Nemci pri rizikách obišli Slovensko, Izrael je "na okraji priepasti"

Nemecko pridáva na svoj zoznam rizikových oblastí ďalšie v rôznych štátoch EÚ. Na Slovensku nie. Česko má opäť viac ako dvetisíc nakazených za deň.

24.09.2020 07:00 , aktualizované: 22:17
Nemecko, koronavírus Foto: ,
Skúška detského speváckeho zboru v nemeckom Berlíne bola pre koronavírus na štadióne.
debata (40)

22:15 V Nemocnici Poprad je aktuálne na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaných 10 zamestnancov. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Naďalej testujú personál, ktorý prišiel do epidemiologicky rizikového kontaktu s pozitívnymi. „Minister zdravotníctva Marek Krajčí dostal z nemocnice informáciu, že na jednom z pracovných stretnutí, ktoré v pondelok a utorok v popradskej nemocnici absolvoval, bol z infektologického hľadiska v rizikovom kontakte s pozitívnou osobou. Zostáva v izolácii a na piaty deň pôjde na testovanie na ochorenie COVID-19,“ doplnila hovorkyňa rezortu.

21:00 V Spojenom kráľovstve pribudlo vo štvrtok 6 634 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19. Ide o vôbec najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie, informovala podľa TASR spravodajská televízia Sky News. Zomrelo aj ďalších 40 osôb, ktoré boli v uplynulých 28 dňoch pozitívne testované na prítomnosť patogénu SARS-CoV-2. Denná bilancia úmrtí v Británii prekročila číslo 40 naposledy 14. júla, keď zomrelo 44 ľudí — väčšinou v Anglicku. Anglicko zaznamenalo aj väčšinu najnovších prípadov infekcie (5632); nasledujú Škótsko (465), Wales (348) a Severné Írsko (189). Napriek rekordnému nárastu infekcií je situácia v Spojenom kráľovstve neporovnateľná s vrcholom pandémie v apríli a máji. „Aj keď máme nový rekord potvrdených prípadov COVID-19, nie je to až také zlé, ako sa zdá. Doterajší denný rekord zo začiatku mája bol 6 201 prípadov, ale vtedy sa testovalo omnoho menej. Odhaduje sa, že aj dnes testovanie odhalí iba približne tretinu všetkých prípadov,“ konštatoval na margo novej bilancie redaktor Sky News špecializujúci sa na vedu Thomas Moore.

19:10 V Česku pribudlo do štvrtkovej 18.00 h 1 286 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a tri súvisiace úmrtia. S odvolaním s na aktualizované údaje českého ministerstva zdravotníctva o tom informoval portál Novinky.cz.

Aktuálne je v Česku nakazených 29 319 osôb, z toho 528 je hospitalizovaných v nemocniciach. Od začiatku pandémie sa tak nákaza v ČR potvrdila už v 56 747 prípadoch, na súvisiace komplikácie zomrelo 567 ľudí.

19:09 Slovensko zvažuje, či neposunie medzi rizikové krajiny aj Spojené kráľovstvo, Írsko, Švajčiarsko či Slovinsko, uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus v TV Markíza.

18:49 Spojené kráľovstvo zaradilo Slovensko, Dánsko, Island a karibský ostrov Curacao v súvislosti s koronavírusovou pandémiou na zoznam rizikových krajín. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská stanica Sky News.

18:15 Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo štvrtok varovalo, že zvyšovanie smrtnosti na chorobu Covid-19 v siedmich krajinách Európskej únie Bulharsku, Českej republike, Chorvátsku, Maďarsku, Španielsku, Rumunsku a na Malte je „veľmi znepokojivé“. Uviedla to agentúra AFP. Inštitúcia so sídlom v Štokholme ďalej konštatovala, že v týchto krajinách stúpa počet hospitalizovaných a vážnych prípadov a nákaza sa rozšírila aj medzi starších ľudí.

Vírus sa podľa ECDC vo zvýšenej miere šíri medzi mladými ľuďmi v 13 krajinách EÚ, medzi ktorými je aj Slovensko. Európska komisia (EK) vyzvala v tejto súvislosti vo štvrtok členské štáty EÚ, aby občanom lepšie vysvetlili a presadzovali pravidlá, ako je umývanie rúk, dodržanie rozstupov alebo čistenie a vetranie priestorov, v ktorých sa nachádza viacero ľudí.

17:09 Test PCR na prítomnosť nového druhu koronavírusu v tele je v Maďarsku vykonaný zdarma každému, komu to nariadi obvodný lekár, epidemiologický úrad, prípadne nemocnica. Uviedla to vo štvrtok v Budapešti po rokovaní operačného štábu šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

V prípade podozrenia z infekcie koronavírusom obvodný lekár objedná vyšetrenie u záchrannej služby. „Z doterajších 657.437 testov bol iba zlomok vykonaný za úhradu pacientom,“ citovala agentúra MTI Müllerovú.

16:46 Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier je v karanténe. Ide už o druhého člena spolkovej vlády, ktorý je aktuálne v domácej izolácii, keďže prišiel do kontaktu s osobou s potvrdenou nákazou novým druhom koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP. Altmaier sa v pondelok v Berlíne stretol so svojimi rezortnými kolegami z členských štátov EÚ. V stredu večer na Twitteri uviedol, že spolupracovník jedného z ministrov, ktorý bol na tomto stretnutí, mal pozitívny výsledok testu na koronavírus. Altmaier sa preto rozhodol ísť preventívne do domácej karantény. Nemecký minister hospodárstva dodal, že medzičasom jeden test na COVID-19 podstúpil, pričom mal negatívny výsledok.

15:26 Talianska vláda zrejme až do konca roka predĺži núdzový stav, ktorý teraz v krajine platí do 31. októbra. Napísal o tom dnes denník Il Messager. Núdzový stav umožňuje kabinetu nariaďovať reštrikcie súvisiace s pandémiou aj bez súhlasu parlamentu, a podľa denníka by bez neho nemohli ďalej pokračovať ani niektoré aktuálne platné opatrenia. Juhotalianska Kampánia dnes kvôli rastúcemu počtu nakazených zaviedla povinné nosenie rúšok i vonku.

Premiér Giuseppe Conte tento rok v súvislosti s koronavírusovou nákazou vyhlásil polročný núdzový stav 31. januára, keď sa infekcia prvýkrát preukázala u dvoch čínskych turistov v Ríme. V júli ho vláda predĺžila do konca októbra.

15:01 Domáci aj zahraniční turisti nebudú môcť počas nadchádzajúcej lyžiarskej sezóny v Rakúsku chodiť na večierky po lyžovaní. Podľa agentúry DPA to vo štvrtok oznámila rakúska vláda. Cieľom je zabrániť šíreniu nákazy koronavírusu SARS-CoV-2 a zachrániť tamojší veľmi dôležitý turizmus. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz uviedol, že v zime sa turisti budú môcť ísť lyžovať, stravovať sa v reštauráciách a zúčastniť sa na kultúrnych udalostiach.

13:56 Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho partnerská spoločnosť ChemRar dodajú svoj liek Avifavir proti chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, ďalším 17 krajinám – medzi nimi je aj Slovensko. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie RFPI.

Avifavir získal súhlas ruského ministerstva zdravotníctva v máji a je založený na lieku Favipiravir, ktorý bol vyvinutý v Japonsku, kde je široko používaný ako základ na liečbu vírusov.

13:45 Nové prípady nákazy koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva dosiahli vo štvrtok najvyššiu úroveň od konca júna. Vyvolalo to obavy z novej vlny prípadov v krajine, ktorá je štvrtou najhoršie postihnutou na svete. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Počet nových denných prípadov infekcie v Moskve bol niekoľko mesiacov pomerne ustálený, okolo 700 denne, ale od 15. septembra sa tieto počty začali znovu zvyšovať. Ruská metropola zaznamenala vo štvrtok 1 050 nových infikovaných ľudí, čo je najvyšší údaj od 23. júna.

Rusko ako celok potvrdilo 6 595 nových infekcií, čo je najvyšší počet od 12. júla. Webová stránka vlády venovaná koronavírusu uviedla, že 24 percent z nich nemalo klinické príznaky.

12:51 Do týždňa by mohlo v Českej republike každý deň pribúdať až okolo 6 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, uviedol český minister vnútra a šéf ústredného krízového štábu Jan Hamáček s odkazom na modely, ktoré predpovedajú vývoj epidémie v ČR. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz.

V poslednom čase sa denné prírastky pohybujú pod tromi tisíckami. Ani dvojnásobné tempo šírenia nákazy by však podľa vicepremiéra neznamenalo preťaženie zdravotníckeho systému.

„Situácia zostáva zložitá a počty nakazených nevedú k optimizmu,“ povedal Hamáček v stredu po rokovaní štábu. Podľa neho sa však nenapĺňa najhorší možný scenár, pri ktorom by začali dochádzať voľné lôžka v nemocniciach.

12:09 V Poľsku sa za posledných 24 hodín potvrdila nákaza koronavírusom u 1 136 ľudí. To je najvyšší denný prírastok od začiatku epidémie, informovala dnes stanica TVN24. V Maďarsku podľa vládneho webu pribudlo za deň 750 nových prípadov infekcie. Úrady hovoria o druhej vlne epidémie.

Od začiatku epidémie sa v Poľsku, ktoré má približne 38 miliónov obyvateľov, vírusom SARS-CoV-2 nakazilo už 82 809 ľudí. S covid-19 zomrelo v krajine 2 369 infikovaných, z toho 25 počas uplynulého dňa.

11:15 India hlásila vo štvrtok ďalších 86 508 nových prípadov nákazy koronavírusom. Premiér Naréndra Módí pritom vidí v zavedení krátkych lokálnych karantén (lockdownov) iba malý úžitok a kritizoval ich. Napísala to tlačová agentúra AP. India má doteraz celkovo potvrdených vyše 5,7 milióna prípadov nákazy koronavírusom, čo je druhý najvyšší počet na svete. Ministerstvo zdravotníctva tiež vo štvrtok oznámilo, že na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom zomrelo ďalších 1 129 ľudí, takže celkovo má krajina 91 149 mŕtvych.

V stredu zomrel na COVID-19, dva týždne po prijatí do nemocnice v metropole Naí Dillí, indický minister železničnej dopravy Suréš Angadi. Bol prvým federálnym ministrom a štvrtým indickým zákonodarcom, ktorý tomuto ochoreniu podľahol.

9:58 Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) je opäť v karanténe. Na sociálnej sieti vysvetlil, že sa tak stalo po tom, ako dostal informáciu, že na pracovnom stretnutí bol v kontakte s pozitívnym na ochorenie COVID-19. „Musím ostať v izolácii a na piaty deň sa otestovať,“ uvádza minister, ktorý zároveň priznáva, že sa necíti „úplne zdravo“. „Posledné dni boli veľmi náročné, veľa stresu a málo spánku,“ dodal. Z rovnakého dôvodu absolvoval Krajčí preventívnu izoláciu a testovanie aj na začiatku septembra. Dôvodom bol kontakt s pozitívne testovaným zamestnancom ministerstva zdravotníctva v prostredí konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov. Krajčí 8. septembra oznámil, že mal negatívny test.

9:44 Vedenie Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Ružomberku od štvrtka pozastavilo testovanie samoplatcov na COVID-19. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v regióne, ktorá plne vyťažuje Ústav klinickej mikrobiológie vo vojenskej nemocnici. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Petra Dišková. „Keďže momentálne nie je možné zvýšiť naše testovacie kapacity, musíme dočasne pozastaviť službu pre samoplatcov. V prípade zlepšenia situácie sa k testovaniu samoplatcov opäť vrátime, o čom budeme informovať,“ uviedla hovorkyňa ÚVN.

7:40 Izraelská vláda po niekoľkohodinovom rokovaní schválila zostrenie podmienok celoštátnej karantény, ktorá v krajine platí od 18. septembra. Sprísnené opatrenia začnú platiť od piatku. Premiér Benjamin Netanjahu varoval, že pre strmý nárast počtu nakazených koronavírusy je krajina „na okraji priepasti“. Izrael, ktorý má asi deväť miliónov obyvateľov, v stredu zaznamenal rekordných 6 861 nových prípadov infekcie. Nemocnice sa blížia k naplneniu svojich kapacít a rýchlo pribúda mŕtvych s COVIDOM-19, podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa ich je celkovo 1 325.

Denník The Jerusalem Post na svojich internetových stránkach napísal, že nová karanténne opatrenia budú zrejme ešte prísnejšie než na jar, keď sa život v krajine kvôli koronavírusy nútene zastavil prvýkrát. Zatvoriť sa majú synagógy, veriaci sa budú môcť modliť v najviac dvadsaťčlennej skupine vonku vo vzdialenosti jedného kilometra od domova. To isté platí aj pre tých, ktorí chcú demonštrovať. Ľudia sa majú stýkať len so svojimi úplne najbližšími príbuznými. Povinnosť zavrieť dostanú tiež všetky trhy a firmy, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny, obmedzená bude prevádzka verejnej dopravy. Jerusalem Post uvádza, že so sprísnením existujúcich opatrení nesúhlasil najmä minister financií. Prichádza v čase významných židovských sviatkov a demonštrácií proti Netanjahuovmu postupu v prípade pandémie.

7:11 V Českej republike pribudlo v stredu celkovo 2 309 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je približne rovnaký počet ako v utorok. Informoval o tom vo štvrtok ráno podľa TASR spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na nové údaje ministerstva zdravotníctva. Aktuálne v krajine bojuje s infekciou 28 048 ľudí, z ktorých je 628 hospitali­zovaných. V priebehu stredy hlásili v ČR aj 11 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Od začiatku pandémie tak v krajine zomrelo už 555 ľudí. Počet pacientov, ktorí ležia s koronavírusom v nemocniciach, sa za týždeň takmer zdvojnásobil. Nákaza sa v ČR mimoriadne rýchlo šíri medzi zdravotníkmi. Zatiaľ čo v auguste sa nakazili len štyria lekári, koncom minulého týždňa ich bolo 259. Aktuálne je infikovaných 433 zdravotných sestier, pričom pred mesiacom sa vírus potvrdil len u štyroch. Pozitívne testovaných bolo v Česku od začiatku pandémie celkovo 55 464 ľudí, z nich 26 861 sa vyliečilo.

7:00 Nemecko pre stúpajúci počet osôb nakazených koronavírusom zaradilo v stredu medzi rizikové oblasti regióny v 11 krajinách Európskej únie. Za celkovo alebo čiastočne rizikové Berlín aktuálne považuje 14 z 27 členských krajín EÚ. Vyplýva to z aktualizovaného zoznamu Inštitútu Roberta Kocha (RKI), informuje agentúra DPA. Pred zvýšeným rizikom nákazy varuje Berlín v súvislosti s niektorými regiónmi v Česku, Maďarsku, Rakúsku, Francúzsku, Chorvátsku, Holandsku, Dánsku, Portugalsku, Rumunsku, Slovinsku a Írsku. Do aktualizovaného zoznamu Nemecko zaradilo aj celé Spojené arabské emiráty vrátane Dubaja.

Nemecko považuje za rizikovú celú Českú republiku s výnimkou Ústeckého a Moravskosliezskeho kraja. V Portugalsku hrozí vyššie riziko nákazy v širšom okolí hlavného mesta Lisabon, v Írsku v regióne Dublinu, v Rakúsku je za rizikovú označená spolková krajina Voralbersko, v Holandsku provincia Utrecht, vo Francúzsku ide o regióny Bretónsko, Normandia a Centre-Val de Loire. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer vydalo varovanie pred cestami do všetkých oblastí v krajinách, ktoré RKI označil za rizikové. Toto varovanie síce neznamená zákaz, ale malo by slúžiť na to, aby ľudí odradilo od cestovania. Cestujúci prichádzajúci z rizikových oblastí sa musia pred príchodom do Nemecka alebo po ňom absolvovať test na prítomnosť nového koronavírusu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus