Jankovská zostáva vo väzbe. Do marca budúceho roka

Po deviatich dňoch hladovky sa bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská postavila v pondelok opäť pred sudcu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ten jej predĺžil väzbu do marca budúceho roka.

21.09.2020 13:00 , aktualizované: 22:44
Monika Jankovská Foto:
Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Janskovskú odvádzajú zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, 21. septembra 2020
debata (225)

Viditeľne pochudnutá vstúpila do pojednávacej miestnosti v sprievode ozbrojených kukláčov o pol desiatej predpoludním. Vypovedala asi hodinu.

Jankovská je vo väzbe od marcového zadržania Národnou kriminálnou agentúrou v rámci akcie Búrka. Spolu s ňou vtedy skončili v rukách polície aj ďalší sudcovia, ktorí sú obvinení z korupcie.

Video: Ako sa hladovka podpísala na Monike Jankovskej?

Video

Sudca Peter Pulman v pondelok rozhodoval, okrem Jankovskej, aj o exsudcoch Denise Cvikovej a Richardovi Molnárovi. Toho prišla podporiť aj manželka s kňazom. „S duchovným otcom sme tu ako záruka dôveryhodnej osoby. Viac ako 34 rokov žijeme usporiadaným životom, celý proces nesiem veľmi ťažko,“ reagovala stručne Molnárova žena.

Ani to mu však nepomohlo, lebo po viac ako šiestich hodinách sudca rozhodol o predĺžení jeho väzby, rovnako tiež Jankovskej, a to do 11. marca 2021. Cvikovej väzbu nepredĺžil ani nezrušil, stále jej plynie sedemmesačná lehota. Okrem nej všetci podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

„Sudca pre prípravné konanie konštatoval, že čo sa týka vyšetrovania, neprebieha urýchlene a plynulo tak, ako to vyžaduje trestný poriadok. Jednoznačne sú v tomto trestnom konaní prieťahy,“ povedal Jankovskej advokát Peter Erdös.

„Napriek našim tvrdeniam, prečo nie sú dané dôvody na predĺženie lehoty trvania väzby, sudca ju predĺžil. Nevyhovel však ani návrhu prokurátorky a nepredĺžil ju o sedem, ale o päť mesiacov,“ vysvetlil s tým, že rozhodnutie napadli sťažnosťou.

Advokát Peter Erdös k predĺženiu väzby pre Jankovskú.

Video

Návrh dozorujúcej prokurátorky bol podľa Erdösa absolútne nedôvodný. „Je len čisto všeobecným konštatovaním, že v tejto veci sa vyšetruje. Treba však uviesť dôležitú skutočnosť a ňou je, že od zadržania mojej klientky ubehlo 131 pracovných dní, z toho 101 sa v tejto trestnej veci nevykonal žiadny vyšetrovací úkon, čo považujem za výrazné prieťahy, ktoré nemôžu byť na ujmu a obmedzovanie osobnej slobody mojej klientky,“ uviedol.

Zároveň upozornil, že je to presne mesiac, odkedy orgány činné v trestnom konaní neurobili žiadny vyšetrovací úkon. Poukázal tiež na to, že táto vec by sa mala vyšetriť v rámci základnej sedemmesačnej lehoty väzby.

„Aj trestný poriadok jasne hovorí, že vo veci je potrebné, obzvlášť väzobnej, konať urýchlene,“ poznamenal. Doteraz vraj vykonali výsluch 21 svedkov, z nich len traja sa týkali Jankovskej. „Za šesť mesiacov teda vykonali vo vzťahu k mojej klientke len tri úkony. Považujem to za výrazné zasahovanie do jej práv, konkrétne práva na osobnú slobodu. Dochádza k takým výrazným prieťahom, že to nemôže zostať bez povšimnutia,“ mieni advokát.

Bar Fatima a hladovka

Jankovská odnedávna čelí tiež obvineniu v kauze prebratia trenčianskeho baru Fatima. Práve kvôli tomu začala s protestnou hladovkou. Erdös potvrdil, že už druhý týždeň prijíma len tekutiny, teda vodu alebo čaj. „Neviem posúdiť či predtým, ako sem išla, bola vyšetrená, ale určite jej je v ústave na výkon väzby zabezpečená riadna starostlivosť,“ hovorí Erdös.

Video: Jankovská je rozhodnutá vydržať s hladovkou až do konca.

Video

Vysvetlil, že osobe, ktorá sa rozhodne pre takýto krok a pokračuje v tom viac ako sedem dní, kontrolujú zdravotný stav na dennej báze. „V prípade zhoršenia tak, že by sa vyžadovala hospitalizácia, kompetentní určite budú vedieť, ako postupovať. U nej to zatiaľ nie je nutné,“ povedal.

Tvrdí, že Jankovská nechce hladovkou nič dosiahnuť. „Je to posledná forma jej protestu vzhľadom k situácii, v ktorej sa nachádza. Chce poukázať na to, že spôsobom, akým sa snaží brániť a vykonávať obhajobu, dochádza k zasahovaniu do jej základných zákonných práv,“ pokračoval obhajca s tým, že ide vlastne o protest proti bezmocnosti.

„Ona sa nebráni vyšetrovaniu, ale nemôžeme z nej urobiť symbol niečoho len preto, že si to niektorí želajú a budeme kriviť zákon. Takto len kričí a poukazuje na túto bezmocnosť,“ podotkol.

Vzápätí pripomenul, že hladovka pre Jankovskú nie je jednoduchá. „Treba si uvedomiť, že ak sa niekto rozhodne sám, z vlastnej vôle, neprijímať potravu, vyžaduje to výraznú vnútornú silu. Chce tak poukázať aj na to, čo sa udialo vo vzťahu k poslednému vznesenému obvineniu. Považuje to za nezákonné a dá sa povedať, že ide tiež o určitú spoločenskú objednávku,“ povedal.

Ukončiť hladovku vraj Jankovská zatiaľ neplánuje. „Ultimatívne nezadefinovala, že žiada splnenie niečoho. Ako som hovoril, poukázala na porušovanie jej základných práv a slobôd. Z jej stanoviska som pochopil, že je rozhodnutá vydržať to až do konca. Samozrejme, je si vedomá, aký to môže mať vplyv na jej organizmus, ak nebude prijímať potravu,“ doplnil advokát.

© Autorské práva vyhradené

225 debata chyba
Viac na túto tému: #Monika Jankovská #väzobné stíhanie