Známy právnik a podnikateľ skončili vo väzbe za snahu podplatiť zakladateľa OĽaNO

Právnik Peter Ch. a podnikateľ Miroslav S., ktorých v stredu zadržala v rámci akcie Contract Národná kriminálna agentúra, sa mali pokúsiť podplatiť štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva a jedného zo štyroch zakladajúcich členov hnutia OĽaNO Martina Fecka. Ten však spolupracoval s políciou a k odovzdaniu peňazí nedošlo.

18.09.2020 10:36 , aktualizované: 22:39
debata (68)

VIDEO: Sudca rozhodol, že obvinení muži pôjdu do väzby.

Video

Muži už čelia obvineniu a Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici teraz rozhodol, že budú stíhaní väzobne.

Právnik, známy aj z televíznej obrazovky, a podnikateľ sú obvinení z prečinu podplácania v súbehu so zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti v štádiu prípravy formou spolupáchateľstva. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal vo štvrtok večer návrh na ich väzobné stíhanie z dôvodu kolúznej a preventívnej väzby.

Obvinení mali Feckovi sľúbiť, za podpísanie zmluvy o štátnej zákazke o vytvorení a zavádzaní informačného systému, päť percent z hodnoty projektu, alebo 60-tisíc eur v hotovosti. Podľa polície ide v tomto prípade o Centrálny údajový repozitár Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v rámci projektu „Centrálny údajový repozitár ÚKSÚP – komplexný projekt pre manazment údajov“ v hodnote skoro 1,5 milióna eur. Obidvom mužom hrozí, v prípade dokázania viny, za podplácanie 5 až 12 rokov za mrežami, za legalizáciu príjmu z trestnej činnosti 7 až 12 rokov väzenia.

Policajti ich priviezli na súd do Banskej Bystrice v piatok krátko po trinástej hodine. Ruky mali v putách, jeden z nich si tvár zakrýval dokumentmi. O ich väzbe rozhodoval sudca Ján Giertli. Pôvodne sa malo začať pojednávať o pol tretej poobede, nakoniec sa to posunulo až na šestnástu hodinu. Hneď na úvod obidvaja požiadali o poradu s advokátkou, čo sudca rešpektoval. Začalo sa teda až takmer o pol piatej podvečer.

VIDEO: Prokurátor o rozhodnutí o väzbe.

Video

Verdikt padol zhruba o dvadsiatej prvej hodine, obidvoch mužov odviezli policajti o tridsať minút nato. Advokátka jedného z nich reagovala, že sa nechce medializovať a vyjadrí sa neskôr prostredníctvom podanej sťažnosti.

„Súd rozhodol v zmysle návrhu prokurátora. Oboch obvinených zobral do väzby z dôvodov, ktoré sme uviedli. Ja som sa vzdal opravného prostriedku. Obidvaja obvinení si podali sťažnosti, o ktorých rozhodne Najvyšší súd,“ povedal intervenujúci prokurátor. Objasnil, že sudca rozhodol v plnom rozsahu tak ako navrhovali, takže s ich argumentáciou sa stotožnil.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo pôdohospodárstva #Martin Fecko #štátny tajomník #väzobné stíhanie