V Česku je situácia s vírusom vážna, Babiš prehovoril k národu

Česko má denne 30 pozitívnych prípadov na 100 000 obyvateľov, čo je viac než na jar v Taliansku alebo USA.

21.09.2020 06:15 , aktualizované: 23:16
Indonézia, koronavírus Foto: ,
Zber kvetov aksamietnic v rúšku na Bali v Indonézii.
debata (150)

23:14 V Británii by mohlo v polovici októbra pribúdať takmer 50-tisíc nakazených denne. Zabrániť by tomu vláda mohla len rýchlym prijatím opatrení, ktoré by šírenie koronavírusu spomalili. Na tlačovej konferencii to dnes povedal hlavný zdravotnícky poradca britskej vlády Chris Whitty. S pribúdajúcim počtom nakazených by exponenciálne rástol aj počet mŕtvych s Covidom-19. Británia dnes zvýšila úroveň stupňa ostražitosti z doterajšieho tretieho na štvrtý stupeň, ktorý znamená, že riziko nákazy sa prudko zvyšuje.

Podľa hlavného vedeckého poradcu britskej vlády Patricka Vallanca by bez prijatia nových opatrení zhruba v polovici novembra mohlo umierať s Covidom-19 denne až 200 ľudí. Vírus sa podľa neho môže ďalej rýchlo šíriť, pretože protilátky má teraz v tele len asi osem percent z 68 miliónov obyvateľov Británie. V Londýne by to mohlo byť až 17 percent. Množstvo protilátok v tele pritom podľa neho postupne klesá.

22:34 V španielskom hlavnom meste Madrid museli v nedeľu predčasne prerušiť operné predstavenie Maškarný bál od Giuseppeho Verdiho pre protesty divákov, ktorí sa v súvislosti s koronavírusovou pandémiou búrili proti údajným chýbajúcim rozstupom v hľadisku a nedodržaním opatrení. Informovala o tom v pondelok stanica ORF.

Operné predstavenie sa začalo s oneskorením, pretože mnohí diváci nesúhlasili so sedením jeden vedľa druhého. Protesty divákov neutíchli ani po začiatku predstavenia a mnohí z nich začali demonštratívne bez prestania tlieskať.

20:18 Český premiér Andrej Babiš v pondelňajšom mimoriadnom televíznom prejave, ktorý odvysielala stanica ČT24, vyzval občanov, aby v boji proti novému koronavírusu rešpektovali povinnosť nosiť ochranné rúška. Zároveň pripustil, že počas leta, keď došlo k uvoľneniu protipandemických opatrení, spravil chybu. (Viac tu)

20:09 Video: Premiér Andrej Babiš sa obrátil s príhovorom na českých občanov. V Česku je situácia s koronavírusom jedna z najvážnejších v Európe.

19:58 Hlavní britskí zdravotnícki experti odporučili v pondelok zvýšiť stupeň výstrahy pred šírením koronavírusu z tretieho na štvrtý stupeň päťdielnej škály. Informovala o tom televízia Sky News.

V Spojenom kráľovstve sa podľa spoločného odporúčania hlavných zdravotníckych predstaviteľov Anglicka, Severného Írska Škótska a Walesu dochádza k rapídnemu, možno aj k exponenciálnemu nárastu prípadov nákazy. Očakáva sa, že britský premiér Boris Johnson v utorok stať po zasadnutí vládneho krízového tímu oznámi nové opatrenia na spomalenie šírenia vírusu SARS-CoV-2.

V Británii za uplynulých 24 hodín pribudlo 4368 prípadov nákazy novým koronavírusom a 11 úmrtí. Celkový oficiálny počet úmrtí je 41 788, v tomto údaji sú však zahrnuté iba osoby, ktoré zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na prítomnosť koronavírusu. Celkový počet úmrtí pripisovaných koronavírusu vo Veľkej Británii je viac ako 57-tisíc, pripomína denník Guardian. V posledných dňoch rýchlo rastie aj počet pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu, predovšetkým v nemocniciach v Anglicku.

