Žilinku a Lipšica mali zlikvidovať ľudia zo zahraničia

Objednávateľom vraždy prokurátora Maroša Žilinku a advokáta Daniela Lipšica by mal byť Dušan Kracina z Komárna. Podľa informácií Pravdy mali vrahovia prísť zo zahraničia. Národná kriminálna agentúra (NAKA) Kracinu zadržala v pondelok v rámci akcie Objednávka.

21.09.2020 14:46 , aktualizované: 19:06
debata (63)

„Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Tej sa mal dopustiť v štádiu prípravy, ktorá je rovnako trestná,“ napísala polícia na sociálnej sieti. Obvinenie padlo v nedeľu.

Podľa polície sa mal skutku dopustiť na dvoch osobách. „Na chránenej osobe, ktorou je tiež verejný činiteľ, ale aj osoba, ktorá plní povinnosti uložené na základe zákona a tiež z osobitného motívu, ktorým je objednávka, alebo v úmysle získať majetkový prospech,“ dodala polícia.

Kracina mal byť objednávateľom, čiže človekom, ktorí požiadal iného, aby trestný čin spáchal. Podľa informácií denníka Pravda sa mali ľudia, ktorí by advokáta a prokurátora zavraždili, nájsť v zahraničí.

Pôvodne polícia vlani v auguste obvinila z prípravy vrážd Žilinku, Lipšica a prokurátora Petra Šufliarskeho štvoricu známu z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej: Alenu Zsuzsovú, Zoltána Andruskóa, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Marček a Andruskó sú už právoplatne odsúdení, Szabó neprávoplatne a Zsuzsovú zatiaľ neprávoplatne oslobodili spod obžaloby.

V súčasnosti by teda mala polícia pracovať s dvoma verziami. Šufliarskeho vraždu mali pripravovať Zsuzsová, Szabó, Marček, Andruskó a ešte jedna osoba. Na vraždu Žilinku a Lipšica sa mali nájsť ľudia zo zahraničia.

Kracinu spomenul Andruskó aj vo výpovedi pred súdom v kauze Kuciak. Tvrdil, že za ním komárňanský podnikateľ prišiel na podnet nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra a Andruskó mal nájsť nejakých bezdomovcov v Maďarsku, na ktorých by hodili Kuciakovu vraždu. Kracina to odmietol aj tvrdením, že neovláda maďarský jazyk.

Andruskó však polícii už pred časom povedal, že Kracina mal zohnať vrahov zo Srbska, ktorí mali zlikvidovať Žilinku. Minulý rok v lete ho polícia aj zadržala, ale po vypočutí ho pustili. Kracina tvrdil, že Andruskó si všetko vymyslel len preto, že mu dlhoval nejaké peniaze.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Maroš Žilinka