Pribudlo 567 infikovaných, počet obetí sa zvýšil na 48

V utorok pribudlo na Slovenku rekordných 567 pozitívne testovaných osôb na koronavírus SARS-CoV-2, laboratóriá urobili 7 350 testov. Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 sa zvýšil na 48. Vyliečilo sa ďalších 66 ľudí, celkovo sa už zotavilo 4 395 pacientov. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií a Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ SR).

30.09.2020 10:10 , aktualizované: 15:11
Koronavírus UNB Ružinov nemocnica Foto: ,
Na snímke centrálny príjem v ružinovskej nemocnici v Bratislave 27. septembra 2020.
debata (355)

V nemocniciach je hospitalizovaných 254 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 206 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 13 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 21 pacientov.

Pozitívny výsledok testov mali ľudia vyšetrení v okresoch Bratislava (53), Humenné (46), Martin (31), Svidník (24), Bardejov (23), Spišská Nová Ves (23), Dolný Kubín (21), Komárno (21), Námestovo (21), Prievidza (21), Nové Zámky (17), Košice (16), Trnava (15), Poprad (14), Senica (14), Nitra (13), Prešov (11), Sabinov (10), Sobrance (10), Trebišov (10), Banská Bystrica (9), Košice a okolie (9), Liptovský Mikuláš (9), Stará Ľubovňa (9), Pezinok (8), Tvrdošín (8), Nové Mesto nad Váhom (7), Senec (7), Ilava (6), Malacky (6), Michalovce (6), Skalica (6), Topoľčany (6), Žiar nad Hronom (6), Snina (5) a Žilina (5).

Po štyri prípady boli v okresoch Považská Bystrica, Ružomberok, Zvolen a tri prípady v okrese Stropkov. Po dva prípady boli v okresoch Brezno, Bytča, Čadca, Hlohovec, Myjava, Piešťany, Trenčín, Turčianske Teplice a Vranov nad Topľou, jeden prípad zaznamenali okresy Banská Štiavnica, Galanta, Gelnica, Levice, Lučenec, Partizánske, Šaľa a Žarnovica.

„Je medzi nimi 315 žien a 252 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 96 rokov,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva na svojej webstránke.

Od začiatku vypuknutia ochorenia sa v krajine urobilo 457 851 labora­tórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku 5 698.

Pribudli tri obete

O nových potvrdených úmrtiach informovala hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová ktorá priblížila, že ide o 78-ročného pacienta v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, muž zomrel 9. septembra. „Pitva a laboratórne testy potvrdili úmrtie na ochorenie COVID-19 aj u 77-ročnej pacientky, ktorá 15. septembra zomrela vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne,“ uviedla. V prípade tretieho nového úmrtia ide o zosnulú 76-ročnú pacientku, ktorá zomrela 18. septembra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Častým ohniskom nákazy sú svadby

Svadby sú aj naďalej častým ohniskom nákazy. Ochorenie COVID-19 potvrdil v utorok Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza u osôb, ktoré sa zúčastnili svadby, aj u ich úzkych kontaktov. Osobám, ktoré sa zúčastnili, respektíve boli v kontakte s účastníkmi svadieb, potvrdil koronavírus aj regionálny úrad Košice.

Ďalšie pozitívne prípady v súvislosti so známym ohniskom nákazy, svadbou, potvrdili v okrese Bardejov. Aj v prípade okresov Svidník a Stropkov ide pri nových infikovaných o svadbu ako známe ohnisko nákazy. Regionálny úrad Svidník pokračuje v dohľadávaní kontaktov, preto je predpoklad, že počet prípadov môže ešte rásť. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR to uviedol na sociálnej sieti.

Koronavírus evidujú v dvoch zariadeniach sociálnych služieb

Nákazu novým koronavírusom potvrdili v dvoch zariadeniach sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Sú nimi Domov sociálnych služieb (DSS) Idea v Prakovciach v okrese Gelnica a DSS a zariadenie pre seniorov Via Lux v košickej mestskej časti Barca. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že ide o zamestnancov, ktorí neprichádzajú do priameho kontaktu s klientmi.

V Prakovciach sú novým koronavírusom nakazení dvaja zamestnanci, ktorí sú v domácej izolácii. Tiež dvoch evidujú aj v zariadení v Barci. Ide o administratívnych pracovníkov.

KSK aktuálne distribuuje rýchlotesty do všetkých zariadení sociálnych služieb vrátane neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Zamestnanci a klienti zariadení v Prakovciach a v Barci prejdú testovaním.

Zároveň s cieľom zamedzenia šírenia nákazy budú od štvrtka (1. 10. ) opätovne zakázané návštevy vo všetkých krajských zariadeniach sociálnych služieb. V nich podľa Terezkovej nepretržite platí zvýšený hygienicko-epidemiologický režim. To znamená, že platí povinnosť nosiť ochranné rúška a dodržiavať prísnu hygienu. Zariadenia pravidelne prechádzajú dôkladnou dezinfekciou. V prípade, ak sa situácia zhorší, krízový štáb KSK bude opatrenia sprísňovať, dodala.

355 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus