Poslanci ukončili 12. schôdzu, hlasovanie o potratoch presunuli

O zmenách v potratovej legislatíve sa na 12. schôdzi Národnej rady (NR) SR hlasovať nebude. Poslanci v stredu ráno hlasovaním rozhodli, že aktuálnu 12. schôdzu ukončia a novelu zákona o zdravotnej starostlivosti upravujúcu oblasť potratov presunú na ďalšiu.

30.09.2020 09:38 , aktualizované: 09:54
Parlament NRSR Foto: ,
Na snímke koaliční poslanci NR SR z SaS a Za ľudí vytiahli kartičky pri hlasovaní o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týka interrupcií. NR SR opätovne nebola uznášaniaschopná.
debata (38)

Presunúť tento bod programu navrhol podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) po tom, čo aj v stredu ráno pokračovala obštrukcia niektorých poslancov pri hlasovaní o novele.

Opakoval sa scenár z večerného utorkového hlasovania, keď viacerí koaliční i opoziční poslanci pri rozhodovaní vytiahli svoje hlasovacie karty. Plénum preto nebolo uznášaniaschopné a nemohlo v hlasovaní pokračovať. Po opakovaných obštrukciách preto Šeliga večer prerušil rokovanie a hlasovanie presunul na stredu ráno.

Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má upraviť oblasť potratov, je v druhom čítaní, poslanci mali teda definitívne rozhodnúť, či legislatívu schvália alebo nie. Hlasovať mali zároveň o pozmeňujúcich návrhoch, ktoré predložili predkladateľka návrhu Anna Záborská (OĽANO) i šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Novelou zákona o zdravotnej starostlivosti sa má termín „umelé prerušenie tehotenstva” zmeniť na „umelé ukončenie tehotenstva”. Žena má mať dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín to bude 96 hodín.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #novela zákona o zdravotnej starostlivosti #interrupčný zákon #potratový zákon #návrh legislatívnych zmien o potratoch