Čína sa chystá na miliardu vakcín, obed vo Viedni len s adresou

Vo svete je 32 miliónov ľudí pozitívne testovaných na koronavírus. Návštevnící reštaurácií vo Viedni budú musieť vypísať formulár s menom a adresou.

25.09.2020 05:00 , aktualizované: 19:48
debata (37)

19:45 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín pozitívne testovali na koronavírus 16 zamestnancov. Pri preberaní pacientov s iným ochorením ako COVID-19 budú pomáhať aj okolité nemocnice. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová, pozitívne testy malo šesť lekárov a ostatný zdravotnícky personál. Zdravotná starostlivosť o pacientov je podľa nej zabezpečená. „Situáciu riešime, v piatok zasadal krízový štáb FN Trenčín s tým, že sa nemocnica dohodla s okolitými nemocnicami na pomoci pri preberaní pacientov s iným ochorením ako COVID-19. Z dôvodu nárastu počtu pacientov sme dnešným dňom pristúpili k reprofilizácii lôžok a zároveň rušíme plánované operácie a hospitalizácie s výnimkou onkologických a akútnych pacientov,“ doplnila podľa TASR hovorkyňa.

19:35 Čína bude mať na budúci rok výrobné kapacity na produkciu viac ako miliardy vakcín proti kornavírusu. Čínska vláda prijala program razantnej podpory výstavby nových závodov. Povedal to v piatok Čeng Čung-wej z čínskej Národnej zdravotníckej komisie. Do konca tohto roka by výrobná kapacita krajiny podľa jeho slov mala dosiahnuť úroveň 610 miliónov dávok vakcíny. „Na budúci rok naša ročná kapacita dosiahne viac ako 1 miliardu dávok,“ povedal Čeng Čung-wej na tlačovej konferencii. Dodal, že pri distribúcií vakcín budú uprednostnené také skupiny, ako sú zdravotníci, pracovníci na hraničných priechodoch a starší ľudia, a potom budú očkovacie látky dostupné aj širšej verejnosti. V Číne na ľuďoch testujú jedenásť rôznych vakcín proti koronavírusu, pričom štyri z nich sú už v tretej, záverečnej etape testovania. Miliardu vakcín plánuje v budúcom roku produkovať aj americký farmaceutický gigant Pfizer a tiež americký výrobca liekov Moderna.

18:55 V Česku pribudlo v piatok do 18.00 h 1 657 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je v rámci denného prírastku evidovaného do 18.00 h najviac od minulého štvrtka. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Vo štvrtok do 18.00 h pribudlo v ČR 1 286 prípadov, v stredu 1091, utorok 873 a v pondelok 783.

16:56 Vo viacerých mestách vo Walese začne cez víkend platiť tzv. lockdown. Od soboty večera (od 18.00 h miestneho času) bude uzatvorené mesto Llanelli a od nedele večera (tiež od 18.00 h) aj dve najväčšie waleské mestá Cardiff a Swansea, informovali britské stanice BBC a Sky News. Obyvatelia týchto miest budú mať okrem iného zakázané navštevovať sa s ľuďmi z iných domácností. Rovnaké obmedzenia už teraz platia v menších waleských mestách a obciach. V lockdowne sa v dôsledku nových opatrení ocitne približne 1,5 milióna ľudí, čo je zhruba polovica populácie Walesu.

Očakáva sa, že obdobné opatrenia zavedie už od dnešnej polnoci aj severoanglické mesto Leeds, kde by mali ľuďom zakázať stretávať sa s členmi iných domácností, a to nielen v interiéroch, ale ja vo vonkajších priestoroch, ako napríklad v záhradách. Reštrikcie by sa mali, s určitými výnimkami, vzťahovať na približne 780-tisíc obyvateľov mesta.

14:42 Regionálna vláda v španielskom autonómnom spoločenstve Madrid v piatok rozšírila počet oblastí v tomto spoločenstve, kde budú platiť čiastočné obmedzenia pohybu osôb, informovala agentúra AFP. Regionálna vláda však nevyhovela požiadavkám španielskej vlády na zavedenie obmedzení v samotnom hlavnom meste Madrid.

Opatrenia v oblasti obmedzenia pohybu obyvateľov boli zavedené v ďalších ôsmich oblastiach autonómneho spoločenstva Madrid, píše na svojej webovej stránke denník El País. Do platnosti vstúpia od pondelka 28. septembra.

Opatrenia teda zasiahnu viac ako milión obyvateľov tohto autonómneho spoločenstva. Predstaviteľ regionálnych zdravotníckych úradov Antonio Zapatero povedal, že opatrenia zavedené v piatok ovplyvnia ďalších 167-tisíc ľudí. Tí nebudú môcť opustiť svoje blízke okolie s výnimkou cesty do práce či do školy alebo zo zdravotných dôvodov.

14:18 Stovky majiteľov reštaurácií a barov protestovali v piatok vo francúzskom prístavnom meste Marseille proti nariadeniu vlády o uzatvorení týchto prevádzok. Varovali, že nové opatrenie zavedené v súvislosti s koronavírusovou pandémiou môže viesť k ich trvalému zatvoreniu. Informovala o tom agentúra AFP.

Rastúce počty nakazených viedli tento týždeň ministra zdravotníctva Oliviera Vérana k ohláseniu mimoriadnych reštriktívnych opatrení zameraných na zastavenie šírenia nákazy.

V Marseille, kde platí najvyšší stupeň výstrahy, dôjde v sobotu k zatvoreniu všetkých barov a reštaurácií. Obmedzenia sa dotkli najmä veľkých miest, ako napríklad Paríža, Lille či Rennes, kde budú musieť bary od pondelka zatvárať najneskôr o 22.00 h.

12:37 Ako oznámilo izraelské ministerstvo zdravotníctva v piatok dopoludnia, v krajine za posledných 24 hodín potvrdili testy nákazu 7 527 ľuďom. Doterajším „rekordom“ bolo 7 131 prípadov zo stredy, uviedla stanica ORF.

Podľa piatkového vyhlásenia ministerky dopravy Miri Regevovej budú môcť z krajiny odletieť tí cestujúci, ktorí si zakúpili letenku pred začiatkom sprísneného lockdownu, teda do piatka 25. septembra 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ).

12:13 V Poľsku pribudlo od štvrtka 1 587 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkový počet sa tak zvýšil na 84 396. Podľa tlačovej agentúry PAP to v piatok oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Na chorobu COVID-19, spôsobovanú koronavírusom, zomrelo ďalších 23 ľudí a celkovo je v Poľsku 2 392 mŕtvych.

11:45 Rakúsko zaznamenalo za posledných 24 hodín 684 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-Cov-2. V rovnakom čase sa z ochorenia COVID-19 uzdravilo ďalších 640 ľudí. Aktuálne tak v krajine registrujú 8413 pacientov, informoval v piatok denník Kurier.

Od štvrtkového do piatkového rána evidujú v Rakúsku tiež tri ďalšie úmrtia v dôsledku nákazy novým koronavírusom, ktorej v krajine podľahlo celkovo 786 ľudí.

V Rakúsku sa od začiatku pandémie nakazilo koronavírusom 41 500 ľudí. V krajine vykonali 1 528 191 testov, z nich 20 409 za posledný deň.

11:43 Rusko zaznamenalo v piatok 108 úmrtí v dôsledku nákazy novým koronavírusom v priebehu posledných 24 hodín, čím celkový počet obetí pandémie v tejto krajine prekročil 20-tisíc. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Celkovo si choroba COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-COV-2, v tejto krajine vyžiadala už 20 056 životov. Smrtnosť na ochorenie je v Rusku 1,77 percenta.

Počet infikovaných stúpol o 7 212, čo je najvyšší denný prírastok od 23. júna. Celkovo sa nakazilo už 1 136 048 ľudí.

10:50 Aktuálne je v Maďarsku novým druhom koronavírusu nakazených 16 464 osôb. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 927 potvrdených prípadov nákazy, celkovo ich registrujú už 22 127. S ochorením COVID-19 zomrelo posledný deň deväť pacientov, celkový počet obetí tak stúpol na 718, uviedol podľa TASR vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Medzi novými obeťami je sedem ľudí vo veku nad 70 rokov. V nemocničnom ošetrení je 577 chorých, 30 z nich je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z ochorenia COVID-19 sa v krajine zotavilo 4 945 pacientov. V úradnej domácej karanténe je 25 374 ľudí. Laboratória otestovali 668 553 vzoriek.

10:10 Na Slovensku pribudol opäť rekordný počet prípadov nákazy novým koronavírusom, a to 419. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) na sociálnej sieti s tým, že nedovolí, aby nezodpovední ignoranti ohrozovali naďalej nevinných ľudí. „Pokazili sme si to“, napísal Matovič na sociálnej sieti.

8:20 Internáty Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra – Mlyny Univerzity Komenského (UK) v Bratislave a vysokoškolský internát Družba prešli do červenej fázy. Ubytovaní môžu aj naďalej bývať na internátoch a stravovať sa v jedálňach. „Okrem doteraz platných bezpečnostných a hygienických opatrení však bolo potrebné prijať aj opatrenia, ktoré minimalizujú sociálne kontakty študentov,“ uvádza sa podľa TASR na webe najväčšej slovenskej univerzity. Po novom platí zákaz návštev ubytovaných medzi ubytovacími blokmi, počet osôb prítomných v izbe nesmie prekročiť ubytovaciu kapacitu izby a kapacita študovní je znížená na polovicu pôvodného počtu. Zároveň platí úplný zákaz zhromažďovania a združovania osôb v interiéri aj exteriéri areálu internátov a dodržiavanie nočného pokoja od 22.00 do 7.00 h. „Ubytovaným dôrazne neodporúčame návštevy medzi jednotlivými izbami a v prípade ďalšieho zhoršenia situácie návštevy medzi izbami úplne zakážeme,“ informuje univerzita. „Hygienické a bezpečnostné opatrenia, ktoré na internátoch platia už niekoľko mesiacov, niektorí ubytovaní podceňujú a svojím nezodpovedným správaním, najmä nedisciplinovaným zhromažďovaním sa vo večerných hodinách, ohrozujú zdravie seba a iných,“ tvrdí univerzita s tým, že v prípade nedodržania nariadení hrozí ubytovaným pokuta vo výške 79 eur. V prípade opakovaného porušenia nariadení budú z internátov vylúčení.

6:55 V Česku pribudlo za štvrtok 2 913 novonaka­zených koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok za uplynulých osem dní – 17. septembra pribudlo viac ako 3000 nakazených. Informoval o tom podľa TASR portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva. Najvážnejšia situácia je stále v hlavnom meste Praha, kde registrujú 205 nakazených na 100 000 obyvateľov. Medzi ďalšie regióny s vysokým počtom nakazených patria okres Liberec (174 infikovaných na 100 000 obyvateľov) a v Hodoníne, Uherskom Hradišti či Plzni. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 670 pacientov. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v ČR potvrdila už v 58 374 prípadoch, na súvisiace komplikácie zomrelo 567 ľudí. Doteraz sa vyliečilo 27 382 ľudí a 30 425 prípadov je stále aktívnych.

5:15 Rakúske hlavné mesto Viedeň má nariadenie, podľa ktorého sa musia návštevníci pohostinských zariadení povinne registrovať. Opatrenie, ktoré vstúpi do platnosti v pondelok a predbežne platí do konca roka, má uľahčiť dohľadávanie kontaktov v prípade výskytu nákazy v podniku, informovala agentúra APA. Hostinskí budú mať povinnosť predložiť hosťom formulár pre vypísanie osobných údajov. Viedenský starosta Michael Ludwig zo sociálnodemokra­tickej strany (SPD) APA povedal, že každý dostane svoj formulár. Nepôjde teda o zoznamy, z ktorých by návštevníci podnikov mohli vyčítať, kto v daný deň lokál tiež navštívil. Prevádzkovatelia reštaurácií majú formuláre následne uschovať na štyri týždne. Úrady do nich budú môcť nahliadnuť len v prípade výskytu nákazy. Reštauratéri, ktorí odmietnu formuláre predkladať, musí počítať s pokutami.

5:00 Vo svete sa potvrdilo už vyše 32 miliónov nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa prvýkrát objavil vlani koncom roka v Číne. Zomrelo približne 980 000 ľudí s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Vyplýva to z najnovších údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa. Najviac prípadov nákazy (6,9 milióna) aj úmrtí (vyše 202 000) zaznamenali doteraz Spojené štáty. Druhá je s 5,7 milióna evidovanými prípadmi nákazy od začiatku pandémie India a tretia so 4,6 miliónmi Brazílie. V počte úmrtí s COVIDOM-19 je druhá Brazília (139 000) nasledovaná druhou najľudnatejšou krajinou sveta – Indiou (91 100 evidovaných mŕtvych). V Európe sa najviac nakazených potvrdilo v Rusku (1,1 milióna), na druhom mieste je Španielsko (viac ako 700 000). Úmrtí registruje v rámci európskych krajín najviac Británia (takmer 42 000) nasledovaná Talianskom (takmer 35 800).

37 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus