Slovenskí vojaci pôjdu do Mali aj Stredoafrickej republiky

Výcvikové misie Európskej únie (EÚ) v Afrike by mali od októbra posilniť slovenskí vojaci. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odobrili vyslanie do 15 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR do EUTM Mali a najviac štyroch vojakov do EUTM RCA v Stredoafrickej republike.

24.09.2020 11:48
debata (12)

„V nadväznosti na zvyšujúce sa požiadavky EÚ voči jej členským štátom z hľadiska ich angažovania v uvedených regiónoch Afriky z dôvodu dlhodobých nepokojov v tejto oblasti, SR má záujem pripojiť sa k svojim partnerom a prispieť k bezpečnosti celého regiónu prostredníctvom poskytnutia príspevku v rámci EUTM Mali a EUTM RCA,“ uvádza sa v materiáli. Slovenská republika už má skúsenosť z predchádzajúceho pôsobenia v rámci EUTM Mali, podotkli predkladatelia.

V afrických misiách by sa mali slovenskí vojaci zapojiť do výcviku miestnych ozbrojených síl, poskytovať im poradenstvo, prispievať k rozvoju vojenského vzdelávania a plniť úlohy príslušného veliteľstva. V Mali majú zabezpečovať aj poradenstvo a výcvik v rámci veliteľstva Spoločných ozbrojených síl štátov skupiny G5 Sahel. Výzbroj vojakov má v oboch misiách tvoriť dlhá a krátka ručná zbraň.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR