Kandidátkou na sudkyňu Všeobecného súdu EÚ je Martina Jánošíková

Kandidátkou SR na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu Európskej únie v Luxemburgu sa stala Martina Jánošíková.

21.09.2020 13:20
debata (2)

Súdna rada SR jej nomináciu jednomyseľne odobrila na pondelkovom 13. zasadnutí, bola jedinou kandidátkou. Návrh predloží rada vláde SR. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016, Jánošíková teda dokončí plynúce funkčné obdobie do roka 2022.

Martina Jánošíková aktuálne pôsobí ako riaditeľka Ústavu medzinárodného práva a európskeho práva Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Od roku 2019 pracuje aj ako externá poradkyňa Ústavného súdu SR. Tento rok sa tiež neúspešne uchádzala o pozíciu sudkyne Ústavného súdu SR.

V prezentácii pred Súdnou radou zdôraznila kandidátka svoje skúsenosti s európskym právom. V minulosti pôsobila na Súdnom dvore EÚ ako právna poradkyňa v kabinete generálneho advokáta. Podľa svojich slov aktívne ovláda francúzsky jazyk. Jánošíková pripustila, že ak by uspela, mohla by sa o funkciu uchádzať aj v ďalšom období.

Jánošíkovú navrhla za kandidátku na dodatočnú sudkyňu Všeobecného súdu EÚ ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. Okrem Michala Kučeru boli v minulosti kandidátmi Mária Patakyová, Radoslav Procházka a Ivan Rumana.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo