Bezpečná vakcína v USA rýchlo nebude. Ani inde

Americká biotechnologická firma Moderna nebude žiadať povolenie na núdzové použitie svojej vakcíny proti koronavírusu skôr ako 25. novembra. V stredu to pre denník Financial Times vyhlásil šéf firmy Stephane Bancel, ktorého citovala aj tlačová agentúra AFP.

01.10.2020 06:00 , aktualizované: 20:46
debata (124)

20:45 V Česku pribudlo vo štvrtok do 18.00 h 1 400 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Vyplýva to podľa TASR z údajov českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v ČR potvrdila už v 72.162 prípadoch. Počet aktívnych prípadov dosiahol 37 393. V súvis­losti s ochorením COVID-19 už zomrelo 676 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1028 nakazených koronavírusom. Doteraz sa vyliečilo 34 093 ľudí. Za stredu pribudlo v Česku 2 932 potvrdených prípadov nákazy. Prírastok bol tretí najvyšší od začiatku pandémie.

20:22 Anglicko v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vyradilo vo štvrtok Poľsko, Turecko a karibské ostrovy Bonaire, Svätý Eustach a Saba zo svojho zoznamu bezpečných krajín. Informovala o tom podľa TASR agentúra Reuters s odvolaním sa na britského ministra dopravy Granta Shappsa. Opatrenie znamená, že cestujúci, ktorí sa z týchto krajín vrátia do Spojeného kráľovstva od 4.00 h (5.00 h SEČ) v sobotu, budú musieť absolvovať dvojtýždňovú domácu karanténu. Zároveň vláda zavádza vyššie pokuty za porušenie nariadenia – za opakované neuposlúchnutie až do výšky 10.000 libier (10.979 eur).

19:20 V Česku pribudlo vo štvrtok do 18.00 h 1400 prípadov nákazy koronavírusom. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa nákaza koronavírusom v ČR potvrdila už v 72 162 prípadoch. Počet aktívnych prípadov dosiahol 37 393. V súvis­losti s ochorením COVID-19 už zomrelo 676 ľudí. V nemocniciach je hospitalizovaných 1 028 nakazených koronavírusom. Doteraz sa vyliečilo 34 093 ľudí.

19:02 Európska lieková agentúra (EMA) začala s predbežnou kontrolou prvej vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktorú vyvíja farmaceutická spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. EMA o tom informovala vo štvrtok na svojej webovej stránke.

EMA začala posudzovať prvé údaje o vakcíne, ktoré pochádzajú z laboratórnych štúdií. Tieto údaje však nestačia na preukázanie bezpečnosti a účinnosti vakcíny, keďže sa zatiaľ nepredložili všetky potrebné údaje. Predbežná revízia údajov je jedným z regulačných nástrojov, ktoré agentúra používa na urýchlenie hodnotenia sľubného lieku alebo vakcíny, ak je ohrozené verejné zdravie. EMA hodnotí údaje postupne z prebiehajúcich štúdií.

18:39 Srbsko skontroluje počet obetí koronavírusovej pandémie. Vo štvrtok to oznámil srbský prezident Aleksandar Vučič po tom, čo hlavný epidemiológ povedal, že nákaze v skutočnosti podľahlo trikrát viac ľudí, než uvádzajú srbské úrady. Informovala o tom agentúra AFP. Srbsko podľa oficiálnych údajov dosiaľ zaznamenalo 749 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 a viac ako 33 000 potvrdených prípadov infekcie. Avšak Predrag Kon zo štátneho pandemického krízového štábu vo štvrtok povedal, že jeho vlastná analýza z marca až júna ukázala, že dáta „nie sú dostatočne presné“.

18:18 Slovenskí biskupi udelili s platnosťou od 1. októbra až do odvolania dišpenz (oslobodenie) od povinnej účasti veriacich na nedeľných bohoslužbách. Kňazov zároveň požiadali, aby ľuďom vo vyššom veku alebo s chronickými ochoreniami odporučili sledovanie bohoslužieb prostredníctvom médií. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska. Biskupi tak reagovali na aktuálne opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého môže byť na hromadných podujatiach, kam patria aj omše, najviac 50 ľudí.

Biskupi tiež zdôraznili potrebu zvýšenej miery vzájomnej ohľaduplnosti aj obetavosti, vzhľadom na obmedzenie počtu účastníkov na bohoslužbách. Kňazov požiadali, aby podľa miestnych okolností zabezpečili dodržanie počtu 50 osôb, napríklad cez delegovaného usporiadateľa alebo iným vhodným spôsobom. Dôsledne tiež majú dodržať ďalšie pravidlá vydané Úradom verejného zdravotníctva.

17:37 Český europoslanec Jiří Pospíšil je s ochorením COVID-19 na jednotke intenzívnej starostlivosti. „Bohužiaľ sa u mňa situácia s COVID-om skomplikovala. Pridal sa k tomu zápal pľúc a problémy s dýchaním,“ uviedol politik na sociálnej sieti Twitter.

16:58 Britský minister zdravotníctva Matt Hancock predstavil vo štvrtok ďalšie protivírusové opatrenia v širšej oblasti Anglicka vrátane mesta Liverpool na severe krajiny. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters. Povedal, že chápe obavy rôznych pohostinstiev a reštaurácií, ktoré v Anglicku, Škótsku a Walese v snahe zastaviť šírenie druhej vlny vírusu zasiahli opatrenia v súvislosti s obmedzením otváracích hodín do 22.00 h.

Vo viacerých mestách vo Walese začal cez víkend platiť tzv. lockdown. Od soboty večera (od 18.00 h miestneho času) je uzatvorené mesto Llanelli a od nedele večera (tiež od 18.00 h) aj dve najväčšie waleské mestá Cardiff a Swansea. Obyvatelia týchto miest budú mať okrem iného zakázané navštevovať sa s ľuďmi z iných domácností. Rovnaké obmedzenia platia aj v menších waleských mestách a obciach.

15:45 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín (stav vo štvrtok o 09.30 h) 873 nových prípadov nákazy. Je to nárast v porovnaní so 772 infikovanými v predchádzajúcom 24-hodinovom období a tretí najvyšší prírastok od začiatku pandémie, informuje spravodajský portál OE24. Za uplynulých 24 hodín zaznamenala najväčší prírastok nakazených opäť spolková krajina Viedeň (402). Nasledujú spolkové krajiny Horné Rakúsko (152), Dolné Rakúsko (90), Tirolsko (70), Štajersko (57), Salzbursko (47), Vorarlbersko (24), Burgenland (22) a Korutánsko(9).

Pozitívne testovaných bolo v Rakúsku dosiaľ 45 486 osôb. Do štvrtka 09.30 h podľahlo ochoreniu COVID-19 802 osôb a 36 476 ľudí sa vyliečilo. V nemocniciach je momentálne s koronavírusovým ochorením hospitalizovaných 493 osôb, z nich 98 leží na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

15:38 Rusko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín vo svojich 85 regiónoch ďalších 8 945 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom z Moskvy hlásia 2424 potvrdených infikovaných. Vyplýva to z údajov operatívneho štábu zverejnených vo štvrtok. Ako informovala agentúra TASS, ide o najvyšší počet nových prípadov od 12. júna. Za predchádzajúci deň bolo potvrdených ďalších 169 úmrtí a z nemocníc prepustili 5985 vyliečených. V súvislosti s koronavírusom sa v Rusku lieči 200 098 ľudí.

15:23 Nákazu koronavírusom potvrdili v Maďarsku v 25 sociálnych zariadeniach, pričom v štyroch z nich je počet infikovaných viac než 20 ľudí, informoval vo štvrtok v Budapešti operačný štáb zodpovedný za epidemiologickú ochranu. Podľa spravodajského servera mfor.hu iba dva domovy dôchodcov mali infikovaných aj v prvej vlne epidémie koronavírusu. Vo väčšine zariadení pre seniorov sa počet nakazených pohybuje v rozmedzí od jedného do piatich.

14:25 Domácu karanténu nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom žiakom 8.B triedy základnej školy (ZŠ) na Hrnčiarskej ulici. Do pondelka 5. októbra tak v izolácii v Humennom zostávajú žiaci spolu šiestich tried z dvoch ZŠ. Žiaci špeciálnej triedy materskej školy (MŠ) na Tyršovej ulici a niekoľko zamestnancov zariadenia zostáva v karanténe do odvolania.

„V utorok (29. 9.) bol na RÚVZ so sídlom v Humennom nahlásený úzky kontakt s pozitívnym prípadom na ochorenie COVID-19 u žiaka 8.B triedy,“ informoval na stránke mesta Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu s tým, že hygienici žiakom domácu izoláciu nariadili od stredy 30. septembra.

13:34 Maďarsko predlžuje dočasné znovuzavedenie kontroly hraníc. Nariadenie je platné do 1. novembra 2020. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojej webovej stránke. Od 1. septembra 2020 platí zákaz vstupu do Maďarska iným ako maďarským občanom. MZVEZ upozorňuje, že obmedzenia sa vzťahujú aj pre železničnú či autobusovú dopravu. Pre občanov krajín Visegrádskej štvorky (V4) zostávajú v platnosti miernejšie pravidlá zákazu vstupu cudzincov.

Do Maďarska môžu vstúpiť cudzinci s oprávnením na trvalý pobyt na území krajiny či ich rodinní príslušníci. Urobiť tak môžu v prípade, že sa preukážu dokladom, respektíve disponujú platným povolením, ktoré im vydala cudzinecká polícia Maďarska a oprávňuje ich na pobyt na území Maďarska na obdobie dlhšie ako 90 dní.

13:25 Prvý dobrovoľník v Bielorusku bol už zaočkovaný ruskou vakcínou proti koronavírusu SARS-CoV-2. Podľa agentúry Interfax o tom vo štvrtok informoval poradca ruského ministra zdravotníctva Alexej Kuznecov. Bieloruské ministerstvo zdravotníctva predtým potvrdilo, že v krajine sa vo štvrtok začali klinické skúšky vakcíny ruskej výroby Sputnik V.

Agentúra BelTa informovala, že záujem dať sa dobrovoľne prejavilo viac ako 4000 Bielorusov. Napokon bolo spomedzi nich vybraných 100, ktorí doteraz neboli infikovaní koronavírusom. Sledovať ich budú 120 – 180 dní, pretože očkovanie bude prebiehať v dvoch fázach. Bielorusko sa stalo prvou krajinou, kde sa uskutočňujú klinické skúšky vakcíny Sputnik V po jej registrácii v Rusku.

12:05 Poľsko zaznamenalo ďalších 1967 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 30 súvisiacich úmrtí infikovaných osôb. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva o tom vo štvrtok informoval spravodajský portál TVN24.pl. Celkovo bola nákaza koronavírusom v Poľsku doteraz potvrdená u 93 481 ľudí, z ktorých 2543 zomrelo. Najviac nových prípadov pochádza z Malopoľského vojvodstva, odkiaľ nahlásili 285 nových prípadov.

Portál TVN24.pl informoval, že v poľských nemocniciach rastie počet pacientov pripojených na respirátory a rastie i lôžok vyčlenených pre pacientov s ochorením COVID-19. Predseda najvyššej lekárskej rady Andrzej Matyja na otázku portálu TVN24, či je zdravotníctvo pripravené na zvyšovanie počtu infikovaných a či môže byť nedostatok nemocničných lôžok, odpovedal, že „na niektorých miestach už chýbajú“.

11:34 Za stredu pribudlo v Česku 2 932 potvrdených prípadov nákazy koronavírusu. Uviedlo to vo štvrtok na svojom webe české ministerstvo zdravotníctva. Údaj však bol aktualizovaný neobvykle neskoro, keďže stránka rezortu mala dlhší výpadok a skoro ráno ukazovala stále len 1 080 nových prípadov nákazy, čo zodpovedalo čiastkovému prírastku zaznamenanému stredu do 18.00 h, informuje portál Novinky.cz.

Prírastok 2 932 nových prípadov je tretím najvyšším od začiatku pandémie, uvádza televízia ČT24. Od polnoci do štvrtkovej 09.00 h rána už v ČR pribudlo ďalších 63 nakazených. Od začiatku pandémie zaznamenali v Česku 70.834 prípadov nákazy, z ktorých je momentálne aktívnych 36.619. V súvis­losti s ochorením COVID-19 už zomrelo 658 ľudí. ČT24 upozorňuje na to, že súčasné denné prírastky nakazených sú v Česku vyššie ako v osemkrát väčšom Nemecku.

10:39 V súvislosti s ochorením COVID-19 zaznamenali v Maďarsku za uplynulých 24 hodín 16 nových úmrtí, čo je len o jedno menej ako rekordný počet. Nákazu zároveň za tento čas zároveň potvrdili ďalším 848 ľuďom. Vyplýva to zo štvrtkových údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu. Rovnaký denný prírastok obetí ochorenia spôsobovaného vírusom SARS-CoV-2 evidujú iba 18. apríla. Rekord v tomto smere predstavuje 17 úmrtí, ktoré hlásili 17. apríla.

Celkový počet potvrdených infikovaných osôb dosiahol 27 309. Počet obetí stúpol na 781. Z nákazy sa v Maďarsku zotavilo už 6 118 ľudí.

10:03 Za uplynulých 24 hodín pribudlo na Ukrajine 4069 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform.

Ide o druhý deň po sebe, keď bol na Ukrajine zaznamenaný denný nárast potvrdených prípadov nákazy vyšší ako 4000 — v stredu ich hlásili 4027. Podľa agentúry UNIAN tieto údaje svedčia o trende zrýchľovania šírenia nákazy. Aktívnych prípadov je momentálne 114 392.

Od začiatku pandémie bolo na Ukrajine potvrdených 213 028 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Úrady evidujú aj 4193 súvisiacich úmrtí, pričom za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 64 ľudí. Z nákazy sa zotavilo vyše 94-tisíc ľudí, dodala agentúra Ukrinform. Koronavírus SARS-CoV-2 sa potvrdil aj u bývalého prezidenta, poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka.

9:23 Za stredu na Slovensku pribudlo 797 prípadov koronavírusu, urobili 9 170 testov. Ide tak o najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti. (Viac tu)

8:59 V Trenčíne budú počas najbližších 45 dní zatvorené centrá voľného času, kultúrne strediská a centrum seniorov. Mimoriadne opatrenia budú platiť aj v oblasti športu a školstva. Rozhodol o tom v stredu (30. 9.) krízový štáb mesta.

„Situácia je vážna. Podľa informácií, ktoré mám z ústredného krízového štábu, môžeme mať na Slovensku o týždeň tisíc pozitívnych ľudí denne. Je dôležité urobiť kroky, aby sme zabránili možnostiam šírenia ochorenia. Mestský krízový štáb prijal rozhodnutia vo forme zákazov a odporúčaní, ktoré sa možno mnohým nebudú páčiť, ale radšej nech je niekoľkonásobne viac nahnevaných ľudí ako chorých alebo mŕtvych. V našom meste sme však vďaka zodpovednosti Trenčanov zatiaľ pandémiu zvládli a verím, že zvládneme i jej druhú vlnu. Nesmieme podceniť nastavené pravidlá a tri jednoduché veci – rúška, dezinfekciu rúk a primerané odstupy,“ zdôraznil primátor Trenčína Richard Rybníček. (tasr)

8:29 Viac ako 25 percent ultraortodoxných Izraelčanov, ktorí absolvujú testy na koronavírus SARS-CoV-2, má pozitívne výsledky, uviedlo v stredu izraelské ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca ministerstva zdravotníctva pre DPA potvrdil, že 25 až 33 percent testov u ľudí z tejto komunity je pozitívnych. Vysoké počty nakazených od začiatku pandémie hlásia z oblastí obývaných Arabmi a ultraortodoxnými židmi. Veľké rodiny tam často žijú v tesnej blízkosti a obyvatelia údajne organizujú veľké zhromaždenia vrátane modlitieb a svadieb – čím porušujú obmedzenia zavedené ministerstvom zdravotníctva.

Izrael od minulého týždňa zaznamenal takmer 8500 prípadov nákazy a od marca v spojitosti s ochorením Covid-19 zomrelo viac ako 1540 ľudí. Približne 12 percent z deviatich miliónov obyvateľov krajiny sú ultraortodoxní židia, píše DPA s odvolaním sa na Izraelský inštitút pre demokraciu (IDI).

7:46 Zoznam menej rizikových krajín sa od štvrtka od 7.00 h rozširuje. Pribudli naň San Maríno, Taiwan a Vatikán. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Hygienici tento krok zdôvodnili tým, že epidemiologická situácia sa v týchto krajinách v poslednom období vyvíja priaznivo.

Na zozname menej rizikových krajín tak budú Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Veľká Británia a Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko a Vatikán. (tasr)

7:18 Česko hlásilo najmenší prírastok novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom za posledných desať dní – v stredu pribudlo 1080 prípadov. Pacientov v ochorením Covid-19 je aktuálne 34 821. Údaje o počte nakazených sa teda od stredy 18.00 h SELČ nezmenili, hoci počet nových prípadov zvyčajne počas zvyšku dňa stúpal v posledných dňoch o stovky.

Informácie zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva, ktoré vo štvrtok o 06.00 h SELČ priniesol aj portál Novinky.cz. Rovnaký ako v stredu večer je aj počet 33 443 vyliečených. Od začiatku pandémie sa koronavírusom v Česku infikovalo 68 919 ľudí. Úmrtí zostalo tiež rovnako 655.

6:44 Oscaroví filmoví režiséri James Cameron, Clint Eastwood a Martin Scorsese v stredu spojili sily s majiteľmi kín a spoločne požiadali o finančnú pomoc v kríze spôsobenej pandémiou koronavírusu. Uviedli, že sa obávajú o budúcnosť tohto priemyslu. Informácie priniesla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.

V liste adresovanom lídrom amerického Senátu a Snemovne reprezentantov napísali, že pandémia zasadila ničivý úder kinám a tie bez financií „zrejme neprežijú nepriaznivý vplyv pandémie“.

List podpísalo vyše 70 režisérov a producentov spoločne s Národným združením majiteľov kín (NATO), Americkým cechom režisérov (DGA) a Americkou filmovou asociáciou (MPA), ktorá chráni záujmy filmových štúdií. Pandémia si vynútila zatvorenie kín v polovici marca. Veľké siete kín, vrátane AMC Entertainment a Regal Cinemas, sa už znovu v mnohých amerických mestách otvorili s obmedzenou kapacitou, ale nie na najväčších trhoch ako Los Angeles a New York.

6:00 Táto správa, že vakcína nebude do prezidentských volieb pripravená, je úderom pre prezidenta Donalda Trumpa. Ten totiž dúfa, že dávky vakcíny budú dostupné ešte pred voľbami naplánovanými na 3. novembra, čo by pomohlo jeho kampani.

Bancel pre denník povedal: „Až 25. novembra budeme mať dostatok údajov o bezpečnosti vakcíny a vtedy budeme môcť podať žiadosť o povolenie na núdzové použitie (EUA) – pošleme ju americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA). Aj to len za predpokladu, že údaje o bezpečnosti budú priaznivé, to znamená, že vakcína bude pokladaná za bezpečnú.“

Trumpovo znovuzvolenie do Bieleho domu je otázne aj preto, ako pristupoval ku kríze okolo ochorenia COVID-19, a preto prezident často vyhlasuje, že vakcína by mohla byť hotová ešte pred voľbami.

Toto jeho naliehanie prehĺbilo medzi odborníkmi obavy, že jeho administratíva sa bude z politických dôvodov pokúšať zasahovať do schvaľovacieho procesu. Republikánsky prezident opakoval toto tvrdenie aj v utorok neskoro večer počas debaty s demokratickým súperom, bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom. „Je možné, že riešenie budeme mať do 1. novembra,“ povedal Trump. Očkovacia látka firmy Moderna je jednou z 11 experimen­tálnych vakcín v poslednom štádiu testovania.

Ďalšiu vakcínu vyvíja spoločnosť Pfizer. Jej šéf Albert Bourla vyhlásil, že jasnú odpoveď, či ich dávky zaberajú, budú mať v októbri. Väčšina expertov toto tvrdenie spochybňuje a je presvedčená, že prebiehajúce testy dovtedy neprinesú dostatok štatistických údajov, ktoré by dokazovali bezpečnosť a účinnosť vakcíny. Bourla pre denník Washington Post v utorok odmietol, že svojím tvrdením o októbrovom termíne sa snaží nakloniť si prezidenta. „Pre mňa je volebný deň iba umelo stanovený deň. Koniec októbra je tiež len umelo stanovený. Takto my fungujeme. Ak vakcínu budeme môcť priniesť skôr, tak ju prinesieme,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus