Lejaky hrozia v 15 okresoch Slovenska

Meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred dažďom v 15 okresoch stredného a západného Slovenska, ktorá platí od piatku do soboty 26. septembra do 10:00.

25.09.2020 13:21
debata (1)

Výstraha sa týka okresov Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Detva, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Trenčín, Topoľčany a Turčianske Teplice. Ako ďalej informoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej internetovej stránke, výstraha prvého stupňa pred dažďom platí dnes na väčšine stredného a západného Slovenska. Počas soboty 26. septembra platí výstraha pre takmer celé územie Slovenskej republiky.

V okresoch s vyhláseným druhým rizikovým stupňom pred dažďom predpokladajú meteorológovia ojedinele úhrn 50 až 70 milimetrov zrážok. „Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ uviedlo SHMÚ.

SHMÚ varuje aj pred vetrom na horách. Výstrahu prvého stupňa vyhlásili na dnes do 17:00 a na sobotu 26. septembra od 00:00 do 8:00 v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín.

VIDEO: Zima a chlad na obzore. Ako dlho bude sychravo?

Video
1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #lejak