rekord. Vo štvrtok počet prípadov infekcie už druhýkrát za týždeň presiahol 10 000. Francúzske ministerstvo zdravotníctva takisto uviedlo, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpol na 31 249 oproti štvrtkovým 31 095 – nárast o 154 úmrtí je štvormesačným maximom.

Počty mŕtvych ľudí s diagnostikovaným ochorením COVID-19 stúpajú prvýkrát od skončenia celoštátnej karantény (lockdownu), ktorá trvala od marca do mája. Kým donedávna prípady infekcie pribúdali prevažne medzi mladými ľuďmi, nákaza sa teraz rýchlo šíri aj medzi ľuďmi nad 75 rokov.

22:16 Taliansko zaznamenalo za uplynulý deň 1907 prípadov nákazy koronavírusom po tom, ako v krajine za rovnaký čas vykonali 99.839 testov. Je to o 2000 testov menej než deň predtým, počas ktorého zaevidovali 1585 novoinfi­kovaných. Informovala o tom v piatok agentúra ANSA. Celkový počet nakazených stúpol na 294.932. Talianske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledný deň podľahlo ochoreniu COVID-19 ďalších desať pacientov, čím sa oficiálny počet obetí v krajine zvýšil na 35.668. Od začiatku epidémie sa v Taliansku vyliečilo 216.807 infiko­vaných.

21:32 Zavedenie ďalších reštrikcií pre nárast nakazených oznámilo v piatok aj Dánsko. V celej krajine budú smieť byť bary a reštaurácie otvorené len do 22.00 h. Toto opatrenie doteraz platilo iba pre metropolu Kodaň a jej predmestia. Od soboty budú v Dánsku zakázané zhromaždenia viac ako 50 ľudí, povolený počet sa tak znížil zo 100 osôb. Opatrenia zostanú v platnosti minimálne do 4. októbra.

Premiérka Mette Frederiksenová zdôraznila, že hoci počet prípadov stúpa, situácia je priaznivejšia než v marci. Dánsko dosiaľ eviduje 22 291 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a 635 súvisiacich úm­rtí.

21:30 V hlavnom meste Islandu Reykjavík nariadili v piatok štvordňové uzavretie barov a nočných klubov v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu. Z 59 nových prípadov nákazy, ktoré zaznamenali na Islande od pondelka, evidovali 58 v oblasti Reykjavíku. Podľa tamojších epidemiológov najmenej štvrtina nových prípadov bola spojená s návštevou barov a nočných klubov v centre mesta – zvyšok zaznamenali dve tamojšie univerzity.

V tejto severskej krajine s 365 000 oby­vateľmi doteraz zaznamenali 2 230 prípadov nákazy koronavírusom vrátane desiatich úmrtí. Vo štvrtok v krajine pribudlo za uplynulých 24 hodín 21 potvrdených prípadov infekcie, čo je najvyšší denný prírastok za viac ako päť mesiacov.

21:14 Londýnsky silvestrovsko-novoročný ohňostroj zrušili pre pandémiu koronavírusu. V piatok to oznámil starosta britskej metropoly Sadiq Khan, ktorého citovala stanica Sky News. Starosta Londýna vysvetlil, že si „jednoducho nemôžeme dovoliť“, aby sa veľký počet ľudí zhromaždil na ohňostroj na privítanie roka 2021.

Starosta dodal: „Pracujeme na niečom, čo si budú môcť ľudia vychutnať v televízii v pohodlí a bezpečí svojich obývačiek.“ Khan ešte uviedol, že presné podrobnosti programu plánovaného na 31. decembra zatiaľ neboli úplne dopracované. „Len čo sa nám podarí veci ustáliť, oznámim to Londýnčanom a ľuďom v celej krajine,“ doplnil.

20:21 Madridská regionálna vláda sa v piatok opätovne rozhodla zaviesť v regióne hlavného mesta Španielska plošné karanténne opatrenia s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu. Obmedzenie pohybu sa dotkne takmer milióna ľudí, píše agentúra AFP. Opätovné zavedenie tzv. lockdownu sa týka častí metropolitnej oblasti Madridu s vysokým výskytom nákazy, kde žije približne 858 000 obyvateľov. Tí ich nebudú môcť opustiť, pohyb mimo svojich domovov však budú mať povolený, ak budú potrebovať ísť do práce, vyhľadať lekársku starostlivosť alebo zaviezť deti do školy, uviedla šéfka regionálnej vlády Isabel Díazová Ayusová.

Štrnásťdňové karanténne opatrenia začnú platiť od pondelka. Na základe nových pravidiel budú zatvorené verejné parky, bary a reštaurácie musia zmenšiť svoju kapacitu o 50 percent. V celom madridskom regióne sa môže naraz stretnúť najviac šesť ľudí, dodala Ayusová. V Španielsku prekročil v utorok oficiálny počet úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom 30 000. Celkový počet infikovaných sa zvýšil na viac ako 600 000, čím sa krajina stala prvou v Európe, ktorá presiahla túto hranicu.

19:50 Česká republika v piatok do večera zaznamenala 1074 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je výrazne nižší počet ako za rovnaký časový úsek vo štvrtok. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. V ČR je v súčasnosti podľa údajov ministerstva zdravotníctva 21 082 nakazených a celkový počet pozitívnych prípadov od začiatku pandémie je 4 228. Počet úmrtí sa v piatok zvýšil o päť na celkových 494. Od piatku 09.00 h SELČ je ČR na slovenskom zozname rizikových krajín

19:25 Britská vláda v piatok oznámila zavedenie nových opatrení v strednej a severozápadnej časti Anglicka a v grófstve West Yorkshire s cieľom obmedziť nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Informoval o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Opatrenia vstúpia do platnosti od utorka 22. septembra. Obyvatelia sa nesmú stretávať s inými ľuďmi mimo svojich domácností a služby v oblasti stravovania budú obmedzené.

Otváracie hodiny počas noci budú takisto obmedzené a podniky vrátane reštaurácií, krčiem a kín budú musieť zatvárať svoje prevádzky v čase od 22.00 h do 5.00 h. Obyvateľom týchto oblastí vláda odporúča využívať verejnú dopravu len na „nevyhnuté účely“ ako dochádzka do škôl alebo do práce, pričom sa majú vyhýbať návšteve amatérskych a poloprofesionálnych športových podujatí ako diváci.

18:29 Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) mal negatívny test na ochorenie COVID-19. Pre TASR to potvrdil minister. Testovať sa dal po tom, ako ochorenie potvrdili u zamestnanca envirorezortu. Minister sa s nakazenou osobou stretol pred siedmimi dňami. Ostal však v preventívnej karanténe až do výsledkov svojich testov.

18:24 „EÚ poskytuje prostredníctvom nástroja núdzovej podpory (NNP) osemnástim členským štátom a Spojenému kráľovstvu finančnú podporu vo výške 150 miliónov eur na dopravu základných zdravotníckych potrieb do Európy,“ uvádza sa v stanovisku Európskej komisie (EK). NNP umožnil EÚ v období od apríla do septembra 2020 financovať dopravu nákladov vrátane osobných ochranných prostriedkov, liekov a zdravotníckeho vybavenia určených na záchranu života.

NNP podporil napríklad dopravu spoločnej zásielky, ktorá obsahovala viac ako tisíc ton základných osobných ochranných prostriedkov do Česka a na Slovensko. „V rámci tohto nástroja EÚ financovala aj dopravu viac ako tisíc ton osobných ochranných prostriedkov, ktoré zakúpil taliansky mimoriadny komisár pre núdzovú situáciu spôsobenú koronavírusom, a viac ako 400 ton ochranných okuliarov, jednorazových plášťov, rúšok a ochranných odevov do Litvy lietadlom a vlakom,“ doplnila EK.

17:44 V Slovinsku zaznamenali za štvrtok 137 pozitívnych testov na koronavírus z 3557 urobených, vyplýva z údajov tamojšej vlády. Ide o najvyšší denný prírastok prípadov od začiatku pandémie. Informovala o tom v piatok slovinská agentúra STA. Podľa údajov slovinského ministerstva zdravotníctva je aktívnych rekordných 1116 prípadov nákazy.

V nemocnici je hospitalizovaných 67 ľudí, z toho 11 na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Za utorok v krajine zaevidovali štyri úmrtia súvisiace s ochorením COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu; celkovo je úmrtí 140. Hovorca slovinskej vlády pre pandémiu Jelko Kacin oznámil dve vládne nariadenia, ktoré sa majú prijať na piatkovom korešpondenčnom zasadnutí vrátane sprísnenia pravidiel pre nosenie rúšok na vonkajších priestranstvách, kde sa vyskytuje veľa ľudí, ako aj na školách.

17:16 Európska únia podpísala zmluvu na nákup 300 miliónov dávok ešte neschválenej očkovacej látky proti novému druhu koronavírusu, vyvíjanej farmaceutickými spoločnosťami Sanofi a GlaxoSmithKline (GSK). Je to druhá takáto zmluva na zaistenie prípadnej vakcíny proti koronavírusu. Informácie priniesli v piatok britský denník The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

16:24 Zraniteľnosť aplikácie Moje ezdravie, ktorá umožnila etickým hekerom získať osobné údaje ľudí testovaných na ochorenie Covid-19, je už odstránená. Potvrdilo to Národné centrum zdravotníckych informácií. Jeho šéf Peter Bielik priznal, že ak by problém neodhalili, mohlo dôjsť ku škodám. Spoločnosť Nethemba, ktorá na problém poukázala, podľa jeho slov prisľúbila, že získané osobné údaje testovaných ľudí nezneužije. (Viac tu, tu, tu, tu a tu)

Detail stránky eZdravie.sk
Moje ezdravie Detail stránky eZdravie.sk

16:12 Český premiér Andrej Babiš nevylúčil, že by v prípade potreby prijať opatrenia nad rámec kompetencií ministerstva zdravotníctva mohol byť v krajine znovu vyhlásený núdzový stav. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz. Podľa Babiša nemožno terajšiu situáciu porovnávať so situáciou na jar. Terajší vývoj podľa neho v auguste „nikto nikdy neočakával a všetci odborníci sú prekvapení, že to tak ide hore“.

Pokiaľ by bolo potrebné prijať opatrenia nad rámec kompetencií ministerstva zdravotníctva, mohlo by dôjsť k vyhláseniu mimoriadneho stavu. „Vylúčiť sa to nedá,“ povedal na brífingu Babiš s tým, že navrhnúť by to musel minister zdravotníctva.

15:19 Čínski hekeri pri počítačovom útoku údajne ukradli informácie zo španielskych laboratórií, ktoré pracujú na vývoji vakcíny proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na piatkovú reportáž španielskeho denníka El País.

V súčasnosti nie je známe, kedy sa útok odohral, ani aké informácie hekeri ukradli, cituje denník nemenované zdroje oboznámené s prípadom. Hekeri podnikli „obzvlášť rozsiahlu akciu, ktorá bola zameraná na laboratória zaoberajúce sa vývojom vakcíny“, a to nielen v Španielsku, ozrejmila šéfka španielskej tajnej služby CNI Paz Estebanová.

15:08 Minister zdravotníctva Krajčí, infektológ Pavol Jarčuška a hlavný hygienik Ján Mikas o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku.

Video

14:58 Premávka na hraniciach s Českou republikou je plynulá, skonštatoval na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec v súvislosti s piatkovým zavedením kontrol po zaradení ČR medzi rizikové krajiny.

„Som veľmi rád, že hraničné priechody nehlásia žiadne zdržania ani kolóny. Hliadky priebežne kontrolujú vozidlá, mnohí vodiči sa dokonca dobrovoľne zastavujú a pýtajú sa na svoje povinnosti. Všetkým policajtom aj zodpovedným občanom ďakujeme,“ uviedol Mikulec.

14:44 Česká metropola Praha od budúceho týždňa uzatvorí všetky univerzity a zavedie vyučovanie na diaľku. V piatok to na sociálnej sieti Twitter oznámil pražský primátor Zdeněk Hřib.

Kedy presne by toto nariadenie malo vstúpiť do platnosti však Hřib nešpecifikoval, píše portál Novinky.cz. Primátor pôvodne oznámil, že dištančná výučba bude platiť aj pre všetky stredné školy v Prahe, krátko nato sa však opravil. S nariadením podľa neho nesúhlasia hygienici, naďalej ho však „majú v zálohe“. Zároveň doplnil, že on sám podporuje uzatvorenie oboch typov škôl a sa snaží o tom presvedčiť aj hygienikov.

13:48 Český Ústredný krízový štáb po viac ako troch mesiacoch obnoví svoju činnosť. Rozhodnutie bolo prijaté v období, keď ČR zaznamenáva rekordné prírastky počtu nakazených novým koronavírusom. Pre server Deník.cz to v piatok uviedol český premiér Andrej Babiš.

Minister vnútra Jan Hamáček upresnil, že činnosť krízového štábu má byť na základe dohody medzi ním a Babišom obnovená od pondelka 21. septembra. Príslušný návrh musí ešte prerokovať vláda.

13:07 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 757 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 a 17 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom v piatok televízia TVN24 s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Ide o pokles v porovnaní s 837 novými prípadmi nahlásenými vo štvrtok.

Celkovo sa infekcia novým druhom koronavírusu v Poľsku doteraz potvrdila u 77 328 ľudí, z ktorých 2270 zomrelo. Najviac prípadov v Poľsku (903) pribudlo 21. augusta, keď bolo vykonaných 29 600 testov.

Druhý najvyšší nárast bol zaznamenaný o deň neskôr (900 prípadov, 25 700 testov) a tretí 27. augusta (887 prípadov, vyše 28 200 testov). V nemocniciach je hospitalizovaných 1925 osôb, 83 je napojených na pľúcnu ventiláciu. V karanténe je 111 530 osôb, z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo 63 312 ľudí.

12:46 V Bratislavskom kraji sa zmierňujú reštrikčné opatrenia na hromadných podujatiach. Na športových a kultúrnych akciách s výlučne sediacim obecenstvom bude od soboty (19. 9.) možný maximálny počet 500 návštevníkov pri interiérových a 1000 pri exteriérových podujatiach.

Ak nejde o podujatia len so sediacimi divákmi, maximálna kapacita je 250 (interiér) a 500 osôb (exteriér). O nariadení informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová. (tasr)

11:51 Poprední britskí vedci navrhli vláde Borisa Johnsona, aby v októbri vyhlásila už druhé celoštátne obmedzenie voľného pohybu, ktoré by trvalo dva týždne.

Informovala o tom v piatok spravodajská stanica Sky News. Premiér Johnson však podľa nej namiesto úplného lockdownu, aký bol v krajine zavedený na jar, zvažuje uplatnenie miernejších celoštátnych obmedzení, a to možno už na budúci týždeň. Johnson v stredu vyhlásil, že opätovné vyhlásenie celoštátneho lockdownu by malo „katastrofálne“ ekonomické následky.

Tzv. lockdown – odporúčaný odborníkmi z vedeckej poradnej skupiny britskej vlády pre mimoriadne situácie (SAGE) a vedeckej skupiny pre modelovanie pandemickej chrípky (Spi-m) – by sa mal zhodovať so začiatkom októbrových školských prázdnin, aby došlo k čo najmenšiemu narušeniu fungovania škôl.

11:43 V Rakúsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 808 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to z piatkových údajov zverejnených na webovom portáli ministerstva zdravotníctva a platných k 11.00 h.

Hlavným ohniskom nákazy je podľa denníka Kurier naďalej hlavné mesto Viedeň, kde malo pozitívne výsledky testov ďalších 341 osôb. V Dolnom Rakúsko pribudlo 159 nakazených, v Štajersku 85 a v Tirolsku 75. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 407 ľudí. V Rakúsku aktuálne registrujú 7447 aktívnych prípadov nákazy. Od začiatku pandémie bolo v Rakúsku vykonaných 1 413 965 testov, z ktorých bolo 36 805 pozitívnych. Počet súvisiacich úmrtí je 763.

11:29 Maďarsko predĺžilo hraničné kontroly do konca októbra za rovnakých podmienok ako doteraz. Na sociálnej sieti to uviedla Polícia SR s tým, že o predĺžení hraničných kontrol informoval maďarský minister vnútra.

Foto: Facebook (Polícia SR)
Hranica

11:06 Stovky Izraelčanov protestovali vo štvrtok večer v Tel Avive proti druhému celoštátnemu obmedzeniu voľného pohybu, ktoré začne platiť od piatkovej 14.00 h miestneho času. Tzv. lockdown bude trvať tri týždne a obsiahne príchod židovského Nového roku (Roš ha-šana), ako aj Deň zmierenia (Jom kipur) a pútnický sviatok stánkov (sukot).

10:50 Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Spojených štátov Joe Biden ostro skritizoval výrok súčasného prezidenta Donalda Trumpa o tom, že vakcína proti ochoreniu Covid-19 môže byť dostupná už v priebehu niekoľkých týždňov. Zároveň varoval Američanov, že Trumpovi v tomto smere nemožno dôverovať, informovala v piatok agentúra Reuters.

„Tá myšlienka, že vakcína bude existovať už zajtra a všetko bude v poriadku, proste nie je racionálna,“ povedal Biden. Trump tento týždeň povedal, že vakcína na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom by mohla byť pripravená na distribúciu ešte pred nastávajúcimi prezidentskými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť 3. novembra.

Viacero popredných zdravotníckych expertov, vrátane riaditeľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Roberta Redfielda, sa však vyjadrilo, že očkovacia látka bude zrejme všeobecne dostupná až od polovice roku 2021.

10:18 V Maďarsku potvrdili v piatok 941 nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekordný denný prírastok z 12. septembra, keď bolo potvrdených 916 prípadov.

Počet obetí koronavírusu v Maďarsku stúpol za posledný deň o šesť na celkovo 669. Ochoreniu najnovšie podľahli starší pacienti s chronickými ochoreniami. Podľa aktuálnych informácií vládnej stránky koronavirus.gov­.hu celkový počet nakazených vírusom SARS-CoV-2 v krajine dosiahol 16 111. Z nákazy sa doposiaľ zotavilo 4240 ľudí.

Aktuálne je nakazených 11 202 osôb, z ktorých 42 percent je z Budapešti. V nemocničnom ošetrení je celkom 374 pacientov, z nich 29 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:02 Na Slovensku pribudlo za uplynulých 24 hodín 235 nových prípadov koronavírusu. Urobili vyše 5500 testov. (Viac tu)

8:31 Ukrajina hlási za posledných 24 hodín 3 228 infikovaných, čo je menej ako predchádzajúci deň, keď ich úrady evidovali 3 584. V piatok o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo 68 ľudí. Celkovo si vírus na Ukrajine vyžiadal už 3 468 obetí.

6:33 Denný prírastok počtu nových prípadov nakazených koronavírusom nového typu v Česku vo štvrtok prvýkrát prekonal hranicu 3 000. Ako informoval spravodajský server Novinky.cz, za jediný deň testy preukázali nákazu u 3 130 ľudí.

Momentálne je v ČR 20 289 nakazených. Celkovo sa koronavírusom SARS-CoV-2 od začiatku epidémie nakazilo v Česku už 44 155 ľudí. Česká republika je od piatku 18. septembra z pohľadu pandémie koronavírusu pre SR takzvanou „červenou“ krajinou. (Viac tu)

6:00 ** Počet potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom na svete vo štvrtok presiahol hranicu 30 miliónov**. Vyplýva to z bilancie, ktorú zverejnila agentúra AFP. Táto nová hranica v počte nakazených bola prekonaná v čase, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila na „alarmujúcu rýchlosť prenosu“ nákazy po celej Európe. Od konca minulého roku, keď sa koronavírus SARS-CoV-2 objavil v Číne, mu na svete podľahlo 943 000 ľudí. Najvyšší počet obetí bol zaznamenaný v USA.

Vlády v celej Európe momentálne zápasia s tým, aby zvládli nové prírastky v počte nakazených. Zatiaľ sa chcú vyhnúť tomu, aby spôsobili nové škody svojim ekonomikám a nechcú zavádzať nové obmedzenia pre svojich občanov. Francúzske úrady sa chystajú sprísniť obmedzenia platné vo viacerých mestách s cieľom obmedziť nárast počtu prípadov nakazených, keďže za posledný týždeň zaznamenali denne takmer 10 000 nových prípadov.

Nové opatrenia začnú v piatok platiť aj v Británii, ktorej premiér Boris Johnson varoval, že pohostinstvá budú možno musieť zatvárať skôr, aby sa zabránilo nárastu prípadov nakazenia koronavírusom. Británia je koronavírusom najviac postihnutou krajinou v Európe – s takmer 42 000 súvisiacimi úmrtiami.

Mesto Madrid medzitým ustúpilo od plánu na zavádzanie plošných karanténnych opatrení s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, namiesto toho si zvolilo „znižovanie mobility a kontaktov“ v štvrtiach, kde sa koronavírus SARS-CoV-2 rýchlo šíri.

Rakúsko obmedzilo počet účastníkov súkromných akcii v interiéri na desať. Kancelár Sebastian Kurz začiatkom tohto týždňa varoval, že Rakúsko vstupuje do druhej vlny epidémie.

Izrael bude od piatku popoludnia prvou rozvinutou krajinou, ktorá opäť pristúpi k tzv. lockdownu. Podľa údajov AFP má totiž Izrael po Bahrajne druhú najvyššiu mieru infikovanosti na svete.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19