Na Slovensku bude od štvrtka platiť núdzový stav

Na Slovensku bude od štvrtka 1. októbra opäť platiť núdzový stav. Vláda v stredu schválila s pripomienkou návrh premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na jeho vyhlásenie v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu. Núdzový stav bude podľa prijatého uznesenia platiť "dňom 1. októbra 2020 na postihnutom území Slovenskej republiky". Vláda ho vyhlasuje v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu.

30.09.2020 10:43 , aktualizované: 16:45
vláda 39. schôdza matovič krajčí Foto: ,
Na snímke vľavo premiér SR Igor Matovič a vpravo minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (obaja OĽANO) prichádzajú na rokovanie 39. schôdze vlády SR.
debata (514)

Premiér Matovič cez sociálnu sieť Facebook informoval, že zatiaľ bude núdzový stav platiť na 45 dní a to od štvrtku 1. októbra.

„Uvidíme, ako sa nám prejavia cestovačky cez Dušičky a následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu … t.j. máme to spoločne vo vlastných rukách,“ napísal.

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo, alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Mikulec: Vyhlásenie núdzového stavu nepredstavuje zvýšené riziko pre občanov

Vláda núdzový stav vyhlásila pre prípad, že bude treba lepšie a efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre zdravotníkov či domovy sociálnych služieb. Umožňuje tiež zabezpečiť, aby personál nemocníc fungoval tam, kde treba, alebo reprofilizáciu nemocníc. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v stredu počas rokovania vlády.

„V prvej vlne sme mali núdzový stav, toto je to isté, a mnohí občania SR ani len netušili o tom, že je núdzový stav zavedený,“ poznamenal minister. Ako doplnil, núdzový stav zavádzajú aj preto, aby v prípade narastajúceho počtu nakazených mali pripravený mechanizmus mobilizačných alebo karanténnych opatrení. To, či budú obnovené karanténne centrá alebo sa budú zatvárať hranice, minister nechcel predpovedať. Zdôraznil, že to závisí od vývoja situácie, naplnenosti nemocníc a zodpovednosti občanov.

Mikulec tiež pripustil, že núdzový stav by umožnil počas blížiacich sa sviatkov zaviesť zákaz vychádzania. Ak sa však zmierni nárast infikovaných, nebude to nutné. Šéf rezortu vnútra v tejto súvislosti vyzval ľudí na dodržiavanie opatrení. „Nosenie rúšok je to minimum, čo môžeme urobiť,“ dodal.

Dôvodom na opätovné vyhlásenie núdzového stavu je pandémia koronavírusu. Vláde ho odporučil prijať ústredný krízový štáb. Počas prvej vlny pandémie sa núdzový stav týkal len zdravotníctva. Vláda ho vyhlásila 16. marca, trval do 14. júna. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila 11. marca, trvá odvtedy naďalej.

Matovič: Na hromadných podujatiach bude môcť byť najviac 50 ľudí

Pre všetky hromadné podujatia budú rovnaké podmienky, či pôjde o cirkevné, kultúrne alebo tie športové. Premiér to povedal pred dnešným rokovaním vlády. Dodal, že pre všetky podujatia bude platiť maximálny počet účastníkov, a to 50.

Podotkol, že ide o návrh zo strany hlavného hygienika, ktorým chceli situáciu korigovať, aby nevznikali „škriepky“ medzi jednotlivými oblasťami. Opatrenie by malo byť zverejnené ešte dnes.

VIDEO: Minister vnútra Roman Mikulec a premiér Igor Matovič pred rokovaním vlády.

„Keď tam bude napríklad 50 športovcov, teda športovci plus realizačný tím, čo je plus – mínus tak pri extraligovom hokejovom zápase, tak, áno, budú bez divákov. Keď v divadle budú mať 20 hercov, tak môžu si to doplniť tými 30 ľuďmi ako divákmi. Keď bude nejaké iné podujatie, napríklad omša, kde bude kňaz a desať miništrantov, tak tiež si to môžu doplniť veriacimi,“ vysvetlil Matovič.

Premiér dodal, že na posilňovňu sa toto opatrenie nebude vzťahovať, pretože ide o prevádzku a nie hromadné podujatie. Svadobná hostina by taktiež nemala byť chápaná ako hromadné podujatie, no na sobáš by sa opatrenie podľa neho vzťahovať malo.

Krajčí: Niektoré operácie sa budú musieť preložiť

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) pripustil, že sa niektoré operácie či vyšetrenia budú musieť v súvislosti so situáciou okolo koronavírusu preložiť. „Dostávame sa do situácie, keď sa potrebujeme zamýšľať nad reprofilizáciou. V nemocniciach sa reprofilizácie začali. V princípe, keď sa reprofilizujú lôžka, ktoré mali slúžiť na liečbu iných typov ochorení, tak sa, žiaľ, budú musieť niektoré odkladné operácie alebo vyšetrenia preložiť,“ uviedol to pred rokovaním vlády s tým, že sa už reprofilizovala nemocnica v Nitre, čiastočne v Trenčíne, Ružomberku a pripravuje sa aj nemocnica v Poprade.

Núdzový stav má podľa šéfa rezortu zdravotníctva zmysel v zdravotníckych zariadeniach, kde sa napríklad v rámci nemocníc, ktoré sú v mobilizácii, môžu presúvať zamestnanci v rámci týchto zariadení tak, aby mohli zabezpečovať zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí napríklad budú prijímaní do nemocníc na reprofilizované lôžka s ochorením COVID-19. „Verím, že keď dobre zatiahneme ručnú brzdu, za pár týždňov sa nám to podarí nejako ustáliť,“ doplnil.

Rovnako komentoval obmedzenie hromadných podujatí na maximálne 50 ľudí, takýto krok sa mu zdá rozumný. Testovacie kapacity podľa jeho slov neboli dosiahnuté. Do týždňa by mali byť antigénové testy, ktoré podľa Krajčího výrazne zvýšia testovanie. Veľmi dôležité je podľa neho testovať zdravotnícky personál, pacientov, ktorí prichádzajú do zdravotníckych zariadení, v domovoch sociálnej starostlivosti klientov a zamestnancov či tiež na rizikových hraniciach a ďalej, ako bude potrebné.

Sulík nevidí dôvod vyhlásiť núdzový stav pre celú krajinu

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pred rokovaním vlády uviedol, že nevidí dôvod na vyhlásenie núdzového stavu pre celú krajinu. „Spravím všetko preto, aby sme nemali ekonomický lockdown, ale ak, tak len spoločenský,“ uviedol šéf rezortu hospodárstva. Poznamenal, že sa o zavádzaní núdzového stavu bude diskutovať na vláde. Tvrdí, že na koaličnej rade to neriešili. Ako dodal, vypočuje si argumenty.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poznamenal, že núdzový stav sa zavádza, „aby sme boli pripravení, keď sa budú čísla zhoršovať, mohli prijímať oveľa rýchlejšie opatrenia.“ Zároveň dodal, že na vládu prichádza aj s návrhom opäť zaviesť permanentný krízový štáb.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽANO) v súvislosti so zavedením núdzového stavu uviedol, že je dôležité, aby sa pre krajinu rozhodlo v prospech zdravia obyvateľov. Podľa neho ide o základnú vec. Myslí si, že sa núdzovému stavu nevyhneme a ako tvrdí, „vždy bude za prísnejšie opatrenia ako za tie voľnejšie“.

Krajniak: Situáciu v zariadeniach sociálnych služieb zvládame lepšie ako na jar

Situácia v zariadeniach sociálnych služieb v súvislosti s pandémiou sa zatiaľ zvláda lepšie ako počas tohtoročnej jari. Uviedol to pred rokovaním vlády minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že rezort mapuje situáciu a podľa ministra vyhlásenie núdzového stavu v zariadeniach sociálnych služieb pomôže vláde rýchlejšie reagovať na vývoj situácie.

„Nákaza sa šíri oveľa rýchlejšie ako na jar, máme problém v tom, že keď raz jeden nakazený donesie nákazu do zariadenia, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa nakazia aj ostatní. To, čo mňa veľmi teší, je, že sme poučení z jari a darí sa nám zo zdravotného aj karanténneho hľadiska lepšie zvládať jednotlivé prípady a ohniská. Priebehy sú zatiaľ lepšie ako na jar, ale to je vďaka lekárom a pracovníkom v zariadeniach sociálnych služieb, ktorí už vedia, akým spôsobom izolovať tých, ktorí sú nakazení, a vďaka ich obetavosti,“ povedal Krajniak.

Ministerstvo má k dispozícii pravidelne aktualizované informácie z regiónov v jednotlivých zariadeniach. „Máme pár ohnísk na Považí, pár ohnísk na Šariši a potom v Komárne. Samozrejme, že návštevy sú obmedzené všade tam, kde je akákoľvek pravdepodobnosť prenosu nákazy. Faktom je, že máme ešte stále väčšinu Slovenska takú, kde to ohrozenie nie je až také zlé,“ povedal Krajniak.

Ministerstvo aj napriek tomu odporučilo všetkým zariadeniam, aby obmedzili návštevy na minimum, výnimkou sú len prípady umierajúcich pacientov. „Podporujem to, čo bolo na jar, aby v zariadeniach sociálnych služieb bol vyhlásený núdzový stav. Neznamená to, že sa život v krajine zásadným spôsobom zmení, iba nám to ako štátu zlepšuje možnosti operatívnejšie a rýchlejšie pomáhať zariadeniam sociálnych služieb, ktoré budú mať nejaký problém,“ skonštatoval minister práce.

Rezort podľa jeho slov nemá problém ani s distribúciou ochranných pomôcok. „Máme to nastavené tak, že do štyroch hodín sme schopní dozásobiť ktorékoľvek zariadenie kdekoľvek na Slovensku,“ dodal Krajniak.

Hlas-SD kritizuje nedostatočné odôvodnenie núdzového stavu

Mimoparlamentná strana Hlas-SD kritizuje, že vláda dostatočne nezdôvodnila prijatie núdzového stavu. Jej líder a nezaradený poslanec Peter Pellegrini poukázal na to, že v uznesení chýbajú fakty, na základe ktorých sa vláda rozhodla, ale aj akých práv a slobôd sa majú týkať obmedzenia. V súvislosti s pandémiou na stredajšej tlačovej konferencii tiež informoval, že nezaradení poslanci pôsobiaci v Hlase podporili svojimi podpismi otvorenie mimoriadnej schôdze, na ktorej majú ministri vysvetľovať, ako budú zachraňovať svoje rezorty.

„Nie som si istý, či toto vyhlásenie núdzového stavu naozaj spĺňa všetky požiadavky, ktoré v zmysle zákonov a ústavy spĺňať má, a mám pochybnosti, či takýto akt a vyhlásenie nebude môcť niekto spochybniť a obrátiť sa na Ústavný súd,“ skonštatoval Pellegrini. Nerozumie, prečo vláda vyhlásila núdzový stav pre všetky segmenty. Podotkol, že v uznesení chýba aj štandardná formulácia o informovaní prezidentky SR. Obáva sa, aby nedošlo k zneužitiu inštitútu.

Pellegrini oznámil, že poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v Hlase, ale aj okolo poslanca Tomáša Tarabu podporili návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze. Parlament má na nej uznesením zaviazať ministrov, aby najneskôr do 20. októbra predstúpili pred NR SR a oznámili, čo idú robiť pre zlepšenie ekonomickej situácie v svojich rezortoch.

Na adresu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) Pellegrini uviedol, že nie je celkom lídrom toho, čo sa v zdravotníctve deje. Situáciu podľa neho „nie celkom dobre zvláda“.

V programe stredajšieho rokovania vlády je zahrnuté vyhlásenie núdzového stavu, ale aj veľká reforma súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Kabinet bude rokovať aj o dvoch legislatívnych zmenách týkajúcich sa zdravotných poisťovní.

514 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Igor Matovič #koronavírus