19:45 Na ochorenie Covid-19 zomrel 69-ročný muž, ktorý bol hospitalizovaný vo fakultnej nemocnici v Prešove. Úmrtie na nový koronavírus potvrdili výsledky pitvy. Potvrdil to komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva. Ide tak o 40. úmrtie na toto ochorenie. (Viac tu)

19:23 V Česku pribudlo do pondelňajšieho večera 783 nových prípadov nákazy koronavírusom a deväť úmrtí. S odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva o tom informoval portál Novinky.cz.

Celkovo potvrdilo Česko od začiatku pandémie 50 071 prípadov nákazy a 521 súvisiacich úmrtí. Aktuálne je v krajine 24 214 aktívnych prípadov infikovaných osôb; 25 336 ľudí sa už uzdravilo. V nemocniciach je hospitalizovaných 494 pacientov.

České ministerstvo zdravotníctva v pondelok aktualizovalo takzvaný koronavírusový semafor, ktorý reflektuje riziko nákazy v jednotlivých regiónoch. Do oranžového stupňa, ktorý znamená počiatočný komunitný prenos nákazy, je po novom zaradených 28 regiónov – predtým ich bolo desať. Najviac zasiahnuté naďalej zostáva hlavné mesto Praha, ktoré je zaradené do červenej zóny.

Jan Hamáček, minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu, ktorý v pondelok obnovil svoju činnosť, na tlačovej konferencii uviedol, že „situácia je veľmi vážna“ a Česko eviduje jeden z najhorších nárastov prípadov koronavírusu v Európe. „Ak nezmeníme správanie, budeme mať už v októbri 120-tisíc nakazených,“ citoval Hamáčka portál iDNES.cz.

18:26 Maďarskí odborníci tvrdia, že v najhoršom prípade môže byť v Maďarsku naraz nakazených až 200-tisíc ľudí. V takomto prípade by bolo potrebných 16-tisíc nemocničných lôžok a 800 pľúcnych ventilátorov, povedal v pondelok v parlamente predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Orbán uviedol, že jeho kabinet ráta s dvojnásobným počtom infikovaných, pričom ani to by nemal byť problém, pretože v súčasnosti je v krajine k dispozícii až 66-tisíc nemocničných lôžok. Nikto teda podľa jeho slov nezostane bez zdravotnej starostlivosti, informoval spravodajský server Index.hu.

18:15 Líderka francúzskej krajne pravicovej strany Národné združenie (RN) Marine Le Penová sa dá zaočkovať potenciálnou vakcínou proti novému druhu koronavírusu, ak pri jej vývoji a schvaľovaní budú dodržané všetky protokoly a ak bude účinná.

Televízia BFM v pondelok uviedla, že Le Penová to uviedla počas uplynulého víkendu v televíznom rozhovore s rešpektovanou francúzskou novinárkou Ruth Elkriefovou. Konštatovala, že ak to bude tak, „samozrejme, že sa dám zaočkovať“ — rovnako, ako sa „obvykle“ dáva očkovať proti chrípke.

Le Penová dodala, že „najmä tento rok“ sa dá zaočkovať proti chrípke. Ak toto očkovanie povedie k tomu, že zdravotníctvo vo Francúzsku bude v čase pandémie menej vyťažené, „je to dobrá vec“.

18:10 V nemocnici v Michalovciach doteraz hospitalizovali takmer 250 pacientov v súvislosti s ochorením Covid-19. Najviac, 24, ich zaznamenali 8. septembra. Aktuálne sa na jednom z dvoch infektologických oddelení v rámci Košického kraja nachádza 22 pacientov, pričom nový koronavírus sa zatiaľ potvrdil u 17 z nich.

Zdravotný stav ďalších dvoch si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a sú preto hospitalizovaní na oddelení anestézie a intenzívnej medicíny. Potvrdila to Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, pod ktorú patrí aj michalovské lôžkové zdravotnícke zariadenie.

Spomedzi 250 pacientov, ktorých v Michalovciach od začiatku vypuknutia pandémie nového koronavírusu hospitalizovali, sa ochorenie Covid-19 potvrdilo u 59 z nich. „Ambulantne bolo v tejto súvislosti vyšetrených vyše 4200 pacientov, pričom 140 malo pozitívne výsledky testov,“ doplnila Fedáková s tým, že v rámci mobilného odberového miesta pri michalovskej nemocnici dosiaľ otestovali vyše 4600 osôb.

Ako ďalej uviedla, kapacitne zatiaľ nemocnica s 35 lôžkami na infekčnom oddelení a ďalšími 22 reprofilizo­vanými situáciu s druhou vlnou pandémie zvláda. Pripomenula však, že ak hospitalizovaný pacient na výsledky testov čaká, musí byť izolovaný na samostatnej izbe. (tasr)

17:11 Bavorská metropola Mníchov rozhodla v pondelok o opätovnom zavedení povinného nosenia rúšok v určitých verejných priestoroch a rušných uliciach v centre mesta. Toto opatrenie má začať platiť od štvrtka, informuje televízia ORF. O povinnosti nosiť rúška zakrývajúce ústa a nos rozhodol krízový štáb vedený starostom Dieterom Reiterom v pondelok popoludní z dôvodu stúpajúich počtov osôb nakazených novým druhom koronavírusu.

V nedeľu pripadalo v Mníchove 55,6 nakazených na 100-tisíc obyvateľov. Bola tým prekročená hranica 50 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov, od ktorej sa na lokálnej úrovni sprísňujú epidemiologické opatrenia.

16:14 V Maďarsku doposiaľ nariadili – v súvislosti so šírením nákazy novým druhom koronavírusu – karanténu v 20 materských školách a na šiestich školách. V 186 školských zariadeniach rozhodli o dištančnom vzdelávaní. V 177 z nich sa týka on-line vzdelávanie iba niektorých tried a na deviatich školách sa doma učia deti všetkých tried.

15:02 Hovorca gréckej vlády Stelios Petsas v pondelok oznámil, že medzi tisícmi uchádzačov o azyl, ktorých prijali do nového tábora na gréckom ostrove Lesbos, malo pozitívny test na koronavírus už vyše 200 ľudí. Nový provizórny stanový tábor postavili pre migrantov, ktorí prišli o prístrešie v dôsledku ničivých požiarov v tábore Moria, informovala agentúra AP. Petsas na pravidelnom brífingu povedal, že otestovali už 7 064 ľudí, ktorí prišli do nového tábora Kara Tepe, a 243 z nich malo pozitívny výsledok testu

13:05 Epidémia ochorenia COVID-19 v Británii sa zdvojnásobuje zhruba každých sedem dní, a ak to bude takto pokračovať, v polovici októbra bude približne 50-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom denne. V pondelok na brífingu to vyhlásil hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance. Podľa jeho slov to povedie k vyše 200 úmrtiam denne, napísala tlačová agentúra Reuters.

12:31 V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 748 nových potvrdených prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2. Počet nakazených v krajine tak dosiahol 79 988. V súvis­losti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších päť ľudí, čím celkový počet obetí stúpol na 2 298. Informovala o tom v pondelok agentúra PAP.

11:28 Ukrajina hlási za posledných 24 hodín 2 675 infikovaných, čo je menej ako predchádzajúci deň, keď ich úrady evidovali 2 966. V pondelok o tom informovala agentúra Ukrinform s odvolaním sa na informácie Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Za rovnaký čas na komplikácie spojené s ochorením COVID-19 zomrelo 26 ľudí. Celkovo si vírus na Ukrajine vyžiadal už 3 583 obetí.

11:17 Belgicko zaznamenalo za uplynulý týždeň 62-percentný nárast infekcií novým typom koronavírusu. Uviedla v pondelok tlačová agentúra Belga s odkazom na údaje Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano. V období medzi 11. a 17. septembrom bolo v Belgicku v priemere 1 196 nových prípadov nákazy denne, čo predstavuje nárast o 62 percent voči predminulému týždňu. V pondelok ráno belgické úrady evidovali celkom 102 295 konta­minácií vírusom Sars-Cov-2 od vypuknutia epidémie, pričom len v priebehu nedele identifikovali 1 547 nových pozitívnych prípadov.

8:45 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch rezignoval. Odchod z funkcie oznámil v pondelok ráno na tlačovej konferencii, informoval podľa TASR spravodajský portál Novinky.cz. „Rozhodol som sa, že odstúpim z funkcie ministra zdravotníctva. Pánovi premiérovi som už svoju rezignáciu dal,“ uviedol Vojtěch. Na rezignáciu ministra vyzývali politici v minulých mesiacoch, premiér Andrej Babiš jeho odvolanie odmietal. Vojtěchovo odstúpenie je prekvapenie, píšu Novinky.cz. „Na ministerstvo zdravotníctva som prišiel s tým, aby som presadil určité zmeny. Epidémia koronavírusu mi to neumožnila. Snažil som sa urobiť všetko tak, aby sa zdravotníctvo posunulo dopredu,“ povedal Vojtěch s tým, že funkciu ministra zdravotníctva vykonával srdcom a zo všetkých síl. Vo funkcii pôsobil necelé tri roky, dodávajú Novinky.cz. Podľa spravodajského servera Denikn.cz poslancom naďalej zostáva.

7:57 Uzbecký vicepremiér Uktam Barnojev podľahol komplikáciám spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2. Agentúru RIA Novosti o tom v nedeľu informoval operačný krízový štáb zriadený vládou. Koncom júla sa v Uzbekistane objavila správa, že 57-ročný Barnojev bol hospitalizovaný. Neskôr sa liečil aj v Nemecku. Barnojev vo vláde zodpovedal za agrárny a potravinársky sektor. Predtým bol na čele administrácie Bucharskej oblasti. Na koronavírus zomrel aj námestník uzbeckého ministra financií Jorkin Tursunov. Za posledných 24 hodín v Uzbekistane evidujú 243 nových prípadov koronavírusovej infekcie. Celkový počet infikovaných v krajine tak k 20. septembru dosiahol 51.235. Najviac infikovaných hlási hlavné mesto Taškent a priľahlý región.

6:15 Česko zaznamenalo v nedeľu 985 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva podľa TASR z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na pondelok. V priebehu soboty potvrdili v ČR infekciu 2046 pacientom. V piatok evidovali v krajine 2 111 prípadov po štvrtkovom rekordnom počte 3 130 novoinfi­kovaných. Celkovo Česko potvrdilo 49 290 prípadov nákazy a 503 súvisiacich úmrtí. V nedeľu pribudla jedna obeť pandémie. Aktuálny počet nakazených dosiahol 24 032, z nich je približne 500 je hospitalizovaných. Vyliečilo sa dosiaľ 24.755 ľudí.

V nedeľu večer rokovala o aktuálnej situácii bezpečnostná rada hlavného mesta Praha, ktoré patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. Primátor Zdeněk Hřib povedal, že situácia je vážna. Česko má denne 30 pozitívnych prípadov na 100 000 obyvateľov, čo je viac než na jar v Taliansku alebo USA, napísal server Novinky.cz. Praha je na tzv. semafore jediným regiónom ČR, ktorý je červený, čo znamená narastajúci komunitný prenos, pri ktorom sa u veľkej časti nákaz už nedarí zistiť ich pôvodcov. V hlavnom meste bude od pondelka okrem opatrení účinných v celom Česku platiť aj povinnosť nosiť rúška na vonkajších organizovaných akciách.

Český premiér Andrej Babiš avizoval, že v pondelok večer vystúpi v televízii s prejavom. „Zajtra večer vám chcem povedať niečo dôležité a poviem to v televízii,“ uviedol Babiš v nedeľu večer vo videoodkaze na sociálnej sieti. Ľudí požiadal, aby jeho vystúpenie sledovali. Podľa Noviniek sa bude zrejme týkať epidémie a opatrení proti nej.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus