Pribudlo 231 prípadov a jedno úmrtie. Koronavírus je v ďalšom zariadení sociálnych služieb

Na Slovensku v pondelok pribudlo 231 infikovaných koronavírusom. Pribudlo aj jedno nové úmrtie v dôsledku ochornia COVID-19. Celkový počet pozitívne testovaných sa zvýšil na 9 574. Laboratóriá vykonali 2 561 testov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk. Ohnisko nákazy odhalili hygienici v ďalšom zariadení sociálnych služieb.

29.09.2020 10:10 , aktualizované: 15:33
debata (152)

„V našej krajine pribudlo úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19, celkovo ide o 45. potvrdené skonanie na toto ochorenie. Zosnulý je 70-ročný pacient, zomrel 23. septembra v nemocnici s poliklinikou v Galante,“ informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

V nemocniciach je k utorku aktuálne s koronavírusom alebo s podozrením naň hospitalizovaných 222 pacientov, potvrdené ochorenie má 187 z nich. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 16 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 18 pacientov.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch: Trnava (42), Humenné (16), Námestovo (16),Tvrdošín (16), Bratislava (13), Skalica (13), Prešov (12), Nitra (9), Pezinok (9), Nové Zámky (8), Sabinov (6), Senica (6), Sobrance (6), Trenčín (6) a Košice (5). Štyri prípady boli v okresoch Malacky, Michalovce, Poprad a Svidník, po tri prípady v okresoch Bardejov, Galanta, Komárno, Piešťany a Senec.

Dva prípady boli v okresoch Hlohovec, Košice a okolie, Snina a Trebišov, jeden prípad zaznamenali Bánovce nad Bebravou, Kežmarok, Levice, Martin, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Topoľčany, Vranov nad Topľou a Žilina.

Ohnisko nákazy odhalili v ďalšom zariadení sociálnych služieb

Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na sociálnej sieti, nové prípady nákazy v okrese Humenné pochádzajú z dvoch ohnísk. Jedno je staršie, ide o úzke kontakty v rámci rodiny. Druhé potvrdili v zariadení sociálnych služieb na Lipovej ulici v Humennom. V ostatných dňoch tam pretestovali všetky osoby, vrátane personálu. Z približne 80 ľudí je celkovo pozitívnych 31 klientov a 23 zamestnancov. Pozitívne testované osoby sú od negatívnych izolované, o pozitívnych klientov sa stará vyčlenený personál. V zariadení dlhodobo platí prísny hygienicko-epidemiologický režim a rovnako aj zákaz návštev. Zdravotný stav klientov je pravidelne monitorovaný.

Noví infikovaní v pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave sú kontakty už potvrdených prípadov COVID-19. Väčšina z nich súvisí už so známymi a podchytenými ohniskami nákazy, v ktorých systematicky pokračuje dohľadávanie kontaktov. RÚVZ rovnako zaznamenal ochorenie približne u 10 osôb, ktoré sa zúčastnili na rodinnej oslave na Orave. V okresoch Námestovo a Tvrdošín ide o dohľadané kontakty z monitorovaného ohniska, dvoch firiem v Námestove.

Štátne hmotné rezervy nakúpia pol milióna skríningových tes­tov

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR nakúpi skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19. K bezodkladnému nákupu 500 000 testov ju zaviazala vláda uznesením na svojom uplynulom zasadnutí na základe požiadavky rezortu zdravotníctva. TASR o tom informoval poradca pre komunikáciu a médiá SŠHR SR Igor Rabatin. Takzvané antigénové testy sa budú podľa jeho slov využívať napríklad na hraniciach, v domovoch sociálnych služieb a ambulanciách.

„SŠHR SR nakúpi testy prostredníctvom takzvaného priameho rokovacieho konania. Dôvodom je mimoriadna situácia a časová tieseň. Ponuky začne SŠHR SR vyhodnocovať už dnes. Špecifikáciu testov určilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré aj nominovalo odborníkov do výberovej komisie. Prihlásiť sa môže každý záujemca, ktorý splní kritériá stanovené MZ SR,“ uviedol Rabatin s tým, že cena vzíde z priameho rokovacieho konania s jednotlivými dodávateľmi.

Informácia pre záujemcov je zverejnená na webovej stránke SŠHR SR.

Aj Ekonomická univerzita v Bratislave prejde na online vzdelávanie

Aj Ekonomická univerzita v Bratislave prejde od 5. októbra z prezenčnej výučby na online vzdelávanie, rozhodol o tom v utorok krízový štáb univerzity. TASR to potvrdil vedúci Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák. Dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu pandémie ochorenia COVID-19.

„Všetky fakulty potvrdili maximálnu pripravenosť na túto formu výučby. Toto opatrenie zostane v platnosti do odvolania,“ uviedol Horňák. Zároveň, na základe skúseností s výskytom ochorenia a jeho šírenia v študentských domovoch na iných vysokých školách, univerzita nariadila študentom opustiť študentské domovy do pondelka 5. októbra. Univerzita tvrdí, že krízový štáb považuje internáty za najväčšiu hrozbu šírenia ochorenia COVID-19. „Pridelené ubytovacie miesto bude zachované až do obdobia, kým bude bezpečné vrátiť sa do študentského domova bez poplatku,“ priblížil Horňák.

Dekani jednotlivých fakúlt univerzity vyjadrujú presvedčenie, že priamy kontakt učiteľa so študentmi je pre kvalitné ekonomické vzdelávanie z hľadiska jeho kvality nenahraditeľný. Zároveň dúfajú, že sa epidemiologická situácia zlepší natoľko, aby sa výučba mohla čoskoro realizovať v plnohodnotnej prezenčnej forme.

Online výučba pre všetkých študentov bakalárskeho, magisterského a spojeného štúdia na Univerzite Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzite v Bratislave sa začne najneskôr od 5. októbra. „O realizácii odbornej praxe rozhoduje dekan fakulty. V prípade študentov končiacich ročníkov môže dekan fakulty povoliť individuálnu prácu v laboratóriu,“ informoval rektor UK Marek Števček. Rektori dvoch najväčších univerzít na Slovensku zároveň odporúčajú študentom, aby opustili internáty, zatiaľ je to však na báze dobrovoľnosti.

Odchádzajú prví študenti z internátov UK a STU

Študenti, ktorí bývajú na internátoch Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave, si môžu od utorka do 5. októbra naplánovať dobrovoľný odchod z ubytovacieho zariadenia. V prípade, že na nich ostanú aj po tomto termíne, je možné, že nastane jeden z troch scenárov a internáty budú zatvorené. Informuje o tom Internát Mlyny na sociálnej sieti.

Jednou z možností je, že rektor vydá pokyn na uzavretie internátov, podobne ako to bolo na jar. V druhom prípade regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) rozhodne o ich uzavretí a všetci študenti budú musieť odísť. RÚVZ môže rozhodnúť aj o karanténe a brány ubytovacích zariadení vysokoškolákov sa uzavrú a študenti budú musieť ostať na izbách v karanténe.

Rektor UK Marek Števček v pondelok uviedol, že v prípade, že študenti zvolia dobrovoľný odchod z internátu, nie je potrebné sa kompletne odubytovať. Najneskôr do 5. októbra budú môcť študenti uzatvoriť dodatok k ubytovacej zmluve, v rámci ktorej sa študent nebude musieť odubytovať a za určitý poplatok si izbu ponechať. Pri podpise dodatku k zmluve študenti odovzdajú kľúč od izby a ubytovací preukaz. „Návrat na internát bude možný, až keď to dovolí situácia, počítajte s možnosťou, že to môže trvať mesiace,“ uviedli na sociálnej sieti. UK informuje, že nájomné za mesiac november a december v tomto prípade platiť ubytovaní nebudú. V decembri dostanú informácie, ako sa bude ďalej postupovať.

On-line výučba pre všetkých študentov bakalárskeho, magisterského a spojeného štúdia na UK a STU v Bratislave sa začne najneskôr od 5. októbra. „O realizácii odbornej praxe rozhoduje dekan fakulty. V prípade študentov končiacich ročníkov môže dekan fakulty povoliť individuálnu prácu v laboratóriu,“ uzavrel Števček.

Ústredný krízový štáb dôrazne odporúča vysokým školám zabezpečiť dištančnú formu vzdelávania, ak je možné. Rovnako sa majú vyprázdniť vysokoškolské internáty. Počas pondelkového rokovania o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽANO).

152 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19