Za týždeň dva milióny nakazených. Vírus zabíjal najmä v Európe

WHO uviedla, že najvyšší prírastok mŕtvych s COVIDOM-19 zaznamenala minulý týždeň Európa.

23.09.2020 06:15 , aktualizované: 19:26
debata (57)

21:55 Nákaze koronavírusom podľahol poslanec ruskej Štátnej dumy, 67-ročný Bacha Agajev, ktorý v parlamente zastupoval Komunistickú stranu Ruskej federácie. Informoval o tom podľa TASR spravodajský portál Meduza.io. Agajev je prvým poslancom Štátnej dumy, ktorý sa stal obeťou pandémie vyvolanej po celom svete koronavírusom SARS-CoV-2. V parlamente pôsobil ako podpredseda výboru pre finančný trh. Predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin minulý týždeň informoval, že zo 450-člennej dolnej komory ruského parlamentu sa na chorobu COVID-19 lieči alebo ju prekonalo asi 50 poslancov. V stredu Volodin uviedol, že za posledných 24 hodín boli s diagnózou koronavírusovej infekcie hospitalizovaní traja poslanci. Celkovo ich je momentálne v nemocnici 13.

Počet potvrdených prípadov koronavírusovej infekcie v Rusku za posledných 24 hodín stúpol o 6 431, čo je najvyšší počet od 13. júla, informovala v stredu agentúra TASS. Celkovo bolo v Rusku doteraz zistených viac ako 1,12 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom. Od vypuknutia epidémie v Rusku sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 923 699 nakazených. Komplikáciám spojeným s nákazou SARS-CoV-2 tam podľahlo 19 799 ľudí.

21:35 Na vzájomnú solidaritu pri vývoji a výrobe vakcíny na ochorenie COVID-19 vyzvala jednotlivé krajiny sveta prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu počas svojho prejavu v rámci všeobecnej rozpravy 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Čaputová apelovala na výmenu informácií medzi vedcami, výrobcami očkovacej látky a vládami.

19:26 V Česku pribudlo v stredu do 18.00 h 1 091 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Rekordný počet 489 novonakazených oznámilo hlavné mesto Praha. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Do stredajšieho večera pribudlo v ČR ďalších 11 úmrtí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 551. V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 628 pacientov s ochorením COVID-19. Ako píše český Deník N, počet pacientov, ktorí ležia s koronavírusom v nemocniciach, sa za týždeň takmer zdvojnásobil.

19:25 V Británii v stredu pribudlo 6 178 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je tretí najvyšší denný nárast od začiatku pandémie a zároveň najvyšší nárast za uplynulé štyri mesiace. Informovala o tom televízia Sky News. Aktuálny denný prírastok nakazených bol vyšší len 1. mája, keď ich zaznamenali 6 201, a 5. apríla, keď pribudlo 6199 infikovaných. V utorok hlásila Británia 4926 nových prípadov nákazy.

17:32 Belgicko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom ruší od 1. októbra povinné nosenie rúšok vo vonkajších priestoroch. Zároveň z doterajších 14 dní skracuje na sedem dobu samoizolácie pre ľudí, ktorí boli v kontakte s osobou s ochorením COVID-19. Zmiernenie obmedzení súvisiacich s pandémiou oznámila na stredajšej tlačovej konferencii belgická premiérka Sophie Wilmesová, informovala agentúra Reuters.

Brusel zaviedol 12. augusta jedny z najprísnejších pravidiel pre nosenie rúšok na tvár, pripomína agentúra AFP. Ich nosenie na verejnosti bolo doteraz okrem Bruselu povinné tiež v niekoľkých ďalších mestách. Tamojší predstavitelia ľuďom teraz odporučili, aby ochranné rúška nosili aj po tom, ako to už povinné nebude.

16:45 Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas je v karanténe po tom, ako sa u jedného z jeho ochrankárov potvrdila nákaza novým druhom koronavírusu. Oznámilo to v utorok nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje DPA. Ministerstvo však zároveň uviedlo, že Maasa od pozitívneho testu ochrankára už raz na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 otestovali a tento jeho prvý test bol negatívny.

16:08 Letisko v Helsinkách sa rozhodlo vyskúšať nový spôsob zisťovania nákazy novým koronavírusom u cestujúcich, a to pomocou vycvičených psov, ktorí tento vírus dokážu vyňuchať. Informovala o tom v stredu televízia Sky News.

Na letisku bude teraz takto „pracovať“ celkovo desať psov, na jednej zmene však budú len štyria. Vycvičila ich fínska spoločnosť Wise Nose, ktorá sa špecializuje na zisťovanie zápachov, pričom napríklad osemročného psa Kossiho naučila identifikovať pach nového koronavírusu v priebehu necelých siedmich minút.

Leteckú spoločnosť Finavia k takémuto kroku inšpirovala štúdia veterinárnej fakulty Helsinskej univerzity, podľa ktorej dokážu psy detegovať infekciu koronavírusom s takmer 100-percentnou presnosťou.

15:22 Na umelú pľúcnu ventiláciu sú v Maďarsku napojení aj viacerí mladí ľudia, ktorí boli pred tým, ako sa nakazili novým druhom koronavírusu, úplne zdraví. Po schôdzke operačného štábu to v stredu v Budapešti povedala šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová. Podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV Müllerová zdôraznila, že 47 percent nemocničných postelí je rezervovaných pre prípad ďalšieho nárastu ochorení COVID-19. Šéfka ÁNTSZ pripomenula, že doba povinnej karantény bola v Maďarsku skrátená zo 14 na desať dní.

12:01 Pozitívny test na ochorenie COVID-19 zaznamenali v košických oceliarňach U. S. Steel u zamestnanca divízneho závodu Vysoké pece. „Dotyčný sa zachoval zodpovedne, pretože len čo pocítil ťažkosti, nešiel do práce a obrátil sa na nadriadených a regionálny úrad verejného zdravotníctva. Tí okamžite identifikovali blízke kontakty a zabezpečili zodpovedajúcu karanténu,“ uviedol v stredu pre TASR hovorca podniku Ján Bača. Pracovisko podľa jeho vyjadrenia vydezinfikovali a ostatní zamestnanci pokračujú v práci, pričom dbajú na prísne hygienické opatrenia. „Ďalej budeme postupovať podľa nariadení regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ dodal Bača.

11:58 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 681 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a šesť úmrtí, informoval v stredu na svojej webovej stránke denník Kurier. Vo Viedni zaznamenali 305 nových prípadov a tri úmrtia. Spolková krajina Dolné Rakúsko hlási 100 nových prípadov, Horné Rakúsko 92 a Tirolsko 66.

Celkový počet pozitívne testovaných osôb od začiatku pandémie dosiahol podľa údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva zo stredajšieho rána (8.00 h SEČ) viac ako 40-tisíc. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 777 osôb.

10:47 Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia COVID-19 úplne zatvorených 18 škôl. Ide o mierny nárast, v pondelok 21. septembra ich bolo 17. Pred rokovaním vlády to podľa TASR potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Ďalších 64 škôl má uzatvorenú niektorú z tried. „Celkovo je zatvorených 226 tried, doma je 8693 detí. Stále sa hýbeme niekde v jednom percente detí, ktoré prechádzajú na dištančné vzdelávanie,“ uviedol minister školstva. Ako tvrdí, situácia je pod kontrolou. „Ak ju tak budeme zvládať kontinuálne celý rok, budem spokojný. Musíme sa pripraviť na to, že školský rok bude veľmi dynamický,“ poznamenal šéf rezortu školstva. Minister uviedol, že bude odporúčať, aby sa rúška na školách nosili aj po 1. októbri. Rezort školstva inicioval mechanizmus, aby boli každý deň k dispozícii čerstvé informácie o tom, čo sa v školstve deje. Ide o platformu COVID – školský semafor na získavanie informácií od riaditeľov škôl a školských zariadení o vývoji epidemiologickej situácie.

10:19 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných už dosiahol 20 450. Zomreli ôsmi chronicky chorí pacienti, celkový počet obetí ochorenia COVID-19 tak dosiahol 702, uviedol v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Najmladšou obeťou posledného dňa je 48-ročný pacient, ktorý trpel viacerými ochoreniami. Počet aktuálne nakazených je 15 104. Z infekcie sa doposiaľ zotavilo 4 644 ľudí. V nemocniciach liečia 558 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 24 viac než v utorok. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 35 pacientov. Z epidemiologických príčin zaviedli dištančné vzdelávanie žiakov 202 tried, pričom toto opatrenie sa týka celých škôl v siedmich prípadoch.

9:10 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3497 na celkovo 184 734, vyplýva z údajov zverejnených v stredu na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 63 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 3 705. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1769 ľudí, od začiatku pandémie už 81 670.

8:25 Novozélandské ministerstvo zdravotníctva v stredu zverejnilo dátum zistenia prvého potvrdeného prípadu infekcie novým koronavírusom v krajine – príznaky ochorenia Covid-19 tam nemenovaná osoba hlásila už 21. februára. Infikovaný človek pravdepodobne nakazil aj ďalších piatich členov svojej rodiny, informovala podľa TASR agentúra DPA. Nemenovaná osoba priletela na Nový Zéland z Talianska navštíviť svoju rodinu. Počas návštevy sa u nej vyvinuli príznaky infekcie novým koronavírusom, ktoré 21. februára nahlásila miestnym orgánom, oznámilo ministerstvo. Následne ochorelo aj ďalších päť členov rodiny. Keďže však návštevník necestoval cez Čínu, ani jednu z chorých osôb na koronavírus neotestovali. „Taliansko v tom čase nebolo zaradené medzi rizikové krajiny,“ uviedlo novozélandské ministerstvo zdravotníctva. Nemenovaná osoba bola prvýkrát testovaná na koronavírus až v septembri po tom, ako začala pociťovať bolesti v krku. „Slabo pozitívny výsledok testu na koronavírus v kombinácii s výsledkami protilátkového testu a s históriou prípadu nasvedčuje tomu, že ide o dávnu infekciu,“ dodalo ministerstvo. Tento prípad sa tak stal prvým známym prípadom ochorenia Covid-19 na Novom Zélande, pričom šírenie infekcie v rámci rodiny reprezentuje prvé komunitné šírenie koronavírusu v krajine. Ministerstvo doposiaľ evidovalo ako prvý prípad ochorenie osoby, ktorá pricestovala 28. februára z Iránu. Na Novom Zélande sa koronavírusom zatiaľ nakazilo najmenej 1 824 ľudí. Ochoreniu tam podľahlo 25 osôb.

7:21 Česko zaznamenalo v utorok 2 394 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva zverejnených v noci na stredu. Informoval o tom podľa TASR spravodajský server Novinky.cz. Ide tak o druhý najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie po 3 128 prípadoch z 8. septembra. Celkovo Česko potvrdilo 53 158 prípadov nákazy a 531 súvisiacich úmrtí. Aktuálny počet nakazených dosiahol 26 476, z nich 581 je hospitalizovaných. Vyliečilo sa dosiaľ 26 151 ľudí.

6:15 Za minulý týždeň pribudli vo svete takmer dva milióny ľudí nakazených koronavírusom, čo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) doteraz najvyššia týždenná bilancia. V USA už zomrelo viac ako 200 000 nakazených ľudí. Situácia sa zhoršuje najmä v Európe, kde rýchlo pribúdajú úmrtia s COVIDOM-19 a mnohé krajiny kvôli tomu sprísňujú reštriktívne opatrenia. Nemecko zrejme v stredu zaradí prakticky celú Českú republiku medzi rizikové oblasti.

Spojené štáty sú čo do počtu absolútneho počtu nakazených aj mŕtvych najviac zasiahnutou krajinou sveta. Koronavírusom sa tam doteraz infikovalo 6,86 milióna ľudí, z nich 200 000 zomrelo. Podľa špecializovaného webu americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa sa na celom svete nakazilo už vyše 31,3 milióna ľudí a s COVIDOM-19 ich zomrelo viac ako 965 000.

WHO uviedla, že najvyšší prírastok mŕtvych s COVIDOM-19 zaznamenala minulý týždeň Európa. V porovnaní s týždňom od 7. do 13. septembra ich pribudlo 27 percent. V Severnej a Južnej Amerike sa za minulý týždeň najviac zvýšil počet nakazených, a to o 38 percent.

Európska únia odkladá svoj mimoriadny summit, ktorý sa podľa pôvodných plánov mal konať v Bruseli tento štvrtok a piatok. Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý vrcholné schôdzky vedie, je v karanténe po tom, čo testy u jedného z členov jeho ochranky preukázali koronavírus. Nový termín summitu bol stanovený na 1. a 2. októbra.

Pandémia COVIDU-19 bola tiež najčastejšie spomínanou témou úvodu všeobecnej rozpravy 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že OSN musí pohnať Čínu k zodpovednosti za to, že „vypustila tento mor do sveta“. Naopak, čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na solidaritu a dodal, že akýkoľvek pokus pandémiu politizovať by mal byť odmietnutý. Ruský prezident Vladimir Putin vo virtuálnom vystúpení pred VS OSN vyzdvihol nutnosť globálnej spolupráce v čase pandémie a navrhol usporiadanie medzinárodnej konferencie o vakcíne proti COVIDU-19. Podľa Putina je nevyhnutné, aby prístup k vakcíne mali obyvatelia všetkých krajín. Rusko je podľa neho pripravené rokovať s ostatnými štátmi a medzinárodnými štruktúrami o dodávkach ruskej vakcíny; niektorí experti vo svete sa k nej však stavajú skepticky.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus